home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Európai filmtabletták
Brasnyó Zoltán
2017.05.19.
LXXII. évf. 19. szám
Európai filmtabletták

Időről időre szükséges, hogy ne csak a főáramból merítsünk ötleteket, illetve ne csak a hollywoodi blockbustertengerben próbáljunk halászni vagy megmártózni, ha maradandó moziélményt szeretnénk.

Az európai filmes iskola érzékenyebb, gyakran érzékibb, lelkünket melengető és művészi horizontjainkat szélesítő alkotásairól sem szabad megfeledkeznünk. Az idén a hatalmas bevételre pályázó filmekkel szinte elkényeztetnek majd bennünket a legnépszerűbb rendezők, szerencsére azonban számos alternatíva is van. Ha egy pohár bor mellett valami többre vágyunk.

Frantz

Május 18-án mutatják be François Ozon, a Vízcseppek a forró kövön és a 8 nő rendezőjének új filmjét, mely a kritikusok szerint rendkívül megosztó alkotás lett. Főhőse Anna, a német lány, aki szerelmét, Frantzot gyászolja. A férfi az első világháborúban lelte halálát. Anna a szerelme sírjánál megpillant egy titokzatos férfit, és első látásra beleszeret. Az ismeretlen azt állítja, hogy Frantz régi barátja, és Párizsból érkezett. A nő nem tud ellenállni vágyainak, és követi őt a francia fővárosba. François Ozont ismerve pedig bőven tartogat majd nem várt fordulatokat ez a mozi.

Julieta

Május 4-én került a mozikba Pedro Almodóvar várva várt új műve, a Julieta. A bőr, amelyben élek, a Mindent anyámról vagy a Szeretők rendezője eleve megosztó személyiség, filmes érzékéhez és zsenialitásához azonban nem fér kétség. A Julietát Cannes-ban Aranypálmára jelölték, a forgatókönyv alapanyaga pedig a Nobel-díjas Alice Munro két novellája. Egy anya-lánya kapcsolat a történet gerince. Julieta (Emma Suárez) és lánya, Antía (Blanca Parés) egyre jobban eltávolodnak egymástól. Egy családi tragédia vágja szét végleg a szálakat kettejük közt, ezért a lány összecsomagol, és a születésnapja után elhagyja édesanyját. Julieta a lánya keresésére indul, közben titkokra és sok más furcsaságra derül fény Antíáról. Almodóvar új filmje máris megtekinthető a magyarországi mozikban.

Vademberek hajszája

Érdekes, hogy éppen egy ilyen film után figyeltek fel Hollywoodban Taika Waititi rendezőre, hiszen azonnal rábízták az új Thor-mozi, a Thor: Ragnarok rendezését. A Vademberek hajszája nem annyira látványos, viszont annál viccesebb és megindítóbb: egy amerikai filmkritikus 2017 egyik legfontosabb mozijának nevezte Waititi alkotását, mely egy árva fiú és egy vénember kapcsolatáról szól. A történet Új-Zélandon játszódik, egy intézetből érkező fiú hányattatásait mutatja be, akit a sors egy cseppet sem barátságos vénemberrel hoz össze. Együtt kell menekülniük rosszakaróiktól, katonáktól, sőt a gyermekvédelmis felügyelőktől is. Érdemes megnéznünk, hiszen valóban nagyon egyedi alkotásról van szó. Magyarországon május 11-e óta vetítik a mozik.

A csábítás

Agnieszka Smoczyńska lengyel rendező az idei év egyik legmeglepőbb filmjét készítette el, hiszen Andersen klasszikusát, A kis hableányt keverte össze a ’80-as évek neonfényeivel és egy jókora adag szintipoppal. Varsóban járunk, ahol a helyi underground világában ragadozó sellőkkel, abszurd karakterekkel találkozhatunk, és vakarhatjuk a fejünket, hogy mit is nézünk valójában. Nem új alkotásról van szó, hiszen 2015-ben mutatták be a filmet, és a lengyel kritikusok valósággal zabálták. Az Egyesült Államokban csupán egy tematikus, lengyel filmhéten lehetett megnézni, viszont a közönség sok nemzetközi filmfesztiválon láthatta. Aki kíváncsi A csábításra, az mindenképpen figyelje a magyarországi kisebb és alternatív alkotásokat kínáló filmszínházak kínálatát. Esélyes, hogy az idén több helyen is be fogják mutatni ezt a lengyel különlegességet.


Nyitókép: Julietta (Imdb.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..