home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Erdoğan után és előtt
Talpai Lóránt
2023.06.01.
LXXVIII. évf. 22. szám
Erdoğan után és előtt

Törökországban lezárult a választás második fordulója. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy továbbra is szilárd Recep Tayyip Erdoğan huszonegy éve tartó hatalma. A hatvankilenc éves politikus bár igen megosztó személyiség, kormányzása alatt Törökország katonai és geopolitikai nagyhatalommá vált, mely Szíriától Ukrajnáig szinte minden konfliktusban valamilyen szerepet tölt be. A törökországi választás kapcsán Egeresi Zoltán Törökország-szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének kutatóját, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértőjét kérdeztem.

* Milyen volt az Erdoğan vezette eddigi Törökország, és milyen a társadalmi helyzet jelenleg?

— Elsősorban azt emelném ki, hogy Törökország minden híresztelés ellenére nagyon sokat fejlődött ez alatt a két évtized alatt. A Török Köztársaság egyébként ebben az esztendőben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, és ennek a 100 évnek az egyötödét az ország Erdoğan alatt élte meg. Talán ezért is volt még inkább szimbolikus a jelenlegi választás. A török elnök első tíz éve, ahogyan már utaltam is rá, rendkívül sikeres volt, az utóbbi esztendőkben viszont gazdasági recesszióba került az ország. A középréteg egyébként eléggé megerősödött, és elindult egyfajta vagyonosodási folyamat is, de ezt részben kezdi felülírni az erős infláció. Ettől függetlenül az emberek azt tapasztalhatták az utóbbi időben, hogy rengeteg infrastrukturális fejlesztés valósult meg országszerte. Utak, gyorsvasútvonalak, metróhálózatok és repülőterek is épültek.


Egeresi Zoltán (forrás: ludovika.hu)

* Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy Törökországnak egyre inkább növekszik a geopolitikai súlya is.

— Nemzetközileg az ország egyértelműen megnövelte a súlyát a szomszédos régiókban. Külön sikerként könyvelhető el a török hadiipar fellendülése, mely már Erdoğan előtt is fontos cél volt. Vannak már egyebek között saját készítésű hadihajóik is. Emellett sikerült regionális energiaelosztóvá válnia az országnak. A szénhidrogénekben gazdag dél-kaukázusi és közel-keleti lelőhelyekről Törökországon át szállítanak energiát Európába. Továbbá a világnak biztonságpolitikai szempontból is számolnia kell Törökországgal.


Recep Tayyip Erdoğan (forrás: MTI)

* Mit érdemes kiemelni az ellenzéki jelöltről és az ellenzék szerepéről a választás kapcsán?

— Az ellenzéki jelölt, Kemal Kılıçdaroğlu, egy ismert személy Törökországban. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője, és ebből a szempontból nem volt meglepetés a választáson való indulása. A török ellenzék egy szekuláris, baloldali tömörülés, mely általában a szavazatok 20-25 százalékát tudja elhozni, a jelenlegi választáson egy hatpárti koalíció keretében indult. Ebből a hat pártból kettő jelentősebb és négy kisebb. A kisebbek közül kettőt Erdoğan egykori miniszterei alapítottak. Szóval ez az úgynevezett szivárványkoalíció megpróbálta Erdoğan szavazótáborát meggyengíteni, ez azonban nem sikerült, mert a jelenlegi török elnök nagyon jelentős kampányhajrát vezényelt, melynek központi eleme az osztogatás és a béremelések ígérgetése volt. Az ellenzéknek egyébként jóval szűkösebbek voltak az anyagi lehetőségei, és igencsak Erdoğan felé lejt, illetve lejtett a pálya. Ennek köszönhetően a jelenlegi török elnök — ha nem is olyan jól szerepelt a választáson, mint négy évvel ezelőtt, de — mindenképp újabb sikert aratott. A parlamenti választás ugyanis bebizonyította, hogy Erdoğan a jobbközép-nacionalista tömböt össze tudja tartani, miközben az ellenzék vezetője erre kevésbé képes. A jelenlegi választáson egyébként a nemzeti radikálisok alkották a mérleg nyelvét a kurdok helyett. Sokan jelentősebbnek értékelték a kurdok szerepét.


Kemal Kılıçdaroğlu (forrás: MTI)

* Milyen lesz a választás után a török parlament?

— Három nagy koalíció alkotja. Van egy kormánypárti vezetésű nemzeti koalíció, egy ellenzéki irányítású baloldali, illetve kisebb mértékben nemzeti radikális szivárványtömörülés, és végül van egy kurd összefogás a Kurd Munkáspárttal és a Népek Demokratikus Pártjával az élen.

* Milyen lehetne egy Erdoğan utáni Törökország, és mi változott volna akkor, ha az ellenzék nyerte volna meg a politikai megmérettetést?

— Ha az ellenzék nyert volna, illetve szerzett volna parlamenti többséget, abban az esetben sem tudott volna jelentősen változtatni az alkotmányon, mivel az alkotmánymódosításnak nagyon szigorú feltételei vannak Törökországban. Egyébként is jellemző a frakciófegyelem, és nem igazán szoktak képviselőket „megvásárolni”. Ha Kılıçdaroğlu mégis nyert volna, akkor egy francia típusú kohabitáció alakulhatott volna ki, melyre még nem volt példa az országban, mivel 2018 óta elnöki rendszer van. Ellenzéki győzelem esetén a külpolitika lett volna hangsúlyosabb, vélhetően különféle gesztusok születtek volna a Nyugat felé. Emellett kiengedtek volna néhány kurd származású politikai elítéltet, amivel a liberális-baloldali köröknek kedveztek volna. De érdemi változás valójában nem történt volna, az úgynevezett parlamentáris demokratikus rendszert ugyanis nem tudnák visszaállítani az elnöki rendszerről. Erdoğan győzelme után egyértelműen minden marad nagyjából a régiben. Gazdasági szempontból a relatív alacsony kamat, illetve a gazdasági növekedés annyival kiegészítve, hogy a régi-új elnöknek egyre inkább kell majd támaszkodnia a gazdag öböl menti országokra. Szóval a Nyugattal való viszonyrendszerben nem lesz érdemi változás, Erdoğannak továbbra is a Keletre kell alapoznia.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..