home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Eredményes tájékoztatás
(gyg)
2014.03.11.
LXIX. évf. 11. szám

Eredményes volt a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) közös felsőoktatási tájékoztató programja. A két szervezet munkatársai a körút során huszonöt település harmincöt középiskolájába látogattak el.

A VaMaDiSz tíz éve segíti a végzős magyar ajkú középiskolásokat abban, hogy hasznos információkat kapjanak a hazai továbbtanulási lehetőségekről. Az általa kiadott tájékoztató füzetek révén a leendő gólyák olyan adattárat vehetnek kézbe, amely évről évre a legfrissebb információkkal bővülve, minden lényeges kérdésre választ adhat.

A MNT három éve indította komplex felsőoktatási ösztöndíjprogramját, melynek pillérei önállóan is megállják a helyüket, együtt azonban egy teljes életpályamodellt adnak a vajdasági fiataloknak a pályaválasztástól kezdve a felsőoktatási felvételi előkészítőn, a szerb nyelvi felzárkóztató képzésen, a havi ösztöndíjak juttatásán, a demonstrátorok biztosításán át egészen a munkavállalásig.

A két szervezet az elmúlt év munkájának eredményeként — a VaMaDiSz tapasztalatait és emberi erőforrásait, valamint az MNT infrastruktúráját felhasználva — sikeres tájékoztató körutat tudhat maga mögött. Az idén először minden végzős középiskoláshoz eljuttatták a felsőoktatással kapcsolatos szükséges információkat.

Az együttműködés az idei tájékoztatásra vonatkozóan lezárult, de folytatása várható. A partnerek a jövő évi fejlesztési tervekkel kapcsolatban már megfogalmazták, hogy szükségszerű lenne, hogy az információs adattár — mely a tájékoztató füzeteken kívül DVD-mellékletként is a diákok rendelkezésére áll — a jövőben okostelefonon is hozzáférhető legyen. Továbbá folyamatban van annak a hálózatnak a bővítése, amely majd a frissdiplomások elhelyezkedését segíti. Ennek keretében március végétől kezdődően ugyancsak együttes erővel indítják el azt a kerekasztalbeszélgetés-sorozatot, amelyen az egyetemisták érdeklődésüknek és kompetenciáiknak megfelelően vállalkozókkal folytathatnak eszmecserét. A beszélgetős esteken arról lesz szó, hogy a cégek mit várnak el az alkalmazottaiktól, az adott munka közben milyen nehézségek merülhetnek fel, amelyekkel az egyetemi éveik alatt esetleg nem szembesültek a hallgatók, valamint hogy a jelöltek a gyakorlatban hogyan tudják kiküszöbölni ezeket a hiányosságokat.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..