Este 7 óráig átvehető, illetve leadható a levélszavazat

Este 7 óráig átvehető, illetve leadható a levélszavazat

Először szavazhatnak EP-választáson a vajdasági magyarok

A levélszavazatokat folyamatosan fogadják Magyarország szabadkai főkonzulátusán a választás napján is. Akik még nem vették át a levélcsomagot, urnazárásig, azaz 19 óráig megtehetik. A vajdasági magyarok először vehetnek részt az EP-választáson. Levélben szavazhatnak a magyar választói névjegyzékben egisztrált kettős állampolgárok. A levélszavazás egyébként két hete folyamatos.

A vajdasági magyaroknak ezúttal is van jelöltjük, a Fidesz-KDNP listáján szerepel Deli Andor, aki második brüsszeli mandátumára készül.

A szabadkai magyar főkonzulátuson május 26-án azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak, akik május 17-éig jelezték ebbéli szándékukat. A határidő lezárásáig 584-en kérték, hogy Szabadkán élhessenek a választás lehetőségével. Belgrádban, a magyar nagykövetségen 112-en kérték, hogy voksolhassanak.

A magyarországi Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Szerbiában a névjegyzékben lévő választópolgárok száma 59.400 fő. Eddig 29.678 érvényes szavazási iratot állapítottak meg, ez 49,96%-os arányt jelent.

 


MTI/Mohai Balázs

 

Orbán Viktor szavazásra buzdít

Európai parlamenti képviselőket választ Magyarország

 

Brüsszelben kell változást elérni ahhoz, hogy Magyarországon is biztonságban érezhessük magunkat — fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután Facebook-üzenetében.

A kormányfő a budapesti józsefvárosi Fidesz-aktivisták körében forgatott videóban azt mondta: „változást nem a politikusok, hanem a választópolgárok tudnak elérni, most vagy legközelebb öt év múlva”. Szavazásra buzdítva hozzátette: „ne szalasszuk el a lehetőséget”.

 A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 30,52 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 7 872 737 fő.

Nem hivatalos, előzetes eredmények este 11 órakor várhatók, miután az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink