home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Ezen a napon
Martinek Imre
2023.07.26.
LXXVIII. évf. 30. szám
Ezen a napon

Országjáró barangolás július 26-án, Szent Anna emléknapján

Szent Anna, Jézus Krisztus nagymamája a földi rokonság, a szentatyafiság tisztelete révén kapott kitüntetett helyet az üdvtörténetben. Benne teljesedett ki leginkább nevének jelentése, hiszen az Anna név jelentése: kegyelemmel áldott.

(Rózsadombi imádságoskönyv, 306. oldal; Budapest, 2019.)

Országjáró barangolásunk mai állomáshelye a festői Badacsonyra felkapaszkodó szőlőskertek mentében álló apró, sárga színű, vörös tetős Szent Anna-kápolna, melynek alapkövét dátumra pontosan 1789. november 9-én helyezték le.

A helyszínen fellelhető információs tábláról természetesen, a telekrajzilag Badacsonytomajhoz tartozó kápolna további élettörténete is „lekérhető”. 2005. július havával bezárólag.

„Építtetője Horváth Zsigmond, Vas megyei / balatonfüredi földbirtokos volt/. Lásd: füredi Horváth ház és az 1825-ben megrendezett I. Anna bál. Az 1800-as évek közepétől a Kisfaludy, majd később 1945-ig az Ányos család tagjai gondozták a kápolnát. Kb. 1884-ben lett a kápolnában található kripta kialakítva, ahol a Kisfaludy és az Ányos család tagjai, valamint helybeli lakosok nyugszanak. Az utolsó írásban foglalt felújítása a kápolnának 1929-ben volt az Ányos család részéről. 1997-ben bázeli /Basel CH/ magyar emigránsok és Gy. Pethe Ferenc bázeli és badacsonyi lakos gyűjtést indítottak a kápolna felújítása érdekében. 2002-ben Horváth Zoltán etzwileni /CH/ és badacsonytomaji, valamint Lichtneckert Csaba badacsonytomaji lakosok összefogásának eredménye folytán, szűk anyagi körülmények között elkezdődött a kápolna felújítása. Október végére a tető felújítását befejezték, ezzel a beázás megszűnt. 2003-ban a kápolna épületének felújítása lett elvégezve. Egyben a kápolnában 12/24 urnát befogadó hely lett kialakítva.

2003. július 26-án, Anna napján Szerenka Miklós kanonok és Földi István badacsonytomaji plébános megáldották a kápolnát. 2004-ben a kápolna villamosítva, a harang működtetése automatizálva, az oltár és oltárkép felújítva, a padok kijavítva és újrafestve lettek. A korlátot és a támfalat le kellett bontani. Vasbetonból új támfal lett öntve és új korlát lett felállítva. 2004. június elejétől a harang naponta háromszor szólal meg. Megáldására július 31-én került sor Földi István plébános által. 2005-ben a támfal, valamint a kápolna alapzatának hévízi hajított homokkővel való burkolása lett elvégezve. Ezzel a Szent Anna-kápolna felújítása befejeződött.

2005. júliusában a kápolna búcsúján De Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált szentmisét, és megáldotta a felújított kápolnát. A felújításhoz szükséges anyagiak adományokból gyűltek össze, melyeket helybeli, környező és távolabbi lakosok, valamint külföldiek adományozták. Isten dicsőségére.”

Jegyzetünk fotói 2022. július 28-án készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..