home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag
CSÍKOS Éva
2006.03.21.
LXI. évf. 12. szám
Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag

Lezsák Sándor szoboravató beszédét mondja - Szabó Attila felvételeRég nem volt ilyen színvonalas, megható, sok embert megmozgató ünnepség Kupuszinán/Bácskertesen, mint az idei március 15-én.Bácskossuthfalva és Magyarittabé mellett itt is központi ünnepség került megrendezésre, mert a nemzet...

Lezsák Sándor szoboravató beszédét mondja - Szabó Attila felvétele

Rég nem volt ilyen színvonalas, megható, sok embert megmozgató ünnepség Kupuszinán/Bácskertesen, mint az idei március 15-én.
Bácskossuthfalva és Magyarittabé mellett itt is központi ünnepség került megrendezésre, mert a nemzeti ünnep és a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 60. évfordulója alkalmából felavatták itt az első délvidéki köztéri Petőfi-szobrot.
A műsor Tompa Péter tárogatójátékával indult, majd Kovács Frigyes színművész előadásában Petőfi Sándor Nemzeti dal c. költeményét hallhattuk. A szoboravatón számos szervezet és egyesület képviseltette magát.
Az újonnan felavatott szobrot az adományozók nevében elsőként Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fórum tagja, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának alelnöke koszorúzta meg, szoboravató beszédében ecsetelte a magyar nyelv és a magyar nép történetét, hangsúlyozva az összefogás fontosságát.
Lezsák Sándorral együtt Csampa Zsolt és Püski András országgyűlési képviselők koszorúztak. A Belgrádi Magyar Nagykövetség nevében Drágos Antal tanácsos, a szabadkai magyar főkonzulátus nevében Nagy Ferenc főkonzul és Csobánczi Horváth Iván konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Varga László jegyző helyezte el a kegyelet koszorúját. A további mintegy két tucatnyi koszorút az 1956-os Kárpát-medencei emlékbizottság, a horvátországi magyarok, a Vajdasági Magyar Szövetség, különféle községek és egyesületek, Magyarországról Kaskantyú, Ágasegyháza és Ádánd, a Bécsi Európaklub, ill. a szervezők nevében a helyi általános iskola, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület képviselői helyezték el.
Petőfi Sándornak a vörös márványtalapzatra került 73 cm magas bronz mellszobrát a Csongrádon élő Máté István készítette feleségének, Lantos Györgyinek a segítségével. A szoboravató ünnepséget a művész is megtisztelte jelenlétével.
A műsor a művelődési otthon színháztermében folytatódott. A szerb és a magyar Himnuszt a helyi vegyes kórus énekelte, majd Csobánczi Horváth Iván, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának konzulja felolvasta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr levelét, majd Dudás Károly, a VMMSZ elnöke megtartotta ünnepi beszédét. Az ünnepi köszöntő után Baráth Attila színésznövendék részleteket olvasott fel Petőfi naplójából.
Az idén először került itt átadásra a Napleány-díj, a délvidéki magyar újságírók díja, melyet dr. Szöllősy Vágó László, a kuratórium tagja indoklása után Kartag Nándor, az Újvidéki Televízió újságírója vehetett át Dudás Károlytól, a VMMSZ elnökétől.
A műsor hátra levő részében bácskertesi vagy ide kötődő művészek és népművészek léptek fel. Csizmadia Anna a Honfoglalás c. film betétdalát énekelte, a Sztepp táncegyüttes Tót Zsaklina vezetésével a Gyertyák táncát mutatta be, Csizmadia Zsolt pedig Petőfi-költeményt szavalt. Nagy sikere volt Guzsvány Izabella operaénekesnőnek, illetve Koleszár Nándor és Török Forgács Gabriella hangszerjátékának is. A Bokréta táncegyüttes a lakodalom utáni Hajnali mosdatást mutatta be, szintén elnyerve a közönség tetszését.
Molnár József, a művelődési egyesület vezetőségi tagja megköszönte a támogatóknak a segítséget, végül az egyesület vegyes kórusa Koleszár Nándor vezetésével Vörösmarty Mihály--Egeressy Béni: Szózatát énekelte.
Minden kis falu életében jelentős dolognak számít egy ilyen esemény, így vannak ezzel a bácskertesiek is. 2006. március 15-én, amikor minden magyar megemlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségéről, a bácskertesiek egyúttal az új Petőfi-szobornak köszönhetően magyarságtudatukban is erősödhettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..