home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Erőszakhullám és privatizációs kudarc
(—)
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám

Miközben Tomislav Nikolić államelnök a tudomány világából kritizálja párttársait, Vučić miniszterelnök kénytelen volt bejelenteni a szendrői vasművek magánosításának kudarcát. A súlyosbodó társadalmi és szociális feszültségek miatt országszerte szaporodnak az erőszakos bűncselekmények, és az alvilágban sincs minden rendben.

Leváltották, és csődbe ment

Noha a kisrészvényesek és a vranjei önkormányzat ellenezték, a Simpo bútorgyár közgyűlése olyan határozatot hozott, amely megszüntette a cég elnöki tisztségét. Ez egyúttal Dragomir Dragan Tomić távozását is eredményezi. Nem sokkal később a vállalatot meglátogatta Željko Sertić gazdasági miniszter is, és azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy az elmúlt egy évtizedben ebbe az állami tulajdonban lévő cégbe nagyjából 130 millió eurót fektettek be. Ettől függetlenül az most valójában csődbe ment. (Danas)

Kudarcba fulladt a vasművek magánosítása

Hosszú vajúdás után a múlt héten Aleksandar Vučić hivatalosan is bejelentette, hogy kudarcba fulladtak az amerikai Esmark céggel folytatott tárgyalások a szendrői (smederevói) vasművek eladásáról. A miniszterelnök szerint a tárgyalások azért buktak el, mert az amerikai befektető nem volt hajlandó biztosítékot vállalni arra, hogy a potenciális új tulajdonos megőrzi a vállalat forgótőkéjét és nyersanyagát. (Blic)

Várható volt

A szendrői vasművek magánosításával kapcsolatos kudarc nem lepte meg a szakembereket, szerintük várható volt ez a végkifejlet. A Beta hírügynökség által megszólított szakértők szerint a kudarc oka elsősorban a rosszul előkészített magánosítás. „Nagy dilettantizmus mutatkozott meg az állami vagyon kezelésében” — mondta a Betának Mahmut Bušatlija közgazdász. (Beta)

Egyre több a brutális gyilkosság

Az elmúlt egy hónapban Szerbiában három brutális, testcsonkítással járó gyilkosság is történt. Február elején Mirijevón Dragan Mašulović feldarabolt testét találták meg, két héttel ezelőtt batajnicán egy harmincöt éves személyt gyilkoltak meg machetével, a múlt héten pedig a fehértemplomi Pavel Anke testét darabolta fel gyilkosa. A szakértők rámutattak, hogy ezek a típusú gyilkosságok évek óta növekedést mutatnak. „Nem minden esetben beszélhetünk súlyos lelki betegségekről. A statisztikai adatok ugyanis azt mutatják, hogy az élet ellen elkövetett súlyos bűncselekményekkel terheltek között a legkevesebb a súlyos lelki rendellenességgel küszködők száma — nagyjából 10-20 százalékra tehető. Ami viszont jellemző ezekre az emberekre, hogy a legtöbben súlyos személyiségzavarokkal küszködnek” — mondta Ivana Stašević Karličić, a Laza Lazarević pszichológiai sürgősségi kórház vezetője. (B92)

Leszámolások az alvilágban

Valami történik a szerb alvilágban, s ennek egyértelmű jele az elmúlt időszakban megsokasodott gyilkosságok száma. Vuk Cvijić oknyomozó újságíró arra mutat rá, hogy Szerbia és Montenegró városaiban megszaporodtak a különféle bűnszövetkezetek közötti leszámolások, ami mögött egyértelműen hatalmi harcok állnak. Cvijić azt is hangsúlyozza, hogy az egyre nagyobb társadalmi feszültségek és a nyomor miatt az erőszakos leszámolásokhoz egyre kevesebb előidéző okra van szükség. (B92)

Összehangolt támadások az állam ellen

Boris Tadić pártja, a Szociáldemokrata Párt a múlt héten nyújtotta be a Tomislav Nikolić államelnök leváltására irányuló kezdeményezését. Ennek apropója az államelnöknek a Politika napilapban adott interjúja volt, melyben Vladimir Vukčević háborús bűncselekményeket vizsgáló ügyésznek üzent. Mint ismeretes, Vukčević háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg Ljubiša Dikovićot, a szerb hadsereg vezérkari főnökét, s ez nemigen tetszett az államelnöknek. Nikolić médiatanácsadója, Stanislava Pak Stanković úgy nyilatkozott az elnök leváltásának kezdeményezéséről, hogy „most, amikor nagy nehézségek árán eltávolítjuk annak a pusztító politikának a következményét, amely a tönk szélére sodort bennünket, azzal próbálkoznak, hogy visszatérjünk a régi kerékvágásba”. (Danas, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..