home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Európa-díj Szegednek
(K. F.)
2006.05.17.
LXI. évf. 20. szám
Európa-díj Szegednek

(Tudósítónktól)
Szabadka testvérvárosa olyan elismerésben részesült, amellyel eddig egyetlen magyarországi település sem dicsekedhet: kiérdemelte az Európa Tanács legmagasabb kitüntetését, az Európa-díjat. A hírt hivatalosan dr. Botka László polgármester a szegedi képviselő-testület hétvégi...

(Tudósítónktól)

Szabadka testvérvárosa olyan elismerésben részesült, amellyel eddig egyetlen magyarországi település sem dicsekedhet: kiérdemelte az Európa Tanács legmagasabb kitüntetését, az Európa-díjat. A hírt hivatalosan dr. Botka László polgármester a szegedi képviselő-testület hétvégi ülésén jelentette be. A 43 képviselő - tekintet nélkül párthovatartozására - spontán tapssal üdvözölte a páratlan információt. Ez ugyanis a legmagasabb elismerés, amelyet az Európa Tanács adományozhat egy településnek.
A Tisza-parti város fejlődését, nemzetközi kapcsolatait eddig is több kitüntetéssel jutalmazta az Európa Tanács: 2000-ben Becsületzászlót, 2002-ben pedig Becsületplakettet adományozott Szegednek.
S hogy mivel érdemelte ki Szeged a nagy megtiszteltetést? Valószínűleg a délvidéki olvasók előtt is ismeretes, hogy az elmúlt évtized elején, amikor a délszláv válság nagyban veszélyeztette egész Európát, a Tisza-pari városban jött létre az úgynevezett Európai Stabilizációs Folyamat. Ennek eredménye lett több olyan intézmény, alapítvány, bizottság életre hívása, amelynek működése nagyban hozzájárult a balkáni térség békéjének, demokratikus átalakulásának sikeréhez. Így például az említett Stabilizációs Folyamat keretében létrejött a Szegedi Biztonságpolitikai Központ (Európában a szegedin kívül csak Zürichben működik ilyen), az Esély a Stabilitásra Közalapítvány (amely sok volt jugoszláv, majd Szerbia és Montenegró-i intézményt, települést segített a demokratikus fordulat előtt, majd az átalakulás során is), továbbá a szegedi testvérvárosokkal való intenzív kapcsolatteremtés és -tartás titkársága. Gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki nemcsak Szabadkával, hanem a finnországi Turku, a németországi Darmstadt, az angliai Camridge városával vagy a romániai Temesvárral is.
Szegeden több olyan kampányt szerveztek, amelyre fölfigyeltek az óvilágban. Ilyen volt például a csatlakozás előtt az Európa kapuja ismeretterjesztő megmozdulás vagy A füstmentes városért elnevezésű akció. Az európai standardokhoz való minél nagyobb közeledés okán a szegedi belvárost is teljesen felújították, úgyhogy most eredeti építészeti formájában pompázik. Ezért Szeged tavaly kiérdemelte az Európa Nostra Díjat.
A jeles díjat egyébként 1955-ban alapították, mellé bronzból készült stilizált szobor és jelentős összegű ösztöndíj jár, ebből fedezik a szegedi fiatalok nagyobb csoportjának európai tanulmányútját. Az elismerést ünnepélyes külsőségek között szeptember 20-án adja át Szegeden az Európa Tanács elnöke a város polgármesterének. A Tisza-parti városban már hosszú évek óta ekkor tartják az Európa-napot...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..