home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Erős legitimitása lesz az új Magyar Nemzeti Tanácsnak
Kartali Róbert
2022.11.13.
LXXVII. évf. 45. szám
Erős legitimitása lesz az új Magyar Nemzeti Tanácsnak

A mostani választáson az egyedül induló Magyar Összefogás lista több voksot kapott, mint ahányan négy évvel ezelőtt összesen részt vettek a nemzeti tanácsi választáson, pedig akkor kihívója is volt a VMSZ által indított listának. Ennek tükrében a Magyar Összefogás listája és a Vajdasági Magyar Szövetség soha nem látott történelmi sikert aratott, és az újonnan megalakuló új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsnak erős legitimitása lesz.

 A Magyar Összefogás listára leadott szavazatok száma meghaladja a négy évvel ezelőtti összes szavazatnak a számát — jelentette be a választás után megtartott vasárnap esti sajtótájékoztatóján Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének összegzése szerint amióta van nemzeti tanácsi választás, és amióta azon részt vesz a Magyar Összefogás, azóta soha ennyi szavazatot nem kaptak. Ez pedig annak a bizonyítéka, hogy a vajdasági magyar közösség nem mond le önmagáról.

A VMSZ az év elején azt tűzte ki célul, hogy sikeresen szerepeljen az idei választásokon, így mára elmondható, hogy a párt sikerrel zárja az évet, függetlenül attól, hogy az nagyon nehéz volt — állapította meg Pásztor a párt székházában a választás estéjén megtartott beszédében. Mint mondta, soha olyan mértékű nem volt a bizonytalanság, mint ma.

— Soha akkora mértékű migrációs nyomás nem volt rajtunk, mint mostanában, és régóta nem próbáltak minket úgy megfélemlíteni, mint ahogy az utóbbi hetekben és hónapokban. És mindentől függetlenül ma a vajdasági magyar közösség egyértelműen kinyilvánította az önmagához, a szülőföldjéhez és az identitásához való ragaszkodását.

A párt elnöke köszönetet mondott a szavazópolgároknak, az időseknek és a fiataloknak is. Kiemelte, hogy az idősek ez alkalommal is példát mutattak, és ha egy közösségnek ilyen elkötelezett, mindent leküzdő idős generációja van, akkor annak lesz jövője is. Köszönetet mondott azoknak a fiataloknak, akik nagy számban hazajöttek, és szavaztak, függetlenül attól, hogy mostanában a mindennapjainkat nem itt élik, de fontosnak tartják a szülőföldhöz való ragaszkodásukat és azt, hogy megmaradjon a lehetősége annak, hogy vissza tudjanak jönni. Külön köszönettel illette a leköszönő Magyar Nemzeti Tanácsot és annak elnökét, Hajnal Jenőt, mert mint mondta, nem lett volna lehetséges ez az eredmény, hogyha a közösség által megélt teljesítménye az előző négy évben nem ilyen lett volna. Egyúttal dicsérte a Magyar Összefogás aktuális listájának és a lista vezetőjének a bátorságát, az egyenességét, a hitelességét, a kitartását és a lendületességét, továbbá köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a párt sikeréhez.

A pártvezető szerint a választási eredménynek köszönhetően az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsnak hihetetlenül magas szintű lesz a legitimitása. Az eredmény továbbá azt is bizonyítja, hogy a magyar közösség ragaszkodik a Magyar Nemzeti Tanácshoz mint a közjogilag beágyazott kisebbségi autonómia szervéhez, és úgy éli meg a Magyar Nemzeti Tanácsot, mint a saját politikai tevékenységének az eredményét. A közösség nem hajlandó erről lemondani, és ki is állt mellette — húzta alá Pásztor.

— A szavazópolgárok méltányolják azt a teljesítményt, amit az előző időben a Magyar Nemzeti Tanács kifejtett. A szavazótábornak komoly elvárásai vannak a jövővel kapcsolatban az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás területén és a nyelvhasználat vonatkozásában. A vajdasági magyar közösség ragaszkodik identitásához, a szülőföldjéhez, és reménykedik a jobban. Nemcsak reménykedik, hanem hajlandó ezért tenni is. Ez a választási eredmény azt is üzeni, hogy a vajdasági magyar közösség nincs megfélemlítve, annak ellenére, hogy az utóbbi időben olyan nyomásnak van kitéve, amire régóta nem volt példa, elsősorban Újvidéken. Annak vagyunk szemtanúi, hogy minden alap és minden ok nélkül napi politikai nyerészkedési szándékkal az egész közösséget megpróbálják újra lefasisztázni. Mi ettől nem ijedünk meg, ezt elítéljük, mert semmilyen alapja nincsen. Azok, akik ezt folyamatosan szajkózzák, azzal a szándékkal teszik, hogy elbizonytalanítsanak bennünket, és azzal a szándékkal, hogy összeveszítsenek bennünket a partnereinkkel, azzal a szándékkal, hogy ledózerolják mindazt, amit a magyar—szerb történelmi megbékélés vonatkozásában sikerült elérni, de ezt mi nem fogjuk megengedni. Ez a mai eredmény pluszerőt ad, megerősít bennünket, hogy nem fogunk moccanni egy millimétert sem, nem félünk, kiállunk az igazunkért és az emberi méltóságért. Kiállunk a partnereink mellett, és azt várjuk tőlük, hogy ugyanígy járjanak el. Együttműködve a közösséggel és a Magyar Nemzeti Tanáccsal a Vajdasági Magyar Szövetség emelt fővel tekint az elé a munka elé, ami közösen vár ránk — zárta szavait a VMSZ elnöke.  

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..