home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Esszé: a szabadság műfaja
(K. O.)
2017.05.05.
LXXII. évf. 17. szám
Esszé: a szabadság műfaja

Az egyetemista-esszépályázat ötéves jubileuma a Magyar Tanszéken

Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke 2013-ban hirdette meg először egyetemi és mesterhallgatók, valamint doktoranduszok számára az esszépályázatot, azzal a céllal, hogy az íráskészség fejlesztésének nyilvánosságot, versenyjelleget és szakmaiságot nyújtson. A pályázat a kezdetektől megmozgatta és összehozta a szabadkai Tanítóképző és a Magyar Tanszék hallgatóit, kialakított egy vajdasági magyar felsőoktatási teret, elsősorban a humán szakosoknak.

Az idei pályázatra 25 jeligés munka érkezett. A zsűri egyetemi tanárokból, kutatókból és doktoranduszokból tevődött össze: dr. Samu János (elnök), dr. Bence Erika, dr. Ispánovics Csapó Julianna, Romoda Renáta doktorjelölt és dr. Törteli Telek Márta. Az első díjat Balázs Csilla (BTK), a másodikat Gandis Csongor (MTTK), a harmadikat pedig Zsoldos Búzás Brigitta (MTTK) és Józsa Mónika (MTTK) kapta. Az esszépályázat különdíjasai: Mester Bettina (MTTK), Firic Tamara (MTTK) és Fekecs Emese (BTK).

A díjkiosztó ünnepségen dr. Csányi Erzsébet, a Magyar Tanszék vezetője a pályázat jelentőségére hívta fel a figyelmet, hiszen kritikai gondolkodás nélkül nincs értelmiségivé nevelés, ez minden felsőoktatási képzés alapfeladata. Az esszé pedig a reflexió és a kritikai érzék terepe, egy képlékeny műfaj, a szabadság műfaja.

A pályaművekről a zsűri elnöke, dr. Samu János, az MTTK tanára adott összegző értékelést:

— Huszonöt pályamunka érkezett, ami rekord az elmúlt évekhez képest. A szerzők mindegyike szubjektivitásra és erőteljes retorizáltságra törekedett. A témakörök pedig a személyes életbölcselettől a szerelemfilozófián, az internet logikáján, a Facebookоn, az irodalmi témákon át a detektívregényekig terjedtek. Külön öröm számunkra, hogy a pályázatnak máris kiváló csapatépítő, kohéziós hatása van a szerzők, illetve a két intézmény között, ezért mindenképp folytatni kell.

Dr. Bence Erika, a BTK tanára felszólalásában a kreatív gondolkodás és a fiatal alkotóerő előtt tisztelgett. A pályázatot a vajdasági kulturális közélet kisajátítottsága, az érdektelenség és az alkotói kapacitások kihasználatlansága ellenére is mindmáig sikerült fenntartani és hagyományszerűvé tenni. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a pályázatra benyújtott esszék nagyobb hányada témáját is az irodalom világából vette.

Dr. Ispánovics Csapó Julianna, a BTK tanára arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelesség, a meggyőzés érdekében az esszének nem tesz rosszat, ha a témához kapcsolódó saját gondolatok, meglátások, következtetések kifejezése szakirodalom segítségével történik.

Dr. Utasi Csilla, a BTK tanára dr. Törteli Telek Márta zsűritag értékelését olvasta fel. Törteli kiemelte, hogy a fiatal alkotók képesek voltak kívülről is látni a saját szövegüket. A kiindulópontként használt irodalmi mű sokszor „ugródeszkaként” szolgált a hallgatóknak, megihletődtek. Az irodalmi szöveg recepciója után következett a produkció, az esszéíró tovább játszott a kiinduló szöveggel, mintegy társszerzővé válva.

Romoda Renáta doktorjelölt, zsűritag arról számolt be, hogy tavaly még versenyzőként vett részt, és nagyon nagy különbség most a zsűritag pozíciójából jelen lenni ezen a rendezvényen.

A részvevőknek alkalmuk volt meghallgatni egy-egy részletet a díjnyertes munkákból.

A díjazottak oklevelet kaptak, és gazdag könyvjutalomban részesültek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..