home 2024. október 16., Gál napja
Online előfizetés
Ez nem verseny, itt mindenki nyer
Tóth Lívia
2024.10.16.
LXXIX.. évf. 42. szám
Ez nem verseny, itt mindenki nyer

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola immár tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a sajátos nevelési igényű tanulók Őszi Találkozó elnevezésű rendezvényét. Az eseményre 15 vajdasági településről mintegy 150 gyermek és kísérő tanár érkezett.

„Mivel mindenki a maga módján látja a világot, a maga módján éli meg nehézségeit és sikereit. Tanítani annyi, mint megmutatni a lehetőségeket. Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel” (Paulo Coelho).

Az összejövetel célja a találkozás, ismerkedés, a fellépés, a szép élmény, az öröm átélése, mely hozzájárul a gyerekek személyiségének a fejlődéséhez és a közösségbe való könnyebb beilleszkedéséhez. A rendezvényen a pedagógusok eszmecserét folytatnak az időszerű kérdésekről, és megosztják egymással a tapasztalataikat. A szervezők azokat a tanulókat is szeretettel várták, akik a normál tagozat inkluzív oktatásában vesznek részt.


A bogarasi tanulók csoportja

— Ezen a találkozón a sajátos nevelési igényű diákok képességeit, tehetségét szeretnénk bemutatni, hiszen ők nem jutnak el a versenyekre, nem mérhetik össze tudásukat a társaikkal, de ez alkalom arra, hogy bebizonyosodjon, valamiben ők is jók és ügyesek. Nekik ez lehetőség arra, hogy barátkozzanak egymással. A mai nap arról is szól, hogy a kívülállók értesüljenek a létezésünkről, hiszen ezek a gyerekek is nagyon szorgalmasak, és lelkesen készültek erre a fellépésre. A rendezvény nem csupán iskolai esemény, hanem a kreativitás, a közösség, a munkánk ünnepe. Minden alkalommal, amikor elküldöm a meghívót, izgatottan várom a visszajelzést, hogy kik jönnek el. Az idén Ada, Mohol, Magyarkanizsa, Horgos, Bogaras, Becse, Bácsfeketehegy, Szenttamás, Oroszlámos, Ókeresztúr (Srpski Krstur), Törökkanizsa, Muzslya, Szaján, Tornyos tanulóit látjuk vendégül, valamint színre lépnek a házigazda iskola diákjai és a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének védencei — mesélte Oláj Ibolya tanítónő, fő szervező.

A megjelenteket, közöttük Jerasz Anikót, a szerbiai oktatási minisztérium államtitkárát, Varjú Potrebity Tatjanát, az Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagját, Burány Hajnalka polgármestert, Bognár Zsoltot, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagját, Rózsa Endre községi tanfelügyelőt és ft. Sáfrány Dávid atyát Nagy Sarolta, az oktatási intézmény megbízott igazgatója köszöntötte. 


A horgosiak bemutatkozása

Burány Hajnalka az újságíróknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, minden gyermek megérdemli az esélyt, hogy foglalkozzanak vele, hiszen minden kisdiák jó valamiben, és a pedagógusoknak az a feladatuk, hogy ezt megtalálják, és segítsenek kibontakoztatni.

Jerasz Anikó elismerését és köszönetét tolmácsolta a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolának és Oláj Ibolya tanítónőnek, hogy majdnem két évtizeddel ezelőtt megálmodták és útjára bocsátották ezt a találkozót, mely akkor hiánypótló volt, mára viszont hagyománnyá vált.

— Nagyon fontos, hogy ezeknek a diákoknak is lehetőséget teremtsünk az együttlétre, és motivációt kapjanak, hogy minél erőteljesebben vegyenek részt a munkában az iskolában és a mindennapi életben — emelte ki Jerasz Anikó. Ezután a pedagógusokhoz fordult: — Mindannyiunk nevében köszönöm áldozatos munkájukat, fáradozásukat, mindazt, amit nap mint nap megtesznek azért, hogy diákjaik fejlődjenek, gyarapodjon a tudásuk, és rávezetik őket arra, hogy a nehézségekből is lehet sikert kovácsolni. Kulcsfontossága van annak, hogy a tanulóikat arra nevelik, erősítsék a közösségünket, és megtalálják a helyüket benne.  


Oláj Ibolya és tanítványai

Az iskolák őszi témájú képzőművészeti alkotásokat hoztak, melyekből kiállítást készítettek, a tanulók pedig versekkel — a legközkedveltebb Petőfi Sándor Itt van az ősz, itt van ujra című költeménye volt, melyet több csoport is előadott —, tánccal, jelenettel vagy énekkel mutatkoztak be társaiknak és a pedagógusoknak. A mottó a következő volt: Rendezvényünk nem verseny. Itt mindenki nyer!

A színes programot a zentai Midnight táncegyüttes szórakoztató műsorszáma zárta. A fellépők dicsérő oklevelet és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát kapták.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..