Erő, tudás, akarat és rengeteg munka
LACKÓ VARJÚ Sára
2013.11.27.
LXVIII. évf. 48. szám
Erő, tudás, akarat és rengeteg munka

Bemutatjuk vajdaság sikeres vállalkozóit: Kern Csaba — A Cim Gas vállalatot 1991-ben két társával együtt hozta létre. Mivel akkoriban még nem volt tőkéje, csak az ötlettel tudott a cég megalapításához hozzájárulni.

A 90-es évek elején indult meg Szabadkán a gázszolgáltatás bevezetése: először csak a háztartásokban. A folyamatos fejlődésnek és a megfeszített munkának köszönhetően mára a vállalkozásnak több ágazata van: a fűtőberendezések forgalmazásán kívül hűtőeszközök kereskedésével is foglalkoznak, emellett karbantartási munkálatokat is végeznek.

— A cég megalapítása előtt egy magyarországi ismeretségnek köszönhetően szakmai felkészültségre tehettünk szert, amely motivációt adott, hogy belevágjunk a vállalat megalapításába. Akkortájt szivattyúkat szállítottunk Magyarországra, a szerbiai piacra pedig gázkazánokat importáltunk: az anyaország ugyanis sokkal felszereltebb volt ezen téren. Elkezdtünk kereskedni és szolgáltatásokat is végeztünk — nyilatkozta Kern Csaba igazgató.

A vállalat immár két elismert külföldi cég képviselője: az olasz Baxié és a kínai Mideáé.

— 23 év alatt sok minden történt, a cég azóta is folyamatosan fejlődik. A magánházakba való gázfelszerelések bekötésén kívül az intézmények felé is nyitottunk. 2003-ban fordulatot vett a vállalkozásunk: megkezdődött a szabadkai Galleria Hotel építése, és elkezdtük az ipari központok gépészeti szerelését. Az egész kollektíva nyitott volt az újításokra: hűtéssel és szellőztető rendszerekkel foglalkoztunk. Ezek által immár teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani az ipari objektumoknak. Az olasz Baxi vállalat kizárólagos eladói vagyunk. Jó minőséget jó áron tudunk kínálni a fogyasztóknak, emellett a javítási szolgáltatásaink díja is megfizethető, ami azért fontos, mert a gázkazánok 20 év alatt meghibásodhatnak. Képviselői vagyunk a Midea világszínvonalú kínai vállalatnak is: hűtő- és fűtőberendezéseit forgalmazzuk. Műszaki kereskedésnek szeretem magunkat nevezni. A termékeket először mi teszteljük, és amikor bebizonyosodik, hogy műszakilag megfelelőek, akkor piacra is dobjuk. Így hoztuk forgalomba legújabb árucikkünket, a hőpumpát, amely a környezetből nyeri és alakítja át az energiát.

Az igazgató elmondása szerint a külföldre való termelés biztosíthatja a fennmaradást a piacon.

— Ma is nehéz vállalkozónak lenni, mert a termelőknek nincs elég piacuk. Az tud fennmaradni, aki meri külföldön forgalmazni a termékeit. Lényeges probléma az is, hogy a társadalom még nem ,,nevelt fel” egy olyan generációt sem, amely dolgozni akar. Három éven belül nyugdíjba vonulok, és még nem találtam megfelelő embert a cég élére. Amikor dolgozni kezdtem, a Sever gyár egyik részlegének voltam az igazgatója, ám valamiért leváltottak. Ez adta a lendületet, hogy vállalkozásba kezdjek. Erő, tudás, akarat és rengeteg munka kellett hozzá. Ez napi 12 órát — néha többet — jelentett, a felmerülő problémák miatt ugyanis az ember nem tudja mindig kikapcsolni az agyát. Azt gondolom, nem muszáj új vállalkozásba kezdeni, más cégében is meg lehet találni az érvényesülést és szert tenni a család fenntartásához szükséges jövedelemre. Ha egy jól működő cégben dolgozunk, akkor megvan a lehetőség a normális életszínvonal megteremtésére, a munkavállalóknak csak szemléletváltásra lenne szükségük — nyilatkozta lapunknak Kern Csaba.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Gazdaság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..