home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Erősítsük immunrendszerünket
Kartali Róbert
2020.04.11.
LXXV. évf. 15. szám
Erősítsük immunrendszerünket

Április 7—e az egészség világnapja. Az egészség — régi közhellyel élve — nagyon nagy kincs, de erre sokan sajnos csupán akkor döbbennek rá, amikor már késő. Egészségesen élni sokaknak kihívás, időt kell szakítani a testmozgásra, az egészséges étkezésre, a helyes étrend betartására, és mellőzni kell a káros szenvedélyeket. Szokásaink kihatással vannak immunrendszerünkre, melynek állapota most még jobban felértékelődött az új világjárvány kirobbanásával.

Az új típusú koronavírus — és általában a vírusok —, valamint az immunrendszerünk közötti kapcsolatról dr. Kasza Bálint nyugalmazott családorvossal beszélgettünk. A Hét Napnak adott nyilatkozata során kiemelte, hogy az immunrendszer erősítésével a szervezet nem csupán a vírusokkal tud nagyobb eséllyel harcba szállni, de a testben keletkező beteg sejteket is képes elpusztítani, gondoskodva ezzel a további egészséges működésünkről.

* Láthatatlan ellenséggel küzdünk. Ilyen világjárványra emberemlékezet óta nem volt példa. Szinte hihetetlen, ami történik, olyan helyzet állt elő, hogy minden egyes mozdulatunkra ügyelni kell, lehetőleg kerülve minden személyes találkozást. Fontos, hogy betartsuk a kijárási tilalmat, de hogyan tudnánk közben a saját szervezetünket ellenállóbbá tenni?

— Korábban is voltak nagy járványok, a kolera, a pestis, száz évvel ezelőtt pedig a nagy influenzajárvány. Most az úgynevezett koronavírussal állunk szemben. A szervezetünknek van egy védekezőképessége, persze a kórokozók, ha megtalálják a védekezőrendszerünkben a gyenge pontot, mely valami oknál fogva nem működik rendesen, behatolnak, elszaporodnak és megbetegítenek. Sőt, ha az ember ellenálló képessége nem kielégítő, akkor a kórokozók el is tudják pusztítani a szervezetet. Mindig megvan az egyensúly a külső károsító anyagok és a belső ellenálló képességünk között, de ha ez megbomlik, akkor a külső kórokozók győznek. Legutóbb száz évvel ezelőtt az influenza bontotta meg az emberek ellenálló képességét, most pedig ez a koronavírus, mely immár az egész világra kiterjedt. Ezért is kell sokkal nagyobb figyelmet fordítani az ellenálló képességünkre és annak erősítésére.

 

Az emberekben tudatosítani kell azt, hogy a saját szervezetük, a saját egészségük védelmében senki más nem tehet annyit, mint önmaguk. A vírusos és egyéb megbetegedések elleni harcban kulcsfontosságú, hogy miként sikerült felvérteznünk immunrendszerünket az ép és egészséges életperiódusunkban, hiszen jelenleg csupán az ellenálló képességünk az, ami megvédhet bennünket a súlyos állapottól.

 

* Hogyan tudjuk erősíteni immunrendszerünket?

— Ellenálló képességünk állapota összefügg az életvitelünkkel, de a lelkiállapotunk is kapcsolatban áll a szervezet védőrendszerével. Az immun—, az endokrin— és az idegrendszer közös biokémiai átvivő anyagokkal van összeköttetésben, ebből adódóan a negatív gondolatok, a stressz, az aggodalom, a rágódás nagymértékben kihat az immunrendszer működésének csökkenésére. A negatív gondolatokat ki kell küszöbölnünk az elménkből, figyelmünket inkább a pozitív gondolatok irányába tereljük, ha mégis feszültek vagyunk, ajánlatos valamilyen relaxációs technikát alkalmazva megszüntetni a kellemetlen érzéseket. Ügyeljünk rá, mit olvasunk, mit hallgatunk és mit nézünk. A nevetés is fontos, bizonyított, hogy ez is jelentősen képes növelni a vírusellenes ölősejtek és antitestek mennyiségét. A fizikai aktivitás is elengedhetetlen, a séta a kijárási tilalom miatt csak a fiataloknak adatik meg, de azoknak az időseknek, akiknek van udvaruk, kertjük, azt ajánlom, hogy legalább napi fél órát sétáljanak. Ha lakásban laknak, akkor pedig nyitott ablaknál tornázzanak naponta legalább 30 percet, végezzenek olyan testmozgást, amelyet az egészségügyi állapotuk megenged. Ezzel javul a vérkeringés, és jobb lesz a szervezet oxigénellátása, így a szervezet minden részébe nagyobb mennyiségű tápanyag és oxigén jut, sőt, a lerakódott káros anyagokat a szervezet kiüríti, és ezáltal is javul az ellenálló képesség. A fizikai aktivitás az emberek lelkiállapotára is pozitív hatással van. Az alvásra is ügyelni kell, a napi hét—nyolc óra alvás jelentősen tudja javítani az immunrendszert. Itt a tavasz, így napozni is lehet, a bőrünk D—vitamint állít elő a napsugárzás hatására, ami szintén javítja az ellenálló képességet. Ezt a vitamint ajánlatos tabletta vagy étrend—kiegészítő formájában is a szervezetbe juttatni. A táplálkozás és a vízfogyasztás is kiváltképp fontos, különösen idősebb korban a szervezet már gyakran nem tudja érzékeltetni azt, hogy mennyi vízre van szüksége, így olyankor is inni kell, amikor nem érzünk szomjúságot, ezzel kimossuk a káros anyagokat a szervezetünkből, így tehermentesítve azt, hogy több erő jusson az immunrendszer működésére. A C—vitamin is nagymértékben kihat az immunitásra, valamint a Q10—koenzim, mely szintén javítja a szervezet általános állapotát, ezért ajánlatos a fogyasztása. Alkoholt csak módjával szabad inni, mert a szeszes italok megbolygatják a szervezet ellenálló képességét, a dohányzás pedig kiváltképp káros, mivel ez a vírus éppen a tüdőt támadja meg. A meleg ételek fogyasztása is javaslott, mert egy jó meleg leves néhány tized vagy akár egy egész fokkal is megnövelheti a testhőmérsékletet, ez pedig nem felel meg a vírusoknak. Ajánlott továbbá a gyümölcsök és a zöldségfélék fogyasztása is.

