home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Eppur si muove — avagy nyárderéki zsongás faluhelyen
Martinek Imre
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám
Eppur si muove — avagy nyárderéki zsongás faluhelyen

A látszólag unalmasan békés nyárderék ellenére sem állt meg a közösségi élet Torontálvásárhelyen. Összeállításunk a közelmúlt eseményeit, illetve a jövőben tervezetteket vázolja — természetesen a teljesség igénye nélkül.

„Ha nem tudsz változtatni a körülményeiden, meg kell tanulnod növekedni általuk...”

A helyi Október 4. Közművállalat védnöksége alatt (sz)épülő faluparkban immáron pingpongozni is lehet az e célra kihelyezett kőasztalon. A több hónapja tartó munkálatok során a szűrőberendezéssel felszerelt ivóvízkutak beüzemelésén kívül az illemhelyet és a szökőkutat is korszerűsítették.

A lendületesség egyébként a helyi egyházközségeket is jellemezte. Július első heteiben egy-egy alkalommal a református parókián volt munkaakció, mely során az elülső kertrészt csinosították, illetve a hátsó kerítésen túli terület egy kissé elvadult növényzetét irtották ki. A katolikus portán ezzel ellentétben épületfelújítási munkálatok folytak, ugyancsak saját erőforrásra támaszkodva: a templomudvarban épült hittanterem tetőszerkezetét javították meg, és helyeztek rá új cserepeket.

Amíg a helyi ifjúságnak a medence mellett az esti kispályásfoci-tornák kínáltak összekovácsolódási alkalmakat, a legkisebbeknek, valamint a falu idősebb polgárainak a községi könyvtár helyi fiókrészlege gondoskodott tartalmas foglalkozásokról. Kocsis Csilla orvos tolmácsolásában az érdeklődők a magas vérnyomásról, a cukorbetegségről, a hasfájásról, a vastagbélrák megelőzéséről és az alkoholizmusról hallhattak tanácsadó és ismeretterjesztő szakelőadásokat. Kovács Csilla tanítónő vezetésével a gyerekek a fonállal való festés fortélyaival ismerkedhettek meg, Széchenyi Jolán nyugalmazott rajzpedagógus az agyag megformázását hozta testközelbe, Olácsi Anikó óvónő pedig a mese világába kalauzolta az egybegyűlt csemetéket és kísérőiket, Mesét mesélek címmel. Lesznek továbbá környezetvédelmi prezentációk és a biztonságos internet témakörét taglaló útmutatók is. A tevékenységet Gutvájn Hilda könyvtáros koordinálja.

A József Attila Művelődési Otthonban ez év tavaszán ismét megkezdte munkáját a citeraszakcsoport. A főleg alsós diákokból verbuválódott érdeklődőket eleinte Szilágyi Zsuzsa tanítgatta, majd az oktató külföldre távozása után Kovács József helybéli amatőr citerás, a pancsovai Csörömpölő népzenei együttes brácsása vette át a munkát. A kezdeti húsz-egynéhány főből álló csapat néhány hónap leforgása alatt négytagúra csökkent, és jelenleg a kultúrházban tartja összejöveteleit, heti egy-két alkalommal egy órán át. Az oktatás díjmentes, a diákok pedig a kölcsönzött hangszereken odahaza is gyakorolhatnak. Oktatójuk elmondása szerint a Talpai Mária és Spiránac Klaudia negyedikes, illetve Barát Andrea és Alföldi Ábel ötödikes diák alkotta lelkes csapat hamarosan nagyobb közönség előtt is bemutatkozik. Vélhetően a szeptember 12-ére időzített XXVI. Dél-Bánáti Szemlén, melynek házigazdája Hertelendyfalva lesz.

A művelődési hírek közé tartozik még az új darabra készülő amatőr-színtársulat nyári aktivitása, a budapesti, azon belül is a svábhegyi református testvérgyülekezet kilátásba helyezett vendégszereplése, valamint a Tanyaszínház augusztus 8-ai bemutatkozása.

Summa summarum: a nyáron faluhelyen sem állt meg a közösségi élet! Legfeljebb csak az események létéről, idejéről és helyszínéről „szokás” késve értesülni. Ez viszont már merőben más téma!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..