home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Európát a zsebedbe
Szerda Zsófi
2016.01.08.
LXXI. évf. 1. szám
Európát a zsebedbe

Manapság az okostelefonok mindenki zsebében ott lapulnak, és valljuk be, onnan bizony elég gyakran ki is bújnak, az emberek óránként többször is rápillantanak a telefonjuk képernyőjére, és ellenőrzik, kaptak-e levelet, mi történik a világhálón, híreket olvasnak vagy számlát fizetnek be. Ezt teszik kávéházakban, éttermekben, autóbuszon, vonaton ülve, az utcán sétálva, tehát mindig. Nem csoda hát, hogy egyre több telefonos alkalmazás lát napvilágot. Például a Europethrob.

Sokszor szembesültem azzal a gonddal, hogy amikor külföldre utaztam, csak az esetleg ott élő ismerőseim vagy hosszas internetes böngészés segítségével tudtam eldönteni, mit is nézzek meg, hol ebédeljek, stb. Ez most megoldódni látszik, aminek örülök. Cöndör Tibor, az AppOk média termékfejlesztési és értékesítési igazgatója el is mesélte, hogy szerintük hogyan. A Europethrob alkalmazást letöltve és használva. A Europethrob egy innovatív marketing- és PR-eszköz, egy okostelefonokra kifejlesztett ingyenes mobilalkalmazás. Egy folyamatosan bővülő európai platform. Legegyszerűbben elektronikus szórólapként definiálható. Az alkalmazást Európa-szerte már mintegy 100 000-en töltötték le. Ez a szám gyorsuló ütemben nő.

— Mi applikációkat gyártunk mobiltelefonokra, android, illetve IOS rendszerekre. A XXI. században egyre többet használjuk internetezéshez a mobiltelefonunkat. Szabadkán is végeztünk egy piackutatást, mely jelenleg is folyik, valamint a főtéren élő promóciót tartottunk, melynek keretében aki letöltötte az alkalmazást, egy szerencsekereket megpörgetve nyerhetett vacsorát, italokat, ruhaneműt stb. A Europethrobban benne van egész Európa. A rendszer GPS-alapon működik, és megmutatja, hogy azon a helyen, ahol éppen tartózkodsz, milyen kulturális, sport-, gasztronómiai és egyéb jellegű rendezvények, programok vannak, hol találunk akciós termékeket, vagy kik hirdetnek. A felhasználók így könnyen, gyorsan megtalálják az őket érdeklő információkat Európa minden olyan városában, amely már csatlakozott rendszerünkhöz, a vállalkozások, önkormányzatok, intézmények pedig a rendszer használatával optimalizálni tudják a reklámköltségeiket.

* Mit tud az alkalmazás?

— Nagyon egyszerűen működik, mégis nagyon sok minden fut rajta. Példának okáért mi itt ülünk ebben a kávézóban, melynek már van profilja a rendszerünkben. Öt-hat kép, egy rövid leírás található róla. A felhasználók véleményezni tudják, hogy mennyire vannak megelégedve a szolgáltatóval, ezenkívül a nyitvatartás is szerepel a profilban, illetve olyan gombok, amelyekre rákattintva rögtön hívhatjuk a kávézót, azonnal tudunk e-mailt írni neki, vagy elérhetjük a cég honlapját, Facebook-oldalát. Ha pedig találunk egy nekünk tetsző céget, az alkalmazás könnyedén elirányít bennünket annak címére is. Nagyon fontos még, hogy működik egy olyan funkció is, amellyel rá tudunk keresni egy-egy város látnivalóira. Célunk jelenleg az, hogy a bázisban szerepeljen Vajdaság összes műemléke, látnivalója, s az idelátogatók így könnyen megtervezhetik, mit nézzenek meg. Ezzel remélhetőleg a turizmus is fellendül majd. Tervezzük még kisfilmek feltöltését, így még több információ juthat el a felhasználókhoz.

* A vállalkozók begyűjtésén és egy jelentős bázis kialakításán nagy csapat kell hogy dolgozzon.

— Ez egy decentralizált médium. Leginkább a Pestiest.huhoz tudnám hasonlítani, ez annak az okostelefonokra továbbfejlesztett változata. Európa régiókra van felosztva, mi vállaltuk Vajdaságot és Csongrád megyét, hiszen természetesen mindenki a saját vidékét ismeri a legjobban. Központilag ezt nehéz lenne menedzselni. Ehhez valóban egy nagy csapatra van szükség.

* Ha valakinek van egy kávézója, melyben programokat, irodalmi esteket szervez, és a Europethrob segítségével szeretné szélesíteni a reklámfelületét, mi a teendője?

