home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Ez teljes embert igényel
Kaszás Ibolya
2006.08.02.
LXI. évf. 31. szám
Ez teljes embert igényel

Berák Brigitta fotójaBeszélgetőtársam, Martonosi Erika egészségügyi nővér Hódegyházán. Olyan lendülettel mutatja be a szülőfaluját, mintha csupa jóról, szépről mesélne. Milyen lehet egy nővér élete ebben az elöregedő faluban?- Nehéz, mert szinte mindent egyedül kell megoldanom, hiszen orvos...

Berák Brigitta fotója

Beszélgetőtársam, Martonosi Erika egészségügyi nővér Hódegyházán. Olyan lendülettel mutatja be a szülőfaluját, mintha csupa jóról, szépről mesélne. Milyen lehet egy nővér élete ebben az elöregedő faluban?
- Nehéz, mert szinte mindent egyedül kell megoldanom, hiszen orvos csak hetente kétszer jön ki a településre. Huszonhat éve dolgozom, ebből tízet a zentai kórházban töltöttem, ahol belénk nevelték, hogy a beteget nem szabad megsérteni. Itt sokkal nehezebb a munka. Aki nem élt soha egy ilyen kis településen, az el sem tudja képzelni, hogy a legegyszerűbb betegség is mekkora gondot okozhat. Gyakori a rákos megbetegedés, de a magas vérnyomás, az infarktus, az elhízás és a magas vércukorszint is jellemző. Sajnos sokan haltak meg az utóbbi időben azok közül, akik a középkorosztályhoz tartoznak.
* Lehet-e ilyen munka mellett mással is foglalkozni?
- Nem, mert ez teljes embert igényel, ez nem nyolcórás állás. Gyakran felkeresnek hétvégén vagy akár éjszaka is, amire nem lehet, és nem szabad nemet mondani. Ha súlyos az eset, hívjuk a mentőket Csókáról, szerencsésebb esetben magam is el tudom látni a beteget. Szabadidőm akkor van, ha hajnalban kelek és elvégzem a napi munkát. Szabadnapom nemigen van, mert nem hagyhatom cserben az embertársaimat.
* Melyik volt a legkülönlegesebb esete?
- Pár éve történt. Komppal utaztam Adára egy hideg januári napon. Köztudott, hogy én nagyon félek a víztől, amikor a folyón vagyok, akkor is a legszívesebben becsuknám a szemem, hogy ne lássak semmit. Furcsa mozgolódásra lettem figyelmes a komp elején. Kiderült, egy asszony beleugrott a Tiszába, öngyilkos akart lenni. A ruhája azonban beleakadt a kompba, így nem sodorta el az ár. Leálltunk, behúzták a mentőcsónakba, én pedig ösztönösen odaugrottam, a térdemre fektettem és pumpáltam ki belőle a vizet. Sikerült megmenteni az életét. Utólag jutott eszembe, hogy a döbbenettől teljesen megfeledkeztem a víziszonyomról.
* Mi lesz a jövőben a faluval?
- Nagyon elöregedett már, sokan elköltöztek más településekre. Valami nagyon okos megoldás kellene, hogy itt maradjanak a fiataljaink. Munkalehetőséget és megélhetést kellene biztosítani a számukra. Idősek otthona is működhetne, igény is lenne rá, munkát is adna. A fiatalság talán a faluturizmusban láthatná a jövőt. Van halastavunk, ami szintén különlegesség, nem található mindenhol. Csak az a gond, hogy mindez pénzbe kerül, ami errefelé is nagyon hiányzik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..