home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ezüstérem a Cápáknak
Tóth Tibor
2022.10.28.
LXXVII. évf. 43. szám
Ezüstérem a Cápáknak

A magyarkanizsai Cápák (Sharks) Úszóklub csapatban a 2. helyen végzett a szerbiai hosszútávúszó-liga 2022-es idényében. A csapatérem mellett az idény végi egyéni összesítettben tizenkét kisebb és nagyobb cápa állhatott a dobogó valamely fokára.

Az egész idényt nézve elégedettek a 2. hellyel, hiszen a szezon elején sérülések és betegségek miatt többen pihenőre kényszerültek, így az első néhány versenyre az átlagosnál sokkal kevesebb versenyzővel utazhattak el. Mészáros Kornél, a Cápák Úszóklub elnöke saját korosztályában (35—39 évesek) a dobogó 2. helyén zárt az erős mezőnyben, amivel elégedett, hiszen különböző okok miatt ő sem indult minden versenyen.

— A nyári liga után megkezdődött a téli, fedett medencés idény, ahol szeretnénk a dobogó legfelső fokán végezni. A Magyarkanizsai Gyógyfürdő medencéiben készülünk, ám olyan sokan vagyunk, hogy lassan nem férünk el két medencében sem. Bízom benne, hogy egyszer városunkban épül egy olimpiai medence, mert óriási szükség lenne rá. Minden erőnkkel és tapasztalatunkkal azon leszünk, hogy a következő idényben megszerezzük az országos csapatbajnoki címet — mondta a klubelnök, majd köszönetet mondott Magyarkanizsa Önkormányzatának, Helyi Közösségének és mindazoknak, akik év közben segítették a klub munkáját.

A tavalyi téli ligában rengeteg újoncot sikerült felkészíteniük a nyílt vízi idényre, akik igazolták az elvárásokat, és a versenyek során kiválóan szerepeltek. A szezon végi összesítettben Püspök Ákos, Beharović Enis és Pavlov Anna aranyérmet szerzett saját korcsoportjában, Mészáros Noel, Lazar Gmijović, Beharović Ervin, Mészáros Kornél, Molnár Sátai Adrienn, Nevena Vujić, Kovács Anna és Amina Krspogačin 2., Pakai Martin pedig 3. helyezést ért el.


Az idény utolsó versenyén, az Ezüst-tónál

— Két éve alakultunk, és második alkalommal vagyunk 2.-ak a ligában, ami azt mutatja, hogy a csapatnak van jövője. Hétvégenként a medencében 70-80 gyerek úszik, ami főleg a nyári úszóiskoláknak köszönhető. Domonkos Gáborral már négy éve megszervezzük az úszóiskolát a Tisza mellett lévő medencében. Az idén három tíznapos úszóiskolát indítottunk, melyben összesen 65 gyerek sajátította el a sportág alapjait. Közülük nagyon sokan csatlakoztak hozzánk, és szeptembertől színeinkben úsztak tovább. Már gyermekkorom óta különböző helyeken az olimpiai medence létesítésének fontosságát hangoztatom, de eddig még nem jártam sikerrel. Remélem, mindez a jövőben változik, mert Magyarkanizsán nagy szükség lenne egy fedett olimpiai medencére — mondta Beharović Enis, a klub vezetőedzője, versenyzője, majd megköszönte a város és a támogatók segítségét.

A Cápák csapata általában 20—25 fővel képviseltette magát szerte az országban. A gyerekek és a fiatalok mellett több egykori, néhány év szünet után újra medencébe szálló úszó is erősítette a csapatot, de több szülőt is sikerült bevonniuk a versenyek varázsába, akik szintén hozzájárultak a sikerhez. Három 8 évnél fiatalabb gyerek is a Cápák színeiben szelte a habokat, a 11 éves Püspök Ákos pedig Topolyán leúszta a 10 km-es távot, ezzel ő az országban a legfiatalabb, akinek ez sikerült.

