home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Európa jövője a tét
Tóth Péter
2023.03.06.
LXXVIII. évf. 9. szám
Európa jövője a tét

Az ukrán—orosz konfliktus kapcsán sokat hivatkozunk az öreg kontinens békéje visszaállításának szükségességére. Egyúttal sajnos azt is megállapíthatjuk, hogy Európa valójában mindig csak rövid ideig volt a béke szigete, mert az országok vagy a nemzetek többnyire hadban álltak egymással.

Az európai uralkodók még annak ellenére is fegyveresen próbáltak érvényt szerezni érdekeiknek, hogy a dinasztikus beházasítások miatt nemritkán közeli rokonságban álltak egymással. Hivatalosan eddig két világháborút jegyez a történelem, és mindkettő Európában robbant ki. Sokan tekintenek úgy a mostani folyamatokra, hogy a harmadik világégés is zajlik már, szintén Európában, csak most éppen nem a szokványos formájában.

A két világégés után olyan jelek mutatkoztak, hogy a tartós béke korszaka jöhet el. Az 1963. évi Élysée-szerződés aláírói igazi történelmi személyiségek voltak. Charles de Gaulle francia köztársasági elnök és Konrad Adenauer német kancellár a II. világháború után Nyugat-Európa stabilitását alapozták meg, és döntő mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió elődszervezeteinek, így például a Közös Piacnak a működése zökkenőmentes legyen.

A németek és a franciák különféle államalakulatai gyakran háborúztak egymással, sokan elestek az értelmetlen harcokban. A két ország ma is az Európai Unió két legnagyobb gazdasága, mely még a közelmúltban, sőt évtizedeken keresztül olajozott tandemként működött. Az idők és a körülmények azonban megváltoztak. Ma ismét ott tartunk, hogy a két ország vezetői nehezen tudják újra megtalálni a közös hangot. Pedig 1984 őszén Kohl kancellár és Mitterrand elnök együtt rótta le kegyeletét az I. világháború alatt Verdunnél elesettek előtt tisztelegve. Mindegy, hogy német volt-e, vagy francia, áldozatként tekintünk rá, erről beszéltek akkor. Az igazi megbékélés, megbocsátás korszaka jön el, azt hihettük.

2015-ben a párizsi merényletek után Angela Merkel és François Hollande közösen gyászolt, gesztusaikkal jelezték az összhang meglétét. A dolgok mostanára megváltoztak. Scholz furcsa mosolya, valamint Macron arckifejezése azt jelzi, valójában teljes az egyetértés, de Franciaország és Németország ma számos kérdésben eltérő utakat követ. Mást gondolnak az atomenergiáról vagy az Euró­pai Unió bővítéséről. A franciák elsősorban az intézményi kérdésekre helyezik a hangsúlyt, a németek pragmatikusabban közelítenek a dolgokhoz.

Talán tisztában vannak a fajsúlyvesztéssel, hogy ma már csak az európai integráció képes számukra súlyt adni a világban. Olyan európai vezetők válhatnak azonban fajsúlyossá, akik készek — nem mellékesen képesek — megőrizni azt a kultúrát és azokat a szellemi gyökereket, amelyek valamennyi európai nemzetet összekötnek, és az európai civilizáció jövőjét vetíthetik előre. Mindeközben Európa ismét a szuperhatalmak geopolitikai ütközőzónájává válik. Az események most felszínre hozzák a gazdasági törésvonalakat. Európa egyfajta kifosztásáról beszélhetünk, mely nyomán egy idő után a jóléti társadalmi modell fenntarthatósága is kérdésessé válhat. A migrációs válságra adott eltérő válaszok pedig alaposan megkérdőjelezik a korábban megtörhetetlennek hitt európai egységet.

Az identitás megőrzését, valamint a civilizációs értékek iránti elkötelezettség egységességét ilyen körülmények között nehéz lesz hosszabb távon is fenntartani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..