— Ha valaki meg szeretne jelenni az alkalmazásban, a legolcsóbb csomag, hogy elkészítsük a profilját, havi tíz eurójába kerül. Ez még egy mikrovállalkozásnak sem nagy költség, viszont a cég sok emberhez el tud jutni. Ezenkívül nagy előrelépésnek számít, hogy ha csatlakozik, akkor úgynevezett push értesítéseket is tud majd küldeni. Ez egy olyan szakszó, amelyet ugyanúgy meg fogunk tanulni, ahogyan néhány éve megtanultuk azt is, hogy e-mail, SMS. De mire is jó, és hogyan is működik egy push értesítő? Általában mikor böngésszük egy cég honlapját? Ha valami nagyon érdekel bennünket, vagy konkrét dolgot szeretnénk megvásárolni. A Facebookon már csak azt látjuk, ami fizetett hirdetésként jelenik meg. Régebben elég volt néhány ezer lájk, hogy egy vállalkozásnak erős marketingje legyen, manapság viszont már ott tartunk, hogy ez semmire sem elég, hiszen egy közlemény sokkal kevesebb felhasználóhoz jut el. Ezzel szemben egy push értesítő úgy működik, hogy a felhasználó mindazoknak ki tudja küldeni (a zárolt képernyőjükre), akik letöltötték az alkalmazást. Például egy akcióról. Ha most szétnézek ebben a kávézóban, azt látom, hogy van néhány szabad asztal. Ilyenkor a kávézó push értesítésben például egy olyan villámakciót hirdethet, hogy a következő fél órában „egyet fizet — kettőt kap” akció lép életbe. Ez az értesítés mindazok telefonján megjelenik, akik a környéken járnak. Az úgynevezett geotargeting módszer segítségével. A kávézó választja ki, hogy mekkora sugarú körben szeretné kiküldeni a push értesítést. Ilyen rövid lejáratú akció esetében nem érdemes túl nagy térségben gondolkodni, hiszen nem valószínű, hogy valaki Belgrádból emiatt ül majd autóba. A mobilkommunikáció a leghatékonyabb és legolcsóbb marketingeszköz. Jelenleg ötvenezer elérésről tudunk gondoskodni, de ez a szám óráról órára nő.

* Ha, mondjuk, elutazom Budapestre, és a GPS felismeri a koordinátáimat, akkor a budapesti akciókat, programokat látom? Vagy továbbra is a szabadkaiakat?

Az alkalmazás GPS-alapon működik, de rá tudunk keresni más városok programjaira is. Ha elutazom Prágába, a rendszer automatikusan átáll az ottani felhasználókra. Ehhez két dolog kell: egy okostelefon és az internet. 2016 januárjától az Európai Unióban megszűnnek a roamingdíjak, ennek köszönhetően Európa egész területén ugyanúgy használható lesz a telefon. Hogy ebbe Szerbia mikor kapcsolódik be, az nagy kérdés, de én igyekszem optimista lenni. Manapság a felhasználók egyre jobban igénylik a gyorsaságot, az egyszerűséget és a minőségi tartalmat. Mi is erre törekszünk, úgy érzem, sikerrel. Fontos hangsúlyozni, hogy az alkalmazásnak van egy továbbfejlesztett változata is. Akik úgy érzik, nem elég nekik az ezen belül működő profiljuk, azok igényelhetik a saját testre szabott alkalmazás elkészítését is. Ebbe rengeteg pluszszolgáltatás beépíthető. Például jegyeladás, online vásárlás több fizetési mód igénybevételével, különféle marketingeszközök, kupongyűjtés, közösségi játékok, a legaktívabbak megajándékozásának lehetősége, képgaléria és természetesen a push értesítések.


* Egy cég maga is tudja szerkeszteni az alkalmazáson belül futó profilját?

— Természetesen. Amikor valakivel szerződünk, akkor elkészítjük a profilját, ezután tartunk egy rövid tájékoztatást arról, hogy hogyan tudja mindezt szerkeszteni, majd megkapja a hozzáféréshez szükséges információkat, és máris töltheti fel a különféle tartalmakat. Kivitelezhetetlen lenne minden frissítést nekünk feltölteni, és nagyon időigényes is.

* Hogyan látjátok, mekkora lesz a Europethrob térhódítása Szerbiában?

— A piackutatást Szabadkán kezdtük meg kísérleti jelleggel augusztus folyamán, és három hónap alatt úgy ítéltük meg, hogy nagyon is van létjogosultsága. Újszerű módon hozzuk a partnereinket kapcsolatba a városlakókkal. A szolgáltatás tehát mindkét fél számára hasznos. A vállalkozó és a polgár is csak nyerhet vele. Szerbiában csaknem száz céggel van szerződéses viszonyunk, és ez a szám napról napra nő.


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..