— Az 1. hely megszerzéséhez még több egykori úszóval kellene szerepelnünk a versenyeken, mert a felnőttek és a veteránok mezőnyében nem vagyunk elegen. Fiatal úszóink vannak, tehát a jövő a miénk. Ha az elkövetkező két évben nem is, de utána szinte biztos 1.-k leszünk, mert ennyi gyerekkel egyik klub sem tud versenybe szállni a városban. Nagy sikernek tartom, hogy ilyen sok gyerek csatlakozik hozzánk, ez nagyobb érték, mintha megnyertük volna a csapatbajnokságot. A gyerekeket három csoportra osztottuk: a kezdőkkel Domonkos Gábor, a haladókkal jómagam, a versenyúszókkal pedig Beharović Ervin foglalkozott, és így lesz ez a jövőben is. Az idén egy új edzővel, Nevena Vujićtyal bővültünk, aki hozzám hasonlóan testnevelési karra jár. A nyáron Adán is tartottunk két úszóiskolát, melyen 35 gyerek vett részt. Fontos, hogy a gyerekek már 5-6 évesen elkezdjenek úszni. Jövőre is elindítjuk az úszóiskolát, szükség szerint még több csoporttal dolgoznánk — mondta Enis, aki a 25—29 évesek mezőnyében tíz versenyen szerepelt, és korosztályában az 1. helyet szerezte meg.

A cápák nemcsak hosszútávon, hanem a medencés úszásban is figyelemre méltó eredményeket értek el, miután Tomin Júlia és Püspök Ákos a körzeti verseny megnyerésével kijutottak a kragujevaci országos bajnokságra, melyen 50 gyorson a középmezőny élén végeztek.


A cápák a magyarkanizsai úszó- és futófesztiválon 

Domonkos Gábor az edzősködés mellett úszik is, ám az idén egyéb kötelezettségei miatt mindössze öt versenyen segíthetett a pontgyűjtésben.

— Különösebb elvárást nem fogalmaztam meg magammal szemben, a részvétel volt a fő célom. A következő évben jó lenne minden versenyen segíteni a csapatot, ez azonban időfüggő — mondta Gábor, aki a 20—24 éves korosztályban a 4. helyen zárta a szezont.

A tíz versenyen rajthoz állt Beharović Ervin a 20—24 éves korosztályban a 2. helyen végzett, mely eredménnyel saját magának és az egyesületnek is bizonyított, hogy temérdek teendője ellenére képes helytállni az erős mezőnyben.

— Több versenyen javítottam a tavaly elért eredményemen, ami külön elégedettséggel tölt el. Büszke vagyok a gyerekekre, úgy tekintek rájuk, mint fiatalabb testvéreimre. Az egész csapat családként működik, az edzéseken, versenyeken, valamint a magánéletben is úgy viselkedünk, mint egy család. Szeretnénk még 20-30 úszót bevonni a klub munkájába, és akkor 100-as létszámmal a legnagyobb sportegyesület lennénk a város területén — mondta Ervin.

Hajas Gréta nyolc versenyen úszott, és a 14—15 évesek között a 6. helyen zárt.

— Izgalmas idényen vagyunk túl, sok szép helyre eljutottunk. Az úszás mellett a kisebbeket segítettem verseny közben, mellettük haladtam, és tanácsokkal láttam el őket. Jövőre szeretnék javítani az eredményeimen, de továbbra is segítem a fiatalabbakat, hogy ők is minél jobb eredményeket érjenek el — mondta Gréta.

Kovács Krisztián az úszás mellett birkózik is, így az idén valamennyivel kevesebb helyszínre jutott el.

— Tavaly és az idén is a 4. helyen végeztem a 12—13 évesek korcsoportjában. Nem könnyű összeegyeztetni mindkét sportot, de megpróbálom, hiszen szeretek úszni és birkózni is. Jövőre jó lenne minden helyszínen ott lenni a csapattal, és dobogóra állni — mondta Kovács.

Berkó Pópity Benjámin a 7., Krspogačin Dominik pedig az 5. helyet szerezte meg a 12—13 évesek között. Mindketten elégedettek az eredménnyel, de jövőre jobb szereplésben reménykednek, Benjámin legalább a 4., Dominik pedig valamely dobogós hellyel lenne elégedett.

A cápák a fedett medencés idény futamain is részt vesznek, heten pedig november 5-én Székesfehérvárra utaznak, ahol a 12 órás éjszakai versenyen szállnak medencébe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..