home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Eurovíziós bojkott
Talpai Lóránt
2017.04.24.
LXXII. évf. 16. szám
Eurovíziós bojkott

Oroszország nem képviselteti magát az Eurovízión — Nemzetközi jogot sértett az Egyesült Államok? — Japán lakossága is fogyatkozik

Oroszország nem képviselteti magát az Eurovízión

Oroszország visszalépett az idei, kijevi eurovíziós dalfesztiválon való részvételtől, mivel Ukrajna bejelentette, az orosz versenyző, a kerekesszékes Julia Szamojlova nem utazhat be az országba. Az orosz rendezők nem voltak hajlandóak másik versenyzőt indítani, ezért visszaléptek, és közvetíteni sem fogják a dalversenyt Oroszországban. Szamojlovának az a „bűne”, hogy 2015-ben fellépett az oroszok által elfoglalt Krímben, melyet Ukrajna továbbra is a saját területének tekint. Az ukrán törvények szerint csak ukrán engedéllyel, Ukrajna felől lehet belépni az Oroszországhoz csatolt félszigetre. Ennek a rendelkezésnek a megszegése miatt Szamojlovát három évre kitiltották az országból.

Nemzetközi jogot sértett az Egyesült Államok?

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Szíriára mért katonai csapással az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert tette előtt nem bizonyosodott be, hogy a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be, a NATO-szövetségesek pedig úgy viselkedtek, mint a kínai bólogató szobrocskák. Az orosz államfő a véleményét egy interjúban fogalmazta meg. Ezt a műsorait a Független Államok Közössége tagországaiban orosz nyelven sugárzó televízió tette közzé honlapján a moszkvai orosz — amerikai külügyminiszteri tárgyalások napján. „Hogyan reagáltak a NATO-szövetségesek? Mindegyik bólogat, mint azok a bizonyos kínai szobrocskák, és nem foglalkozik a történések elemzésével. Vannak-e bizonyítékok, hogy a szíriai csapatok vegyi fegyvert alkalmaztak? Nincsenek. A NATO-szövetségesek megsértették a nemzetközi jogot, ez nyilvánvaló. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül csapást mértek egy szuverén országra. És noha a nemzetközi jogot egyértelműen megsértették, ezt mindenki elfogadja, támogatja, illetve bólogat” — nyilatkozta Putyin.

Japán lakossága is fogyatkozik

A Japan Times című lapban közétett előrejelzések szerint kevesebb mint ötven esztendő múlva mintegy harminc százalékkal kevesebb japán ember lesz, mint most. 2015-ben még 126 millióan éltek a szigetországban, ötven év múlva azonban csak 88 millióan lesznek. A kutatásból az is kiderül, hogy 2065-re az átlagos várható élettartam a nőknél 91 év, a férfiaknál pedig 85 év lesz, vagyis átlagosan körülbelül 4 évvel élnek majd tovább az emberek, mint 2015-ben. 2065-ben a 65 év felettiek a lakosság 38 százalékát fogják kitenni. A japán kormány a drámai mértékű népességcsökkenés megakadályozásának érdekében különféle programokat próbál kidolgozni, melyek elsődleges célja a termékenységi ráta megváltoztatása. Abe Sinzó kormánya a jelenlegi 1,4-ről 1,8-ra szeretné növelni az egy családban születendő gyermekek számát.


Nyitókép: Mti.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..