home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Esővel ünnepeltek a tordaiak
L. J.
2010.05.19.
LXV. évf. 20. szám
Esővel ünnepeltek a tordaiak

Az Edda a színpadonA hétvégén tartották meg Tordán a település legnagyobb ünnepét, a falunapot és a templombúcsút. Ez az az alkalom, amikor találkoznak egymással a tordaiak, az onnan elszármazottak, az ismerősök, a rokonok és a barátok, akik összesereglenek a világ minden sarkából. Rohanó v...

Az Edda a színpadon

A hétvégén tartották meg Tordán a település legnagyobb ünnepét, a falunapot és a templombúcsút. Ez az az alkalom, amikor találkoznak egymással a tordaiak, az onnan elszármazottak, az ismerősök, a rokonok és a barátok, akik összesereglenek a világ minden sarkából. Rohanó világunk áldatlan gazdasági meg szociális helyzete ellenére ezt a néhány napot a helybeliek hagyományosan önmagukra és az idelátogató vendégeknek szentelik. Az évnek ez a szakasza a lakosok számára az összefogás, a szeretet és a remény ünnepe is egyúttal. A tordaiak vendégszeretete messze földön ismert ugyanis, és ezt ez alkalommal is bebizonyították. Továbbra is kiemelt fontosságúnak tartják, hogy itt, a szórványban megteremtsék mindazokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megőrizzék anyanyelvüket, kultúrájukat, hagyományaikat és hitüket -- biztosítva ezáltal az ifjú nemzedéknek a szülőföldön maradás lehetőségét. Az ünnep az idén is négy napig tartott. Sajnos, a nagy esőzések és a hideg miatt a tervezett program nem valósulhatott meg.
Az első napon a szegedi Tisza Rotary Klub nevében dr. Balog Sándor elnök a gyermekek részére nyújtott át értékes ajándékcsomagot: több mint kétezer könyvet, négy számítógépet, labdákat Kovács Zsuzsanna igazgatónőnek. Ezáltal jelentősen hozzá kívánnak járulni a település oktatása minőségének javításához. Az oktatási intézmény két diákja a klub költségén vehet részt abban a táborban, amelyet a magyarországi Kishomokon rendeznek meg.
Másnap az idelátogatók a művelődési otthon előcsarnokában megtekintették a Kis vasút rajzcsoport tagjainak festménykiállítását, majd a nagyteremben megtartották a VMSZ III. Bánáti Ifjúsági Találkozóját. A rendezvényen többek között elhangzott, hogy a fiatalok képzése az egyik legfontosabb feladatunk, ám ehhez a kollégiumokról is gondoskodni kellene számukra. Ezután következhetett a várva-várt pillanat: a legendás magyarországi rockegyüttes, az Edda Művek koncertje. Előtte Dobai János, a helyi közösség elnöke és Pásztor Bálint parlamenti képviselő szólt a több mint négyezres tömeghez. Felszólalásukban elismerően nyilatkoztak a délvidéki fiatalok összetartásáról és fontos szerepéről az elkövetkező MNT-választásokon.
A szombati és vasárnapi programok egy része a zuhogó eső miatt elmaradt, így csak az Etnofalu-kiállítást és a főzőversenyt tartották meg. A legsikeresebbek voltak a Romániából érkezett újszentesi szakácslegények, megelőzve a topolováci Szülőföld és a tóbai nőszervezet csapatát. Az ünnepi szentmisét a Nepomuki Szent János-templomban msgr. Bú András helyi és Koncz Tibor magyarcsernyei plébános celebrálta.
Az esti művelődési műsorban fellépett az újszentesi modern tánccsoport, Nyerges Ármin és Kószó Emília énekesek, valamint Csíkos Dániel versmondó.
Vasárnap a hagyományos szentmisére gyülekeztek a tordaiak, de a vásár, a népünnepély és a sportrendezvények elmaradtak, hiszen a zuhogó eső mindenkit hazazavart.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..