home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Európai védelmi minisztérium
Talpai Lóránt
2023.12.07.
LXXVIII. évf. 49. szám
Európai védelmi minisztérium

Védelmi ipari program indulhat jövőre — Kibővítenék az utasjogokat — Elhunyt Henry Kissinger

Védelmi ipari program indulhat jövőre

Kihívást okoz az Európai Unió azon ígérete, amely szerint a tavaszig leszállít 1 millió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése ugyanis „valamivel több időt vesz igénybe” — közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján. „Ukrajna védelmével magunkat védjük” — fogalmazott. Michel kijelentette: meg kell erősíteni Európa védelmi képességét. Növelni kell a védelmi ipar finanszírozását, hatékonyabbá kell tenni a védelmi kiadásokat és össze kell hangolni a közös védelmi beszerzéseket. Ennek érdekében a tanács elnöke az Európai Védelmi Ügynökség szerepét is kibővítené azáltal, hogy az ügynökség egyfajta „európai védelmi minisztériummá” alakulna át az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő irányítása alatt, az Európai Tanács iránymutatása alapján.

 

Kibővítenék az utasjogokat

Az Európai Bizottság jogszabály-módosításokat javasol az utasjogok kibővítése és az utazók hatékonyabb tájékoztatása érdekében — jelentette be Didier Reynders uniós igazságügyi biztos Brüsszelben. Reynders a javaslatok bemutatásakor kiemelte: az új szabályok elfogadása esetén tisztázni fogják a visszatérítésre vonatkozó előírásokat abban az esetben, ha a légi járatokat vagy az átszállásos utazásokat közvetítő révén foglalják le. Célja, hogy az utasok jobban védve legyenek a járattörlésekkel szemben — mondta. Az új szabályok gördülékenyebbé teszik az utazásokat, különösen, ha azok különböző utazási szolgáltatásokat vagy közlekedési módokat foglalnak magukban, lehetővé téve a jobb és naprakész tájékoztatást, például a késésekről és a járattörlésekről.

 

Elhunyt Henry Kissinger

Százéves korában connecticuti otthonában elhunyt Henry Kissinger államférfi és híres diplomata, aki Richard Nixon és Gerald Ford elnökök kormányzása alatt páratlan hatalmat gyakorolt az Egyesült Államok külpolitikája felett, és aki évtizedeken át tanácsadóként és íróként olyan véleményeket terjesztett elő, amelyek a világpolitikát és az üzleti életet is meghatározták, alakították. Szinte soha nem egyértelmű a megítélése egy történelmi jelentőségű, nagy hatású személyiségnek, aki nemcsak átlátja, de tevékenységével alakítja is a nagyvilág legtöbbször forrongó viszonyait. Nem volt ez másképp a XX. század nagy stratégájával, Henry Kissingerrel sem. A német származású, amerikai diplomata és geopolitikus kiemelkedő és meghatározó szerepet töltött be az Egyesült Államok külpolitikájában, úttörő érdemei voltak a Szovjetunióval szembeni enyhülés folyamatában, és ő volt a szellemi és gyakorlati atyja a Kínai Népköztársasággal való kapcsolatok megnyitásának.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..