home 2024. május 10., Ármin napja
Online előfizetés
Ezüstcsengő dalszemle
(MJ.)
2010.07.07.
LXV. évf. 27. szám

Júniusban Tiszakálmánfalván (Budiszaván) tartották meg a XVI. Ezüstcsengő egyházi gyermek- és ifjúsági kórusok hagyományos találkozóját és dalszemléjét.Az Ezüstcsengőhöz hasonló egyházi kórusok találkozója és szemléje Nyugat-Európából indult útjára jó pár évtizeddel ezelőtt. Az ilyen jellegű kórusta...

Júniusban Tiszakálmánfalván (Budiszaván) tartották meg a XVI. Ezüstcsengő egyházi gyermek- és ifjúsági kórusok hagyományos találkozóját és dalszemléjét.
Az Ezüstcsengőhöz hasonló egyházi kórusok találkozója és szemléje Nyugat-Európából indult útjára jó pár évtizeddel ezelőtt. Az ilyen jellegű kórustalálkozóknak az a céljuk, hogy az énekkarok ápolják, fejlesszék és továbbadják a nemes és értékes egyházi zenét. Nálunk, a Délvidéken, a most Budiszaván megtartott Ezüstcsengő kórustalálkozó volt a XVI. a sorban, és tizenöt énekkar lépett fel. A kórusok Vajdaság településeiről érkeztek: Moholról, Gombosról, Csantavérről, Muzslyáról, Tornyosról, Kikindáról, Zentagunarasról, Doroszlóról, Kúláról, Kishegyesről, Szilágyról, Temerinből, Újvidékről, Csókáról és a helybeli csoport is bemutatkozott.
A fellépő kórusok és együttesek két csoportban léptek föl. Gyermek-, illetve ifjúsági korosztály szerint szerepeltek, és azon belül is a komolyzenei, illetve a könnyűzenei műfajt képviselték. A kórusok bemutatkozása után az Ezüstcsengő bizottsága és a kórusvezetők elvonultak, hogy értékeljék a szemlét, a résztvevőket az idő alatt a templom udvarán és az iskolában megvendégelték.
A dalszemle végén msgr. Miocs József, az Egyházmegyei Zenei Bizottság elnöke minden kórusnak oklevelet nyújtott át, a helybeli plébános, ft. Erhard Róbert pedig emlékplakettet adott át a kórusvezetőnek. A bizottság elnöke és a helyi plébános megköszönték a szervezőknek, az előkészítőknek, a kórusvezetőknek, a fellépő gyermekeknek és fiataloknak a munkáját, valamint az iskolának, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek és a médiumoknak a támogatást. A dalszemle végén -- a szokásokhoz híven -- bejelentették, hogy a következő Ezüstcsengő 2011-ben Muzslyán lesz megtartva.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..