home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ezerkétszázan sportoltak
Tóth Tibor
2015.10.18.
LXX. évf. 41. szám
Ezerkétszázan sportoltak

Magyarkanizsán már ötödik alkalommal szervezték meg a Sportválasztó napot, melynek helyszíne ezúttal a Szabadkai Körzeti Ligában versenyző Potisje Labdarúgóklub pályája volt.

A gyermekhét keretében megtartott rendezvényen tizenkét sportegyesület mutatkozott be a község általános iskolájából érkezett mintegy ezerkétszáz, főként harmadik és negyedik osztályos gyermeknek. A kora délelőtti órákban még úgy látszott, hogy a borús időjárás keresztülhúzza a számításokat, végül azonban kisütött a nap, és mindegyik klub bemutatkozhatott a sportágakat előbb csak érdeklődve szemlélő, később bátran kipróbáló tanulóknak.

— Az idei évtől a Sportválasztó külön projektumként szerepel a magyarkanizsai önkormányzat költségvetésében, így az anyagiak lehetővé tették, hogy a község mind a nyolc településéről a Potisje labdarúgópályájára tudjuk szállítani az általános iskolák harmadik és negyedik osztályos tanulóit. Az eddig lebonyolított négy Sportválasztó igazolta létjogosultságát, hiszen az egyesületektől olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy rendezvényünk után megnőtt a klubokba jelentkező fiatalok száma. A rendezvény célja a sport és a testmozgás népszerűsítése az általános iskolások között, és úgy érzem, ezt a célt maradéktalanul sikerült elérnünk. A labdarúgópálya első alkalommal ad otthont az eseménynek. Eddig mindig más-más iskolaépületben tartottuk meg, amivel mégiscsak terheltük az oktatási intézményeket, hiszen ott akkor tanítás is folyt. A klubokkal közösen úgy gondoltuk, az idén szabadtéren bonyolítjuk le az eseményt, hiszen itt az összes sportág képviselői egy helyen mutatkozhatnak be, nem kell szétválasztani őket, és nagyon szép látványt nyújt, amikor a gyerekek tömegesen vannak jelen a pályán, és próbálgatják a különféle sportágakat. Az idén egy újdonsággal is vártuk a gyerekeket: a bejáratnál mindegyikük kapott egy szórólapot, melynek az egyik felén az összes községbeli sportegyesület elérhetősége fel van tüntetve, a másik felén pedig játékra invitáltuk őket. Egy-egy sportág kipróbálásakor egy kis matricát kaptak, és ha összegyűjtöttek legalább hatot, akkor egy I love sport!, azaz Szeretem a sportot! feliratú szilikonos karkötővel gazdagodtak — mondta Bödő Marianna, a magyarkanizsai községi sportszövetség titkára.

A sportágak közül a labdarúgás, a teke, a kajak, az atlétika, a sakk, a modern tánc, a cselgáncs, a birkózás, a kötélugrás, a kézilabda és a tenisz képviselőivel lehetett találkozni. Az önkormányzat számára is rendkívül fontos a Sportválasztó nap, hiszen ahogyan a tartományi, úgy a községi sportprogramnak is egyik fő eleme a tömegsport, az iskolai sport.

— Minél magasabb szintre szeretnénk emelni a tömeg– és az iskolai sportot, célunk az aktívan sportoló gyermekek számának növelése, és most nem a versenyzőkre gondolok, hanem azokra, akik szabadidős tevékenység formájában mozognak. A mai napon a gyerekek betekinthetnek a klubok életébe, úgyhogy ha kedvet kapnak valamely sportághoz, nyugodtan csatlakozhatnak a megfelelő egyesülethez. Az iskolai oktatásban még mindig nem helyeznek elég nagy hangsúlyt a testnevelésre, más országokhoz képest nálunk kevesebb testnevelésóra van a tantervben. Mi ezzel a rendezvénnyel megpróbáljuk az iskolában töltött időn belül népszerűsíteni a sportot. A magyarkanizsai gyerekeknek ez egy kiváló program a város területén, a vidéki diákokat pedig autóbusszal szállítottuk a városba. Ezáltal minden tanuló megismerkedhet a község területén működő sportegyesületekkel — mondta Krekuska Róbert, a magyarkanizsai községi tanács sporttal, idegenforgalommal és ifjúsági kérdésekkel megbízott tagja.

Az V. Sportválasztó napot a magyarkanizsai községi sportszövetség szervezte az önkormányzat támogatásával.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..