home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Eredmények után, kormányalakítás előtt
2016.05.15.
LXXI. évf. 19. szám

Kihirdették a választások végeredményét. Végül minden kérdéses lista bejutott a parlamentbe. Javában folynak a találgatások az új kormány összetételéről.

Végeredmény

A Köztársasági Választási Bizottság a múlt pénteken közölte a szerbiai általános választások végeredményét. Mint ismeretes, az ellenzék a szavazás manipulálásával vádolta meg a kormányzó haladókat, s az utolsó pillanatig kérdéses volt az SZDP—Dveri koalíció bejutása a parlamentbe. A hivatalos végeredmény szerint a választások győztese a Szerb Haladó Párt lett, mely a szavazatok 48,25%-át szerezte meg. A szocialisták köré tömörült koalíció végzett a második helyen, 10,95%-kal. Újra parlamenti erő lett a Szerb Radikális Párt, mely a harmadik helyen végzett, 8,10%-kal. A Saša Radulović vezette Elég Volt tömörülés 6,02%-ot, a DP koalíciója ugyanennyit, az SZDP—Dveri szövetség 5,04%, míg az LDP—SZP—VSZL 5,02%-ot szerzett. Az országos pártokon kívül több kisebbségi lista is mandátumhoz jutott. A hivatalos végeredmény szerint a haladóknak 131, a szocialistáknak 29, a radikálisoknak 22, a DP-nek és Radulovićnak 16-16, az SZDP—Dveri és az LDP—SZP—VSZL koalíciónak 13-13 képviselője lesz a parlamentben. A kisebbségi pártok közül a VMSZ 4 mandátumot szerzett, 2-2 küldöttje lesz két bosnyák listának, illetve 1-1 képviselőt delegál a parlamentbe az albán, illetve a szlovák kisebbség.

A haladóknak a Vajdasági Képviselőházban abszolút többségük lesz, mivel 44,48%-os támogatottsággal a 120-ból 63 mandátumot szereztek meg. A szocialisták 8,86%-kal 12 képviselői helyhez jutottak, a radikálisok 7,66%-ot értek el, és 10 mandátumot szereztek, akárcsak a demokraták, akiket a választók 7,24%-a támogatott. A liga a 6,43%-os eredményével 9 képviselőt küldhet Újvidékre, míg a Radulović-féle Elég Volt tömörülés 5,54%-kal 7 képviselőt. A VMSZ-t a választók 4,88%-a részesítette előnyben, így 6 mandátumhoz jutott, a Magyar Mozgalom 1,71%-ot szerzett, ez 2 mandátumhoz elegendő, míg a szlovák nemzeti kisebbséget képviselő Zöld Pártnak 1,14%-os eredménnyel 1 képviselője jutott a tartományi parlamentbe. (Beta, Tanjug)

Hat új miniszter

Aleksandar Vučić miniszterelnök, a leendő kormány vezetője a Blic napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az új kormányban nagy változások várhatóak, hiszen legalább hat új miniszter kap majd benne helyet. A miniszterelnök kritikus területnek nevezte a mezőgazdaságot, a tanügyet és az egészségügyet, de nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Azt is kijelentette, hogy eddig senkivel sem tárgyalt az esetleges kormányzati koalícióról. A vajdasági választási eredményekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy pártját ott nemcsak a szerbek, hanem a nemzeti közösségek tagjai is nagymértékben támogatják. (Blic)

Čedomir Jovanović belép a kormányba?

A Kurir információi szerint Aleksandar Vučić erőteljesen hajlik rá, hogy a szocialisták helyett a Čedomir Jovanović vezette liberálisokat vegye be a kormányba. A lap jól értesült forrása szerint a miniszterelnök azt is fontolgatja, hogy Vajdaságban a Nenad Čanak vezette ligát is bevonja az újvidéki kormánykoalícióba. Az már szinte biztos, hogy a köztársaságban és a tartományban a kisebbségi pártok egy része, a többi közt a VMSZ is, benne lesz a kormányban. (Kurir)

Mirović lesz a tartományi kormányfő?

A Večernje novosti jól értesült forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Igor Mirović lesz az új tartományi kormányfő. A mérvadó belgrádi napilap azt is tudni véli, hogy a 120 fős tartományi parlamentben a 63 haladó képviselő mellett a többséghez csatlakozik majd a VMSZ 6 képviselője is, és Pásztor István, a VMSZ elnöke megtartja a tartományi parlament elnöki székét. (Večernje novosti)

Milliárdokat utalnak haza

A Szerb Nemzeti Bank tájékoztatása szerint tavaly a külföldön élő szerb állampolgárok összesen 2,86 milliárd eurót utaltak haza. A legtöbb pénz Németországból (23,6%), Svájcból (15,1%), Franciaországból (9,4%) és Ausztriából (8,6%) érkezett. A szakértők egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban megváltozott ezeknek a személyeknek a korösszetétele. Amíg régebben a külföldön dolgozók elsősorban az otthon maradottakat és a saját gyermekeiket segítették, manapság éppen fordítva van, hiszen a legtöbb pénzt a fiatal generáció utalja haza a szüleinek. (Večernje novosti) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..