home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Erő, tudás, akarat és rengeteg munka
LACKÓ VARJÚ Sára
2013.11.27.
LXVIII. évf. 48. szám
Erő, tudás, akarat és rengeteg munka

Bemutatjuk vajdaság sikeres vállalkozóit: Kern Csaba — A Cim Gas vállalatot 1991-ben két társával együtt hozta létre. Mivel akkoriban még nem volt tőkéje, csak az ötlettel tudott a cég megalapításához hozzájárulni.

A 90-es évek elején indult meg Szabadkán a gázszolgáltatás bevezetése: először csak a háztartásokban. A folyamatos fejlődésnek és a megfeszített munkának köszönhetően mára a vállalkozásnak több ágazata van: a fűtőberendezések forgalmazásán kívül hűtőeszközök kereskedésével is foglalkoznak, emellett karbantartási munkálatokat is végeznek.

— A cég megalapítása előtt egy magyarországi ismeretségnek köszönhetően szakmai felkészültségre tehettünk szert, amely motivációt adott, hogy belevágjunk a vállalat megalapításába. Akkortájt szivattyúkat szállítottunk Magyarországra, a szerbiai piacra pedig gázkazánokat importáltunk: az anyaország ugyanis sokkal felszereltebb volt ezen téren. Elkezdtünk kereskedni és szolgáltatásokat is végeztünk — nyilatkozta Kern Csaba igazgató.

A vállalat immár két elismert külföldi cég képviselője: az olasz Baxié és a kínai Mideáé.

— 23 év alatt sok minden történt, a cég azóta is folyamatosan fejlődik. A magánházakba való gázfelszerelések bekötésén kívül az intézmények felé is nyitottunk. 2003-ban fordulatot vett a vállalkozásunk: megkezdődött a szabadkai Galleria Hotel építése, és elkezdtük az ipari központok gépészeti szerelését. Az egész kollektíva nyitott volt az újításokra: hűtéssel és szellőztető rendszerekkel foglalkoztunk. Ezek által immár teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani az ipari objektumoknak. Az olasz Baxi vállalat kizárólagos eladói vagyunk. Jó minőséget jó áron tudunk kínálni a fogyasztóknak, emellett a javítási szolgáltatásaink díja is megfizethető, ami azért fontos, mert a gázkazánok 20 év alatt meghibásodhatnak. Képviselői vagyunk a Midea világszínvonalú kínai vállalatnak is: hűtő- és fűtőberendezéseit forgalmazzuk. Műszaki kereskedésnek szeretem magunkat nevezni. A termékeket először mi teszteljük, és amikor bebizonyosodik, hogy műszakilag megfelelőek, akkor piacra is dobjuk. Így hoztuk forgalomba legújabb árucikkünket, a hőpumpát, amely a környezetből nyeri és alakítja át az energiát.

Az igazgató elmondása szerint a külföldre való termelés biztosíthatja a fennmaradást a piacon.

— Ma is nehéz vállalkozónak lenni, mert a termelőknek nincs elég piacuk. Az tud fennmaradni, aki meri külföldön forgalmazni a termékeit. Lényeges probléma az is, hogy a társadalom még nem ,,nevelt fel” egy olyan generációt sem, amely dolgozni akar. Három éven belül nyugdíjba vonulok, és még nem találtam megfelelő embert a cég élére. Amikor dolgozni kezdtem, a Sever gyár egyik részlegének voltam az igazgatója, ám valamiért leváltottak. Ez adta a lendületet, hogy vállalkozásba kezdjek. Erő, tudás, akarat és rengeteg munka kellett hozzá. Ez napi 12 órát — néha többet — jelentett, a felmerülő problémák miatt ugyanis az ember nem tudja mindig kikapcsolni az agyát. Azt gondolom, nem muszáj új vállalkozásba kezdeni, más cégében is meg lehet találni az érvényesülést és szert tenni a család fenntartásához szükséges jövedelemre. Ha egy jól működő cégben dolgozunk, akkor megvan a lehetőség a normális életszínvonal megteremtésére, a munkavállalóknak csak szemléletváltásra lenne szükségük — nyilatkozta lapunknak Kern Csaba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..