home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Eszék
tv.
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Eszék

Eszék, a Dráva menti város már az ókorban is jelentős település volt, hiszen Mursa néven római légiós tábort alapított itt Augustus császár Kr. u. 8-ban. Valószínűsíthető, hogy első pusztulását az avarok okozták, a horvátok azonban 1091-ben újra felépítették — ekkor kapta az Osijek nevet.

Eszék évszázadokig a Dráva fontos folyami átkelőhelye volt. A krónikák szerint a XV. században a település több család (Rozgonyi, Geréb, Kórógyi) kezében is volt, mielőtt a törökök elfoglalták. II. Szulejmán hadai itt léptek át a Dráván a mohácsi csata előtt. Zrínyi Miklós a híres téli hadjárata során, 1664. február 2-án felégette az itteni fahidat, hogy megnehezítse a törökök átkelését a Dráván. A település 1687-ben került véglegesen osztrák kézbe, 1712 és 1719 között újjáépítették, ekkor vált jelentős erőddé. A 19. század elején kis ideig ismét magyar fennhatóság alá került, majd a szabadságharc idején, 1849. február 14-én elesett (források szerint az egyik legsúlyosabb magyar veszteséggel járó ostrom volt), ettől kezdve elvesztette harcászati jelentőségét. 1991 és 1993 között több szerb ostromot állt ki, melyekben mintegy ezer ember vesztette életét, a terület fele pedig kikerült a horvát ellenőrzés alól. 1998. január 15-én csatolták csak vissza a Horvát Köztársasághoz. A város több épülete még ma is viseli a háború nyomait.
A nagy forgalmú, rendezett városban mostanában pezsgő kulturális és sportélet zajlik. Az eszéki vár és az állatkert is egyedülálló Horvátországban, valamint itt található az ország legrégebbi múzeuma is.

(Összeállította: tv.)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..