home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ezerötszáz facsemete
Kép és szöveg: ISTVÁN Márta
2006.04.19.
LXI. évf. 16. szám
Ezerötszáz facsemete

Érkeznek a facsemetékSzép és sikeres akciót rendeztek nemrégiben a nagykikindaik. A Szerbiai Demokrata Párt helyi szervezetének kezdeményezésére több mint száz, különböző életkorú önkéntes faültetésben vett részt. Az első tavaszi környezetszépítési megmozdulás helyszíne a város nyugati rész...

Érkeznek a facsemeték

Szép és sikeres akciót rendeztek nemrégiben a nagykikindaik. A Szerbiai Demokrata Párt helyi szervezetének kezdeményezésére több mint száz, különböző életkorú önkéntes faültetésben vett részt.
Az első tavaszi környezetszépítési megmozdulás helyszíne a város nyugati részétől mintegy három kilométerre fekvő, közkedvelt Vodice nevű zarándok- és kirándulóhely volt. A hagyomány alapján az itt fakadó források vizének köszönhetően már évszázadokkal ezelőtt a nyájukat erre őrző pásztorok csodálatos gyógyulásokról tettek vallomást. Az első írásos emlékek 1837-ből származnak, amikor a környező domboldalakon csupán fakereszt, két szentkép, valamint nádfedeles kunyhó állt. Amikor a nagykikindai szerb ortodox egyház 1865-ben ezen a helyen kápolnát emelt Szent Marina mártírnőnek (szerbül Ognjena Marija
néven vált közismertté), a négy ásott kút a kegyhely belterületére került. A különböző felekezetekhez tartozó népek itt kerestek gyógyulást testi-lelki betegségeikre. Mivel a templomocska csakhamar valóságos zarándokhellyé vált, a mellette elhúzódó domboldalba éjszakai nyugvóhelyet építettek.
A víz gyógyerejéről szóló legenda napjainkra is megmaradt, a helyet manapság is sokan felkeresik. Mivel Nagykikinda nem folyó mellett fekszik, a Duna-Tisza-Duna-csatorna ágazata ezt a területet a városiak kedvenc kirándulóhelyévé, a horgászok paradicsomává varázsolta. Mivel a község az egész országban nagyon kopárnak számít, a faültetés kiötlője csak dicséretet érdemel. A nap folyamán 1500 facsemete került a földbe, a liget pedig a Barátság erdeje nevet kapta, mivel a felderítőknek, az ortodox egyház fiataljainak, az Egység Művelődési Egyesület és a Gusle, a sporthorgászok egyesületének és a Demokrata Párt
tagjainak az összefogásával készült. Szüleik oldalán számos gyermek is segédkezett. A szervezők ígérik, az ősz folyamán további hasonló akciókat kezdeményeznek. Reméljük, ha a fiataljaink maguk ültetnek fát, később meg is tudják védeni őket a pusztítóktól. Legyenek azok a társaik vagy bárki más.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..