home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Eskü az igazi magyar városban
Tóth Lívia
2011.11.02.
LXVI. évf. 44. szám
Eskü az igazi magyar városban

''Magyarnak lenni nagy szent akarat,Mely itt reszket a Kárpátok alatt”(Sajó Sándor: Magyarnak lenni)
- Fotó: www.promenad.huHódmezővásárhelyen október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján, mintegy négyszáz külhoni - vajdasági és erdélyi - magyar tette...

''Magyarnak lenni nagy szent akarat,
Mely itt reszket a Kárpátok alatt”
(Sajó Sándor: Magyarnak lenni)
- Fotó: www.promenad.hu

Hódmezővásárhelyen október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján, mintegy négyszáz külhoni - vajdasági és erdélyi - magyar tette le az állampolgári esküt. A délvidékiek Zentáról, Torontálvásárhelyről, Tordáról, Nagykikindáról, Újvidékről, Magyarkanizsáról, Bácskossuthfalváról stb. érkeztek. Az újonnan honosítottak a nemzeti ünnep tiszteletére rendezett megemlékezésen, a Nagy Imre sétányon fogadták meg, hogy Magyarországot hazájuknak tekintik, alkotmányát és törvényét tiszteletben tartják, erejükhöz képest megvédik, és képességeiknek megfelelően szolgálják. Isten engem úgy segéljen - hangoztatták a jelenlévők dr. Lázár János polgármester után. A felemelő pillanatot az sem tudta elrontani, hogy közben kitartó, áztató eső kopogott a kifeszített esernyőkön.
Az egybegyűltek nevében a sepsiszentgyörgyi Balázs Antal fafaragó művész alkalmi ajándékkal mondott köszönetet a házigazdáknak, Hódmezővásárhelyet pedig igazi magyar városnak nevezte. Felidézte azt a március 15-ét, amikor a 2004-es, rossz emlékű népszavazás után a lelke gyógyulására szintén Hódmezővásárhelyen vehette át a tiszteletbeli polgár címet.
- Én már voltam egyszer magyar állampolgár, megfosztottak tőle. Remélem, ez már elkísér az örök nyugvóhelyig engem, mert ha el akarják venni, akkor sem adom. Köszönöm, hogy mi itt most nemcsak magyarnak vallhatjuk magunkat, mint ahogy azt sokan teszik, hanem annak is érezzük magunkat - mondta Balázs Antal.
Új polgártársai tiszteletére Gáti Oszkár Kisfaludy- és Jászai Mari-díjas színész Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét mondta el.
Az ünnepség szónoka dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő volt, a Himnusz és a Szózat dallamait a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Gépesített Lövészdandár katonazenekara játszotta, díszőrséget a dandár katonái álltak. Végül a hősök előtti tisztelgés jeléül az önkormányzat, a pártok és a civilszervezetek elhelyezték a kegyelet és a hála virágait.
A Honosítási okiratokat a Fekete Sas étterem gyönyörű dísztermében adta át Almási István és dr. Kószó Péter alpolgármester. Dr. Gerzsa István települési képviselő, aki a Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára cím megvalósítását kezdeményezte, kiemelte, ez a gesztus gyógyír volt arra a sebre, amelyet a 2004 decemberében lezajlott népszavazás ejtett a határon túli magyarok lelkén.
Az esemény méltóságához hozzájárult Zoltán Gábor Bessenyei-díjas klarinétművész és Borsos Annamária Príma-díjas zongoraművész műsora, melyben Liszt 5. magyar rapszódiája mellett a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország zongora-klarinét átiratát adták elő.
Mint ismeretes, amikor a kettős állampolgárságról szóló népszavazás nem hozott eredményt, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata úgy döntött, tiszteletbeli polgár címet adományoz a határon túli magyaroknak. A kérelmek a világ minden tájáról érkeztek, a legnagyobb érdeklődés azonban a Vajdaságban és Erdélyben nyilvánult meg. Hódmezővásárhelynek jelenleg húszezer tiszteletbeli polgára van, június 4-én, augusztus 20-án és október 23-án mintegy kilencszáz külhoni magyar vált honosítottá, és még több százan jelezték, hogy ebben az alföldi városban szeretnének esküt tenni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..