home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Erő, akarat, elszántság egy élhető közösség megteremtéséhez
Tóth Lívia
2018.09.12.
LXXIII. évf. 36. szám
Erő, akarat, elszántság egy élhető közösség megteremtéséhez

Szeptember 11-én, Zenta napján, a dicsőséges zentai csata 321. évfordulóján a városháza nagytermében megtartották a községi képviselő-testület ünnepi ülését. Az összejövetelen átadták a város legrangosabb kitüntetéseit.

Ezen a napon, amikor a messze földön híres zentai csata emléke előtt tisztelegnek a helybeliek és vendégeik, büszkén emlegetik a település múltjának meghatározó pillanatait és jelenének örömteli momentumait, miközben nem feledkeznek meg azokról az értékekről sem, amelyek a várost otthonná teszik. Az ünneplés a jövő felé való tekintést is jelenti, hiszen a zentaiak felismerték, mindazt, amit az elődeiktől kaptak, beleértve nemcsak az épített, hanem a szellemi örökséget is, meg kell őrizniük, és tovább kell adniuk az utódaiknak.

Az esemény kezdetén a szerb himnuszt a Losonc Kinga vezette Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a magyar himnuszt pedig a Cor Jesu Kamarakórus adta elő Miklós Réka irányításával. A községi képviselő-testület ülését Tatjana Balo elnök nyitotta meg.

Ünnepi beszédében Czegledi Rudolf polgármester kitért az elmúlt évben megvalósult, illetve megkezdett beruházásokra, majd az összefogás és az egységes fellépés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Meg kell mutatnunk, hogy van bennünk elég erő, akarat, elszántság, egység és összetartás, hogy olyan élhető községet teremtsünk, amely nem csak megtartja a zentaikat itt, a Tisza partján, hanem egyszer majd hazavonzza azokat is, akik most idegenben keresik a boldogulásukat. (…) Meggyőződésem, hogy egy község vagy település helyzete akkor tekinthető jónak, ha a polgárai esélyt látnak a terveik, elképzeléseik megvalósítására, és mi azon dolgozunk, hogy ez az elvárásuk teljesüljön. Köszönöm mindenkinek, aki a maga területén a legjobb tudása szerint tevékenykedik, hiszen az eredményeink eddig is közösek voltak, és ezután is azok lesznek.

Iuventus Pro Urbe díjjal idén Koliger Maxwellt, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulóját jutalmazták. A fiatalember 2014-ben részese volt a Kutató Diákok Országos Szövetsége által szervezett TUDOK verseny vajdasági döntőjének, ahol 2016-ban és 2017-ben nyertes lett és eljutott a Kárpát-medencei döntőre. A 2018-ban Kisvárdán megtartott Kárpát-medencei döntőn a szociológia szekcióban Nagydíjjal jutalmazta a zsűri. Az elmúlt évek során iskolája diákparlamentjének alelnökeként számos esemény szervezője, koordinátora volt, ugyanakkor számottevő tevékenységet fejt ki a Kis Szent Teréz templom parókiáján is.

Pro Urbe díjat kapott Bognár András nyugalmazott tornatanár és futballedző.

Testnevelés szakos tanárként és edzőként is igen sikeres évek, évtizedek állnak mögötte. Generációkat mozgatott meg és nevelt a sport szeretetére. Egykori kiváló futballistaként, elismert tornatanárként, tehetséges edzőként és sokoldalú sportmunkásként jelentős mértékben hozzájárult a város sportéletének előremozdításához, illetve a közösség fejlődéséhez is.

A Pro Urbe életműdíjjal Mirjana Mandićot, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola egykori tanárát tüntették ki. A tanárnő 42 éven át dolgozott töretlen lendülettel azon, hogy minél átfogóbb tudásanyagot adhasson át a felnövekvő generációknak és megmutassa nekik az emberi méltóság fontosságát, amelyek segítségével a körülöttük lévő világot alakíthatják. Szívében minden fiatal számára volt hely, megértést mutatott tanulói problémái iránt, segítségére, tanácsaira mindig számíthattak a diákjai. Emellett tevékenyen részt vett a közösség építésében is.

Zenta község képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott dr. Nagy Gábor Tamásnak, Budavár polgármesterének.

A mi együttműködésünkben egy olyan perspektíva, sors- és értékvállalás bontakozik ki, amelyet fontos építenünk ma Európa szívében. Biztos vagyok abban, hogy a nagyvilág feladatait és kihívásait csak akkor tudjuk helyesen és jól megoldani, csak akkor tudunk megfelelni nekik, ha visszatekintünk elődeink azon nemes cselekedeteire, amelyek ezeket a közösségeket, a zentait és a budavárit is megteremtették olyannak, amilyenek ma. Ez egyben azt a felelősséget ruházza ránk, hogy mit fogunk továbbadni a gyermekeinknek, milyen értékeket: a szabadság szeretetét, a közösségért való tenniakarást, az elért eredmények örömét, sikerét. A gyökereink nélkül nincs jövő és én biztos vagyok benne, hogy Budavárt és Zentát ez a fajta sorsközösség fűzi össze. Azzal is tisztában vagyok, hogy a díszpolgári cím nem csak egy magas elismerés, hanem kötelezettség is. Egy olyan biankó, amelyet ki kell töltenünk tartalommal. Én azon leszek, hogy ezen még sokáig együtt dolgozhassunk — mondta dr. Nagy Gábor Tamás az elismerés átvétele után és egyben Isten áldását kérte Zentára és a zentaiakra.

(A dr. Nagy Gábor Tamással készült heti interjúnkat szeptember 12-ei lapszámunkban olvashatják.)

Az alkalmi műsorban fellépett a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ Đeram énekcsoportja és Vázsonyi Csilla népdalénekes, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa.

Az egybegyűltek a díszülés után a Tisza-parton található zentai csata emlékhelyet keresték fel, ahol koszorút helyezett el Zenta község önkormányzata, Magyarország Belgrádi Nagykövetsége, a Magyar Nemzeti Tanács, az észak-bánáti közigazgatási körzet, Budavár, Hódmezővásárhely, Szolnok és Magyarkanizsa önkormányzata, valamint több párt és szervezet képviselője.

Az ünnepi ülésen és a koszorúzáson közreműködött a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület díszőrsége.

A városnapi rendezvény a Kis Szent Teréz templomban hálaadó szentmisével fejeződött be a zentai csata 321. évfordulója alkalmából.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..