home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ez az arc lesz a végső?
Tóth Péter
2022.11.07.
LXXVII. évf. 44. szám
Ez az arc lesz a végső?

Kisebb-nagyobb megtorpanásokkal ugyan, de a jelek szerint megállíthatatlanul zajlik a súlyponteltolódás a világrendben. A hírek, elemzések pedig a háborús történések tükrében sokkal sarkítottabbak, elfogultabbak, mint korábban. A tőzsdei ingadozások is inkább a megbízhatatlan és rendre túlzó jelentések függvényében történnek.

Az egyik szélsőséges nézőpont folyton azt sugallja, hogy a döntő többség elítéli az agresszort, miközben a másik sarkított vélemény szerint a világ első számú nagyhatalmának már jóformán csak az öreg kontinensen maradt meg a befolyása. Az igazság pedig valahol a kettő között van: a „mérkőzés” még tart, a végeredményre csak tippelni lehet.

Európa gazdaságilag a jövőben valószínűleg még inkább ki lesz téve a mostani helyzetből eredő negatív következményeknek. Mindeközben érdemes odafigyelni egyes statisztikákra. A közelmúltban látott napvilágot egy olyan elemzés, amelyből kiderült például, hogy egy most élő átlagos kínai felnőtt állampolgár valójában gazdagabb, mint egy átlagos európai. Az ezredfordulót követő időszakban a kínaiak vagyona ugrásszerűen megnőtt. Az egy felnőttre jutó mediánvagyon értéke több mint a nyolcszorosára emelkedett. A Credit Suisse befektetési, banki és vagyonkezelési cég 2021-beli vagyonjelentéséből az derült ki, hogy egy átlagos kínai polgár vagyona 26 752 dollárt tesz ki, mely csak kevéssel, mintegy 60 dollárral több, mint egy európai felnőtt vagyona, mely 26 690 dollár. A Credit Suisse éves globális vagyonjelentése a háztartások vagyonát becsülte meg a világ országaiban. Valójában Észak-Amerika és Európa együttesen még mindig a háztartások teljes globális vagyonának több mint a felét adják, 57 százalékot. Kína azonban az egy felnőttre jutó mediánvagyon rangsorában megelőzte Európát. Valamelyest árnyalja ugyan a képet, hogy a statisztika nem az Európai Unióra vonatkozik, hanem a kontinens egészét veszi figyelembe. Így a déli és a keleti régiók kevésbé gazdag országai sokat rontanak a számokon.


Szalai Attila felvétele

Mindez azt mutatja, már nem valódi az a kép, amely esetleg a kínai polgárról úgy él tudatunkban, hogy a szegényes, feltűnést kerülő ruházatot viselő munkás kerékpáron megy a munkahelyére, ahol aprópénzért dolgozik. Hszi Csin-ping kínai elnököt éppen a napokban másodszor is újraválasztották, a politikai irányvonal tehát feltehetően nem fog a nyugati felfogású demokratizálódás irányába mozdulni. De a demokratikus és még demokratikusabb jelző is nagyon képlékeny, tudjuk ezt mi jól itt Közép-Európában és a Balkánon is. A személyi kultusz mellett Kínában kialakult egy pragmatikus vezetési forma, mely hatékonynak bizonyult az ország gyors modernizálásának folyamatában. Dinamikusan növekvő gazdasági ereje ellenére azonban Kína a világpolitika színpadán afféle békés óriásként viselkedett.

Az utóbbi idők történései arra engednek következtetni, hogy Kína katonailag is a világ első számú nagyhatalmának a legfőbb konkurensévé vált. Hszi elnök viszont több elemző meglátása szerint jobban emlékeztet már a császárokra, mint a pártfőtitkárokra. A jelek szerint hosszú időre maradhat Kína vezetője Hszi Csin-ping, akinek elmúlt tíz éve alatt az ország a szuperhatalommá válás küszöbéhez ért — de a gazdaságban és a társadalomban mutatkozó feszültségek fékezhetik merész ambícióit. Ha azonban sikerül fenntartani az életszínvonal javulásának tempóját, hatalma jó időre megszilárdulhat. A történelmi tapasztalatok szerint viszont egy egyén hosszú ideig tartó uralma inkább a katasztrófa, nem pedig a siker receptje lehet. A Kína és a Nyugat közötti kapcsolatok valójában problematikus szakaszba léptek, nagyon erős azonban a kölcsönös függés, ezért csak remélni lehet, hogy nem lesz belőle fegyveres konfliktus.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..