home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Erzsébetlaki anziksz
Martinek Imre
2006.08.23.
LXI. évf. 34. szám
Erzsébetlaki anziksz

Az erzsébetlaki tájházHozzávetőleg 1500 lelket számlál ez a közép-bánáti falucska, amelyben összetartásban, egyetértésben él a magyar, szlovák és a bolgár kisebbség. Értik, beszélik egymás nyelvét. Sőt, testbeszédből is kiveheti a részét a gondos szemlélő, aki nem restell elvegyülni a minde...

Az erzsébetlaki tájház

Hozzávetőleg 1500 lelket számlál ez a közép-bánáti falucska, amelyben összetartásban, egyetértésben él a magyar, szlovák és a bolgár kisebbség. Értik, beszélik egymás nyelvét. Sőt, testbeszédből is kiveheti a részét a gondos szemlélő, aki nem restell elvegyülni a mindennapi kenyerüket súlyos verejtékkel kereső, hétköznapi emberek között. Úgy hírlik, hamarosan kiköltözik a faluból az utolsó pék is. Talán majd dagaszt utána is valaki cipót, lepényt, madárlátta, kakastejes kenyeret?! Egy lepusztult állapotban levő műhelyt hagy maga után a ,,tulaj', amit tizenöt éven keresztül az erzsébetlaki helyi közösség próbált higiéniai szempontból is elfogatható formában tartani. Eddig volt, nincs tovább. Helyén a régiófejlesztési és a faluturizmust szolgáló program keretében kutatóközpont épül majd. Természetbúvároknak, biológiával és vegyészettel foglakozó tudósoknak.
Karnyújtásnyira van ugyanis innen a természeti rezervátumnak nyilvánított Császár-tó. Szépségéről, madár- és növényvilágának gazdagságáról széle-hossza nincs terjedelemben cikkeztek az újságok, favorizálták azt a merész gondolatot, amely fáradhatatlan és lelkes emberek segítségével akár belátható időn belül is kiemelhetné a települést abból a depresszióból, melybe akaratán kívül merült el. Nem a belvizek iszapjába, hanem megannyi esztendő üres ígéreteinek lélekpusztító posványába. Még néhány évvel ezelőtt élt a helyi Földműves-szövetkezet is, és egzisztenciális biztonságot nyújtott mintegy 150 családnak. Magántulajdon ma, mostoha gazdával. Pedig 650 hektárnyi termőföldjén csak tudtak eredményeket felmutatni, még akkor is, ha e rendkívül szegény talajon harminc centiméter alatt már meddő, téglagyártásra is alkalmatlan agyag van, igen nagy mésztartalma miatt. Az ősök tégla helyett vályogból, ún. ,,fehér sár'-ból építették házaikat. Kellett is akkor klímaberendezés, ugyan!
A tavaly szeptemberben felavatott Tájház padlását is lesarazták a mesterek. Segítségül hívták gyermekkoruk tovasuhanó emlékeit. Abból az időből, amikor nagyapáik esténként a padokon ülve hányták-vetették meg a világ gondját, baját, és amikor a fejkendős nénikék a vecsernyei harangszóra buzgón keresztet vetettek. A gulya hazafelé ballagott a legelőről, a libák pedig hangos gágogással, sziszegéssel igyekeztek megszabdalni a messzi útról érkező vándor nadrágja szárát. A csordakút ma is áll, esténként baktat haza jóleső fejésre a fülszámmal ellátott tarka marha, a libák azonban csöndesebbek lettek. Madárinfluenza tizedelte meg újabban soraikat. Mi maradt utánuk? Üres baromfiudvar, egy árnyalattal nagyobb szegénység, és gazosabb gyep a ház előtt. Kaszások nélkül. Két évvel ezelőtt új köntöst kapott a falu egyetlen aszfaltos utcája, a kétoldalt szibériai nyírfasorral szegélyezett főutca, viszont a temetőn túl ismét a bogáncs és a szamártöviskóró az úr. Rajtuk kúpokban összehordott nádkévék. A tűző napon három ember kötözi a nádat. Másik három kocsira pakolja. A bárányfelhős ég alatt gólyák köröznek, a leeresztett oldalú pótkocsi nagy üggyel-bajjal fordul be a nádfeldolgozó kisüzem kapuján.
- Munkából sosem elég, főleg ha a nyugdíjat kell kiegészíteni. Szakmám szerint gépkarbantartó vagyok - fogadja érdeklődésemet, köszöntésemet Vrška Mišo, miközben széles ingujjával letörli izzadtságtól gyöngyöző homlokát. Mindkét kezén deformálódtak az ujjai. Még mentegetőzik is miatta, amikor parolázni nyújtja a jobbját. - Évtizedeket húztam le az écskai halgazdaságban, meg a szövetkezetben, de 72 évesen is naponta kijövök ide néhány órára. Az a 17 dinár, amit fizetnek nyalábonként, szinte semmi, viszont sok kicsiből egyszer egy kicsit több is lesz, és a napi harminc megkötött nyalábom jutaléka fedezi a konyhára valót. Fiatalabbaknak való munka ez inkább, ám nekik nem kifizetődő. Sokan közülük csak tengnek-lengnek naphosszat. Se munkahely, se pénz. Házasulni, családot alapítani ki is merne így közülük? Keringhet felőlük fölöttük ez a rengeteg gólya.
Abban pedig nincs hiány. Egy-két fekete-fehér madárfiók mindegyik fészekben. Persze, csak abban, amit ők maguk raktak. Nekik nem kell a másé. A Tájház előtti villanykarón levő ,,lakosztály' még mindig kiadó. Azt ember építtette. Ébren álmodó ember...
Elnézem, cseppet sem könnyű munka ez a kötözés, vagyis a smucanje, ahogy Mišo bácsi nevezi, habár látszatra nem szentírás. A vágott és szárított nádat kalodába helyezi a mester, falapáttal egyenesre paskolja az egyik végét, majd lebéklyózza és két helyen szorosan átköti fémhuzallal.
- Azt mondják, hogy aki a ,,blatói' vizet issza, vágyik annak szíve vissza! - adomázik most már jókedvűen erről az elnyűhetetlen témáról, mint szinte mindenki, akivel eddig szót váltottam a faluba érkezésem óta. Értem a dörgést, és nagyot húzok a felkínált vizeskancsóból. Huncutul rám kacsint, és mintegy magának mondva belesóhajt a mozdulatlan levegőbe: - Lám, a ,,szülém' csak egy aprót kortyintott annak idején, mégis utánam jött Padináról.
Mi az a delej, vonzerő, ami minden nehézség és megpróbáltatás ellenére még jelenünkben is helyben marasztal, idetelepülésre csábít némelyeket, akár ízlelte, akár nem a falucska híres, mocsárgáz töltetű ivóvizét? Hiszem, hogy mire augusztus 28-án kezdetét veszi Erzsébetlakon a háromnapos Ökológiai Világnap Rendezvénysorozat, e nagy titokról is félrelibben kissé a fátyol. Tartsanak velünk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..