home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Eseménydús hétvége
Sörös Vince
2024.07.11.
LXXIX. évf. 28. szám
Eseménydús hétvége

Színes programok tömkelege várta a Magyarkanizsára látogatókat július első hétvégéjén, ekkor zajlott ugyanis a Kanizsa Feszt és Közösségi Napok esemény. A július 5-ei program a Hungarikum utca megnyitásával kezdődött, valamint a Délvidéki képeslapok és Losoncz Rezső faszobrász kiállítását láthatták az érdeklődők.

A folytatásban kürtfúvás, jurtaállítás és íjászbemutató, majd a Cifraszűr népdalkórus fellépése következett. A Kanizsa Feszt hivatalos megnyitója után az Alma együttest köszöntötte a közönség a színpadon. Érdekességként az Ősök Hangja civil szervezet szivacskardvívást szervezett, és bemutatkozott a Jancsi Bohóc Bábszínház is. 

Az esti koncertek a délutáni műsortól eltérően belépődíjasak voltak. A Main Stage-en Samas után a híres rockbanda, a Road zúzott, az estét pedig az Ex-Yu Bend zárta. Ezzel párhuzamosan a Noyz Electronic Stage-en egész estés color party folyt, itt a jó hangulatért Maxy, Dudas, Ciggi, Nikita és DR BRS felelt.


Varázsvászon

A szombati nap gasztronómiai bemutatóval, halászléfőzéssel indult, emellett a gyerekeknek egész délután volt lehetőségük kisállatok simogatására, betekinthettek a régi mesterségek világába, íjászkodhattak, és kézműves-foglalkozáson vehettek részt az oromi Zengő Tájház közreműködésével, illetve szabadtéri társasjátékokat próbálhattak ki.

A zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület középkori táncokat adott elő. Nagy Abonyi Szabolcs, az egyesület elnöke kérdésemre elmondta, Longinus egy lándzsás százados volt, aki leszúrta Jézust a kereszten, később viszont szentté avatták, mert elszegődött tanítványnak, hogy Jézus igéjét hirdesse. Egyébként a vakok, a némák és a katonák védőszentjeként is ismert.

— Csapatunk Nagy Lajos korával foglalkozik, avagy a magyarországi Anjou-korszakkal, és ez egybevág a fő tevékenységünkkel, mely a periódus tárgyi és szellemi kultúrájának a felelevenítése és annak reprezentálása, korhű életkép vagy élő történelem formájában. Egyesületünk 2005-ben alakult, azóta megállás nélkül kutatunk, gyakorlunk, fejlesztjük a felszerelésünket, illetve mutatjuk be a közönségnek a középkor szépségét, báját. Foglalkozunk kísérleti régészettel is, például egy eszközt vagy fegyvert, mely a középkorban volt megtalálható, megpróbálunk teljes mértékben rekonstruálni, és elkezdjük használni. A lehető legegyszerűbb szerszám, mely szinte végigkísérte az emberi történelmet, a cséphadaró, mellyel a kalászos gabonából ütötték ki a szemeket, de a későbbiekben fegyverré alakult. Hogy ez minként történt, azt nem tudjuk, de meg kellett állapítanunk, hogy a legveszedelmesebb, legborzasztóbb fegyverek egyike volt — tartott rövid ismertetőt Nagy Abonyi Szabolcs, majd azt is elmondta, hogy a rendezvényen tizenketten vannak jelen, de az egyesületnek húsz állandó tagja van, és ezt a számot bővíteni szeretnék. 


Nagy Abonyi Szabolcs a cséphadaróval

Július 15-étől 21-éig apródképző tábor lesz Doroszlón, közös szervezésben a Szent György Lovagrend délvidéki priorátusával. A tábornak a gerince az lesz, hogy egy lovagnak a segédjét ki kell képezni, hogy tudjon táncolni, valamit készíteni a két kezével, címert festeni…

Magyarkanizsán a gyerekeket gumicukor, vattacukor, ugrálóvár, arcfestés várta, és a fiáker mellett még a tűzoltóautóba is beülhettek.

A kirakodóvásár egyik résztvevője a hetvennégy éves Berényi Mihály horgosi kézműves kovács volt, akinek a hobbija egyúttal a szakmája is. Sok mindent készít, bárdot, vésőt, gyertyatartót, szerencsepatkót, bozótvágó kést, pajszert… Kovácsolt rózsákkal első helyet is ért már el kézműveseknek szervezett versenyen.

— 1965-ben fogtam meg a kalapácsot, több mint ötvenéves a kovácsdiplomám. Ide, Kanizsára jártam az inasiskolába, melynek befejeztével még három diplomát szereztem, gőzgépész, daruszerelő és hegesztő is vagyok.


Berényi Mihály

* Egy kést vagy bárdot meddig tart elkészíteni?

— Egy ilyen bárdot, mondjuk, jó két óra hossza. A műhelyemben mindent kézzel készítek, a kések nyelét olykor fából, esetleg szőlőindából, de agancsból is csinálhatom. A legtöbb eszközt gatter fűrészből kreálom, vagy utánfutó-alkatrészekből, sok dolgot megrendelésre állítok elő. Legutóbb a Levendulafesztiválon állítottam ki, de hamarosan megyek Mórahalomra, a nyár végén pedig a csantavéri Bicskafesztiválra hívtak, oda kovácstüzet is viszek.

Szombaton a nagyszínpadon Deskavaary, a Pop Orchestra, Alen Islamović és a Baraparty lépett fel, a másik stage-en pedig Dexter and Superdisco, Defarx, Luna és Joerjunior.

Az esemény főtámogatói Magyarkanizsa Község, Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő voltak.

Fényképezte: Sörös Vince

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..