Erasmus+

Erasmus+

3 milliárd euró az Erasmus+ programra — Újabb függetlenségi népszavazás? — Elhunyt Csehszlovákia utolsó kormányfője

3 milliárd euró az Erasmus+ programra

Jövőre az EU több mint 3 milliárd eurót fektet be az Erasmus+ programba. Az Európai Bizottság a múlt héten tette közzé az ezzel kapcsolatos pályázati felhívást. Az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő bármely állami vagy magánszervezet igényelhet anyagi támogatást. Ezen felül olyan ifjúsági csoportok is jelentkezhetnek, amelyek aktívan részt vesznek az ifjúsági munkában, de hivatalosan nem ifjúsági szervezetként vannak bejegyezve. A bizottság a pályázati felhívással együtt közzétette az Erasmus+ program útmutatóját is az EU összes hivatalos nyelvén. A projektum költségvetése 12 százalékkal emelkedett 2019-hez képest.

 

Újabb függetlenségi népszavazás?

„Skóciában jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani, ha a skótok nem akarják, hogy Londonban döntsenek a sorsukról” — jelentette ki a skót miniszterelnök. Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a hivatalos választási kampánynyitó nagygyűlésén azt is elmondta, hogy aki a december 12-ére kiírt előre hozott országos parlamenti választáson az SNP-re szavaz, az arra voksol, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon. Sturgeon szerint az SNP-nek már most is „kőbe vésett felhatalmazása” van az újabb függetlenségi népszavazás kiírására, hiszen ez szerepelt a 2016. évi skóciai parlamenti választásokra kidolgozott programjában.

 

Elhunyt Csehszlovákia utolsó kormányfője

Hetvennyolc évesen Prágában elhunyt Jan Stráský, Csehszlovákia utolsó kormányfője. Az 1989. évi rendszerváltásig a csehszlovák állami bank hivatalnokaként dolgozott, és a szintén a pénzügyben tevékenykedő Václav Klaus baráti köréhez tartozott. Václav Klaust a rendszerváltás után cseh kormányfőnek választották meg, javaslatára pedig Stráský 1991 májusában a cseh kormány gazdasági reformokért felelős alelnöke lett. Az 1992. júniusi csehszlovákiai parlamenti választás után, amikor egyértelművé vált, hogy a szövetségi állam rövidesen szétesik, azaz létrejön az önálló cseh és szlovák állam, Stráský elfogadta a csehszlovák kormányfői tisztséget. Václav Havel államfő lemondása után pedig fél évig formálisan ő volt a csehszlovák köztársasági elnök is. Később erre az időre mint élete legnehezebb, legfelelősebb szakaszára emlékezett vissza. Az 1993-ban megalakult önálló Csehországban Václav Klaus kormányaiban néhány évig közlekedési, illetve egészségügyi miniszter volt, majd felhagyott az aktív politikával, és haláláig nagy szenvedélyének, a turizmusnak élt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Erasmus+
Világkép
  • MTI
  • 2020.03.23.
  • LXXV. évfolyam 12. szám
Erasmus+
Világkép
Facebook

Támogatóink