home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Erzsébetlaki hídépítés
Martinek Imre
2011.11.30.
LXVI. évf. 48. szám
Erzsébetlaki hídépítés

Az Ó-Béga, az écskai halastavak, illetve a titeli dombok és a Tisza folyó ölelésében ébren álmodó Erzsébetlak (Belo Blato) lakóinak Árpád-házi Szent Erzsébet napja nemcsak egyházi szempontból jelentős. Ebben az időszakban rendezik meg ugyanis a Határon Túli Kulturális Hídépítők Erzsébetlaki...

Az Ó-Béga, az écskai halastavak, illetve a titeli dombok és a Tisza folyó ölelésében ébren álmodó Erzsébetlak (Belo Blato) lakóinak Árpád-házi Szent Erzsébet napja nemcsak egyházi szempontból jelentős. Ebben az időszakban rendezik meg ugyanis a Határon Túli Kulturális Hídépítők Erzsébetlaki Találkozóját, amelyre az idén immár ötödik alkalommal került sor a magyarországi (Vonyarcvashegy), az erdélyi (Homoródszentmárton) és a felvidéki szlovák (Pribelce) testvértelepülések képviselőinek jelenlétével.
A program a nagybecskereki egyházmegye kereken száztíz évvel ezelőtt (1901-ben) épült ''blatósi” katolikus templomában kezdődött. A magyar, bolgár, szlovák és horvát nyelven megtartott ünnepi szentmisét jelen lévő paptestvéreivel msgr. dr. Német László SVD nagybecskereki megyés püspök celebrálta - értesültünk Pozsár Halász Éva helybéli tanítónőtől, a ''hídépítők” egyik ''pillér”-étől. Az ünnepi pillanatok bensőségességéhez a helyi diáksereg is hozzájárult, Szent Erzsébet életéről szóló verseket szavalva, illetve énekelve. Ezt követte a falu kultúrházában az ebéd, a legutóbbi nemzetközi jellegű erzsébetlaki festőtelepen készült alkotások megtekintése és a társalgás, majd egy nagylélegzetű, késő délutánba nyúló tanácskozás. A találkozó első napja fotókiállítással zárult a nagybecskereki Kultúrközpontban.
A képeket Dáné Hedvig, dr. Sata Attila és Hátszegi Csaba a negyed évszázados múltra visszatekintő homoródszentmártoni Prisma Fotóklub tagjai készítették utazásaik során. A tárlat létrehívása, valamint a kulturális hídépítő projektum megálmodása, illetve annak ''mozgatása” a vonyarcvashegyi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatónőjének, Illés Major Juliannának a nevéhez fűződik.
A kétnapos rendezvény a falu 109 éves evangelikus templomában zárult istentisztelettel, melyen a többetnikumú település legfiatalabb hídépítői is szerepet kaptak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..