home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Erőteljesebb intézkedések a migránsokkal szemben
Tóth Tibor
2020.12.24.
LXXV. évf. 52. szám
Erőteljesebb intézkedések a migránsokkal szemben

Lackó Róbert, Magyarkanizsa Önkormányzata Képviselő-testületének elnöke, a migránsügyekkel megbízott községi koordinátor ma délelőtt a migránshelyzetről tartott sajtótájékoztatót a horgosi Művelődési Ház előtti téren. Elmondta, hogy a községben a legnagyobb problémák Horgoson vannak, Martonoson és Magyarkanizsán talán kisebb mértékben, viszont ezeken a településeken is jelen vannak a migránsok, de megemlítette Majdányt és Rábét is, ahol valóban hatalmas gondokat okoznak ezek az emberek, és az ott uralkodó állapotok is kihatással vannak a Magyarkanizsa községbeli helyzetre.

— Magyarkanizsa Önkormányzata másfél-két hónappal ezelőtt erőteljesebben kérte a köztársasági szerveket, hogy nagyobb jelenlétet biztosítsanak azokban a helységekben, amelyek önkormányzatunkhoz tartoznak. Az utóbbi két-három hétben nagyobb létszámú rendőri állományt látunk Horgoson, Magyarkanizsán, Martonoson, Majdányon és Rábén is. Köszönet jár ezért, hiszen ezek az akciók valamilyen szinten biztonságérzetet adnak az itteni lakosoknak. A problémák azonban ezzel nem oldódnak meg, amivel tisztában vagyunk. A rendőri jelenlét nemcsak létszámban nagyobb, hanem más felállású is, hiszen a speciális egységek is jelen vannak, és autóbuszokkal szállítják el a migránsokat. Köszönet jár ezért az önkormányzatnak, az alpolgármesternek, aki részt vesz ezekben az akciókban. Külön köszönet jár Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, aki a tegnapi akciót is közvetlen módon beszélte meg Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel. Mivel az elmúlt két napban két nagy rendőri akciónak lehettünk tanúi — tegnapelőtt 200 és 300 közötti, tegnap pedig 290 migránst szállítottak el —, így bízom abban, hogy e személyek jelenléte csökken. Ezek azok az intézkedések, amelyeknek a helyzet oly mértékű javulásához kellene vezetniük, hogy Horgos, Magyarkanizsa, Martonos és akár Majdány—Rábé lakosainak élete visszatérhessen a normális kerékvágásba. Nagyon remélem, hogy az erőteljes rendőri intézkedések a továbbiakban is folytatódnak, és abban is bízom, hogy az állami szervek valamilyen módot találnak a taxisok megállítására is. Nem szándékom minősíteni a taxisokat, hiszen ők a munkájukat végzik, de ezzel a tevékenységükkel kiváltották a lakosok ellenszenvét. A migránsokat egyik nap elszállítjuk innen, másnap pedig a taxisok visszaszállítják őket. Remélem, hogy az állami szervek ezzel a történettel is tudnak mit kezdeni. Ezen akciókon felül, melyeket az önkormányzat, a VMSZ és az állami szervek intenzíven végeznek, az önkormányzat eddig is gondoskodott, és a továbbiakban is gondoskodni fog a faluőrszolgálatról, mely főleg Horgoson van jelen. Ennek fenntartása pluszköltségeket ró az önkormányzatra, de a polgármester úr részéről egyetlen pillanatban sem volt kétséges, hogy ezek az anyagiak rendelkezésünkre állnak-e, vagy sem. A faluőrök a továbbiakban is jelen lesznek, és segítik mind a lakosok biztonságérzetének javítását, mind a rendőrség munkáját. A migránsok között gyakran történnek atrocitások, a legutóbbi éjjel két benzintöltő állomás között történt egy leszámolás, de teljes információim még nincsenek erről az esetről. A lakosok inzultálása az üzletekben, az elhagyatott házakba való behatolás sajnos továbbra is jelen van. Személyi sérülés eddig még szerencsére nem történt — mondta Lackó Róbert a sajtótájékoztatón.

A településen tett rövid körsétánk alkalmával a központban ma délelőtt egyetlen migránst sem láttunk, csupán a Szabadkára vezető út melletti buszmegállóban várták négyen a menetrend szerinti járatot.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..