home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ezen a napon...
Martinek Imre
2019.09.26.
LXXIV. évf. 39. szám
Ezen a napon...

Gondolatindító: „Én részemről egész életemben minden téren, mindenkor és minden módon egy célt fogok szolgálni: a magyar nemzet és a magyar haza javát.“ (Bartók Béla)


A szerző felvételei

Bartók Béla, teljes nevén Bartók Béla Viktor János

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bart%C3%B3k_B%C3%A9la_(zeneszerz%C5%91)

(Nagyszentmiklós, 1881. március 25. – New York, New York, 1945. szeptember 26.) magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

Halálának százhetvenötödik évfordulóján életének és munkásságának tiszteletére emlékhangversenyt rendeznek ma este (szeptember 26-án, 18 órai kezdettel) Budán, a második kerületi Bartók Emlékházban Bartók Emlékház / Bartók Memorial House. Borbély László (1984) budapesti magyar zongoraművész tolmácsolásában, illetve a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Személyes fizikai jelenlétünk szándékát ezúttal sajnos, felülírta a távolság. Maradtak ellenben a nevezett helyszínen készült fotográfiák egy korábbi, egész pontosan a tavalyi esztendő Fergeteg havában tett látogatásunk idejéből. Szándék szerint kedvcsinálóul. Másoknak is. Az odalátogatáshoz. Arra helye, ahová mindenkor érdemes visszajárni. Tanulni. Feltőltődni. Népzenénk és néphagyományunk, illetve annak egyik elhivatott művelője életének és munkásságának megismerése által erősödni. S gyarapodni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..