* Az egészségügyre milyen hatással lehet egy ilyen jellegű világjárvány?

— Az egészségügy ilyen helyzetben menti azt, ami menthető. Ha a szervezetbe bekerül a vírus, jelenleg nincs lehetőség arra, hogy az orvostudomány gyógyszerrel ellen tudjon állni, mi több: erre még vakcina sem létezik, mellyel esetleg fel lehetne készíteni az emberek szervezetét arra, hogy hatékonyan tudjon védekezni a kórokozó ellen. Az orvostudomány valójában tűzoltószerepre van kárhoztatva, így azokat a tüneteket igyekszik minél jobban kezelni, amelyeket ez a vírus az emberi szervezetben előidéz. Az idősebb személyeknek és azoknak, akiknek krónikus, nem fertőző betegségeik vannak, a szervezetük nyilvánvalóan eleve meg van terhelve azzal a megbetegedéssel, amelyben szenvednek, így nekik kevesebb esélyük van a vírussal vívott harcban, mely akár végzetes kimenetelű is lehet.

* A szigorú intézkedéseket a vírus lassabb terjedése és főleg a veszélyeztetettek megóvása végett vezették be, azzal a szándékkal, hogy elkerülhető legyen a hirtelen tömeges megbetegedés — így az egészségügyi rendszerre nem nehezedne egyszerre hatalmas nyomás. Ez így működhet?

— Egyetlenegy cél van most, ez pedig a megbetegedések számának csökkentése, hogy az egészségügynek lehetősége legyen kezelni azokat a súlyos betegeket, akik nagyon rossz állapotba kerültek. Az előző járványok tanulmányozásából azt a következtetést lehet levonni, hogy az embereknek megközelítőleg 30 százaléka van egy járvány során különösen veszélyeztetve, ezek pedig azok, akiknek rosszabb az ellenálló képességük. Akiknek viszont jobb, fiatalok, vagy nincs krónikus, nem fertőző megbetegedésük (magas vérnyomás, szív—, tüdő— vagy anyagcsere—betegség, mint például diabétesz, nem elhízottak, nincsenek autoimmun megbetegedéseik, rosszindulatú daganataik), azok jobban és hatékonyabban harcba tudnak szállni ezzel a kórokozóval. Az ő szervezetük nyilvánvalóan könnyebben legyőzi a vírust, mely náluk nem képes olyan mértékben elváltozásokat okozni, mint azoknál, akiknek az immunrendszerük valamilyen oknál fogva nem tudja ezeket a kórokozókat sakkban tartani vagy legyőzni. Ez a magyarázata annak, hogy azok a fiatalok, akiknek ép és egészséges az immunrendszerük, hatékonyabban tudnak harcolni. Habár olyan eset is van, hogy ez nekik sem sikerül, de a fiatalok sajnos gyakran nem figyelnek oda az egészségük védelmére, néha két végén égetik a gyertyát.

* Ha a vírus valahogy bekerülne olyan egészségügyi intézményekbe, ahol krónikus betegeket kezelnek, vagy például egy idősek otthonába, akkor annak katasztrofális végkimenetele lehetne. Emiatt nemcsak a saját magunk, de a közösségünk érdekében is létfontosságú, hogy betartsuk a korlátozásokat.

— Ezzel a vírussal előzőleg senki sem találkozhatott, ezért mindenki fogékony rá, nincs kollektív immunitás. Ameddig ez ki nem fejlődik a populáció legnagyobb részénél, addig a vírus szabadon garázdálkodhat, bejuthat bárkinek a szervezetébe, legyen az idős vagy fiatal. A bevezetett rendelkezéseket ezért nagyon is be kell tartani, még annak árán is, hogy nehéz elviselni ezt a bezártságot. Egyeseknek úgy tűnhet, mintha a semmi miatt kellene bent tartózkodni a lakásban, de mindennek az a célja, hogy az emberek ne kerüljenek egyszerre nagy számban kapcsolatba ezzel a vírussal, hogy ne legyen egyszerre rengeteg megbetegedés, mert ha ez a járvány sok embert érintene, akkor az egészségügy korlátjai miatt képtelenek lennénk őket ellátni. Nagyon is megfontolandóak mindazok a rendelkezések, amelyek most be lettek vezetve, hiszen az a céljuk, hogy a gyengébb egyének ne tudjanak megbetegedni, valamint ne kapják el rövid időn belül túl sokan a vírust, hogy az egészségügynek legyen lehetősége és kapacitása minden beteget hatékonyan ellátni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..