home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Ez a pulyka, apám”
Bíró Tímea
2023.02.04.
LXXVIII. évf. 5. szám
„Ez a pulyka, apám”

A fenti mondat akkor hagyta el a csantavéri Varjú Tihamér száját, amikor egy kisgyerek rácsodálkozott a pulykára, hiszen korábban még sosem látott ilyen állatot. A Csantavér melletti Zentaörsön található Varjúfészek nevű tanyán egész évben zsong az élet, rengeteg programnak ad otthont, hogy a gyerekek élményeket gyűjthessenek a friss levegőn. Az biztos, hogy innen mindenki kócosan és porosan megy haza.

Tihamér mindig is tanyán szeretett volna élni, vonzotta a természet, az állatokról való gondoskodás és az a fajta szabadság, amelyet csak ez az életmód tud megadni. Néhány évig próbálgatta a tanyasi életet, kiment külföldre, majd 2017-ben úgy döntött, hogy hazatér, és megvásárolja az egyik zentaörsi tanya felét 2 hold földdel, a másik fele pedig a barátjáé marad.

— Nagyon vonzott a természet közelsége, az, hogy reggel madárhangok ébresztettek, és az a nyugalom, béke, amely egy tanya sajátossága. Rögtön beleszerettem ebbe a tanyába, mely 4 holdnyi földön terül el, 80 méter hosszan és 40 méter szélesen pedig be van kerítve. Meglehetősen rossz állapotban volt az épület, de a családtagok és a barátok összefogásával két év alatt szebbé és biztonságosabbá tettük. A lakóépület mellett egy góré, egy állatok tartására való ól, illetve egy fészerből átalakított és megnagyobbított terem található az udvarban. Ez egy fűthető helyiség, ahol születésnapokat, bérmálkozásokat, elsőáldozásokat szoktunk tartani, valamint minden évben egyszer a Caritas szervezésében eljönnek a szegényebb sorsú gyerekek, és itt tölthetnek néhány órát. Nagy bulik és ünnepségek zajlanak nálunk, még a diszkógömböt is bevetjük a jó hangulat érdekében. Kicsik és nagyok is jól érzik magukat a tanyán, hiszen minden generációnak tudunk újat vagy érdekeset mutatni.


A kezdetek kezdetén

Tihamér népes állatsereggel él a tanyán, tizenötféle állatfaj gondoskodik a hangerőről és a tennivalóról. Oroszlánfejű nyulak, tengerimalacok, törpekecskék, vietnámi malacok, struccok, pónilovak, pávák, emuk, lovak, gyöngyösök, tyúkok, kacsák, libák, pávagalambok, kutyák, macskák, selyemtyúkok, négyféle papagáj és még egér is él a tanyán, hiszen anélkül el sem lehet képzelni az igazi vidéki életet.

Bizonyára sokan tudják, hogy lassan húsz éve minden évben megszervezik a csantavéri lovastábort, melynek az utóbbi években a Varjúfészek ad otthont. Gyakran megesik, hogy olyan sok a táborba jelentkező fiatal, hogy egy évben két lovastábort is rendeznek.


Nagy kedvenc a kötélhúzás

— Hatalmas sikere, sőt, már hagyománya van ennek a tábornak, mely három—öt napig szokott tartani. Hogy azok is élvezhessék, akik szerényebb körülmények között élnek, minden évben néhány gyermek ingyenesen vehet részt a táborban, így nekik is adunk esélyt az ilyen jellegű kikapcsolódásra, örömszerzésre. Néhány éve kezdtünk el együttműködni Utcai Róbert plébánossal, aki rendszeresen megszervezi a Játszva Istenhez elnevezésű tábort. Úgy alakítjuk, hogy a két tábor egy napja ugyanakkor legyen, az atya kihozza a tanyára a 150-200 gyereket, akik így együtt lehetnek a 25-30, lovastáborban részt vevő gyerekkel, és akkora vigadalom kerekedik, hogy azt nem is lehet elmesélni. Igyekszünk színes programokkal kedveskedni nekik, egyebek között állatfogó verseny, kötélhúzás, különféle játékok töltik ki a közös napot — tudtuk meg a Varjúfészek házigazdájától.

Elsősorban helyiek és környékbeliek látogatják a tanyát, de Tihamér elmondta, hogy egyre több megkeresés érkezik a távolabbi vajdasági településekről is, valamint Indonéziából, Szlovéniából, Ausztráliából, Németországból, Franciaországból, Ausztriából, Horvátországból, Montenegróból és természetesen Magyarországról is vonzott ide vendégeket a kíváncsiság.


Ilyennek látják a madarak a tanyát

Aki ismeri a falusi életet, az tudja, hogy sosincs unatkozás, mindig akad tenni- és szépítenivaló. Évente többszöri meszelés, az állatok ellátása, az ólak, istálló, ketrecek tisztán tartása. Tihamér igyekszik a gyerekekkel megismertetni és megszerettetni a kétkezi munkát, ezért időnként a lovaglásért cserébe bevonja a fiatalokat az állatok gondozásába.

— Jó látni, hogy ebben a digitális világban is érdeklődnek a vidéki élet iránt, és úgy gondolom, hogy akár az iskolában tanultak is érdekesebbek lehetnek nekik, ha személyesen is látják a tanórán elhangzottakat. Szeretném a jövőben egy nyitott terasszal kibővíteni a tanyát, ahol óvodások és iskolások számára lehetne előadásokat tartani, így az élmények befogadása mellett tanulni is tudnának a Varjúfészekben. A terveim között szerepel még a zuhanyzó kialakítása, hogy a tábornapokon még komfortosabbá válhasson a tisztálkodás. Úgy vélem, hogy a játék mellett az is nagyon fontos, hogy a gyerekek belelátnak abba, hogyan éltek régen az emberek, milyen tárgyak vették körül az őseinket, tehát a népi kultúrával is megismerkedhetnek. A kötélhúzásnál például nem kötelet húzunk, hanem gyeplőt, hiszen lehet, hogy máshol nem is találkoznak ezzel az anyaggal — mondta el Tihamér, aki azt tapasztalja, hogy szájról szájra terjed a tanya híre, és ez egy visszajelzés számára, hogy az emberek elégedettek azzal, amit a hely nyújtani tud.

Az év hidegebb időszakában főként a benti részben folynak az ünnepségek, nyáron a kinti játék van a középpontban, valamint a medencében való fürdőzés, viszont a gyerekek nagy kedvence, a lovaskocsikázás egész évben várja a látogatókat, hiszen mindig akad egy-két vastag takaró, mely melegen tartja a kis és a nagy utasokat. 


Egy kisebb „hegymászás” vajdasági módra


Négy lábon a szabadság

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..