home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Enyhülés?
(-ya)
2012.02.29.
LXVII. évf. 9. szám

MEGSZëNT A RENDKÍVÜLI HELYZET. Február 26-án, vasárnap a szerbiai kormány feloldotta az országos szintre kihirdetett rendkívüli helyzetet. A rendkívüli készültség azonban 23 dél- és kelet-szerbiai községben még érvényben van - olyan vidékekről van szó, ahol a hótorlaszok miatt még mindig van tenniva...

MEGSZëNT A RENDKÍVÜLI HELYZET. Február 26-án, vasárnap a szerbiai kormány feloldotta az országos szintre kihirdetett rendkívüli helyzetet. A rendkívüli készültség azonban 23 dél- és kelet-szerbiai községben még érvényben van - olyan vidékekről van szó, ahol a hótorlaszok miatt még mindig van tennivaló.
MEGÁLLAPODÁS! Háromnapos tárgyalás után pénteken Belgrád és Priština tárgyalócsoportja megállapodott a kosovói hatóságoknak a regionális együttműködési fórumokon való részvételéről. A megállapodás értelmében a kosovói hatóságokat bemutató táblán nem tüntetik fel a függetlenségi határozatot. A táblán ez áll majd: Kosovo. A csillag jelölte lábjegyzet pedig a következőt tartalmazza: ,,Ez a felirat nem utal Kosovo státusára, és összhangban áll az ENSZ 1244-es határozatával, valamint a Nemzetközi Igazságügyi Bíróságnak a Kosovo függetlenségéről alkotott véleményével'. A megállapodást Boris Tadić államfő sikerként könyvelte el, hiszen Kosovo nem független országként vesz majd részt a fórumokon. Ugyanakkor számára ez a megállapodás annak bizonyítéka, hogy járható az az út, amelyet mindenki ,,az EU is, Kosovo is' néven ismer.
Csütörtökön váratlan villámlátogatást tett Belgrádban Guido Westerwelle német külügyminiszter - annak az országnak a külügyminisztere, amely 2011. december 9-én a legkeményebben ellenezte, hogy az EU jóváhagyja Szerbia tagjelölti státusát. ,,Bátorító látogatás és üzenet Németországból' címmel számolt be az eseményről napilapunk. A berlini külügyminiszter arról biztosította a szerb államvezetőséget, hogy Németország szeretné, ha Szerbia márciusban elnyerné az Európai Unió tagjelölti státusát. ,,Azért utaztam Szerbiába, hogy elismerésemet fejezzem ki Szerbiának az elmúlt hónapokban végzett munkájáért' - mondta.
DR. SURJÁN LÁSZLÓ LÁTOGATÁSA ÚJVIDÉKEN ÉS SZABADKÁN. Kétnapos látogatásra Vajdaságba érkezett dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke. Nagybecskerek után Szabadkán találkozott dr. Pénzes János megyés püspökkel, valamint dr. Korhecz Tamással, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével, Újvidéken pedig Egeresi Sándorral, a tartományi parlament elnökével és Bojan Pajtićtyal, a vajdasági kormány elnökével tárgyalt. Dr. Surján László azzal az üzenettel érkezett, hogy az Európai Parlamentben a nagy frakciók mind támogatják, hogy Szerbiát - ha teljesítette a követelményeket - fel kell venni az EU-ba.
ÚJVIDÉKI PROMÓCIÓ. Február 24-én Újvidéken mutatta be választási programját a Magyar Fordulat. A négy magyar párt - VMDP, VMDK, MPSZ és az MRM - a múlt év végén jelentette be, hogy közösen, koalícióban indulnak az esedékes szerbiai választásokon. Az Újvidéken tartott sajtótájékoztatón mutatták be a 12 pontból álló választási programjukat. A vajdasági magyar politizálásról és a célokról Ágoston András, a VMDP, Csonka Áron, a VMDK, Rácz Szabó László, az MPSZ és László Bálint, az MRM elnöke fejtette ki nézeteit.
TŐKÉS KÖZBENJÁRT A TEMERINI FIÚK ÉRDEKÉBEN. Levéllel fordult Boris Tadić államfőhöz Doris Pack, az Európai Parlament délkelet-európai bizottságának tagja. Tőkés László EP-képviselő közbenjárására - aki február 8-án fordult hozzá ebben az ügyben - ebben a szerb államfőhöz intézett levelében az uniós politikus aggodalmának adott hangot, hogy a 2010-ben tett ,,emberséges ígérete ellenére' nem részesítette közkegyelemben a súlyos börtönbüntetésre ítélt temerini fiúkat. Pack kérte a 10-15 évre bebörtönzött vajdasági fiatalok mielőbbi szabadon bocsátását. Emlékeztetőül: 2004 őszén összesen 61 évre ítélt az újvidéki bíróság öt temerini fiatalembert, mert megvertek egy szerb kábítószer-kereskedőt. Az aránytalanul szigorú ítélet nagy port kavart fel, különösképpen azért, mert fordított esetben a szerb hatóságok rendre szemet hunytak az ilyen incidensek fölött: az idő tájt mintegy 300 brutális magyarverés történt a Vajdaságban, és egyik esetet sem vizsgálták ki, sosem vonták felelősségre a szerb nemzetiségű tetteseket. Szerbiában ilyen súlyos büntetéseket a balkáni háborúban elkövetett háborús vagy népellenes bűnökért sem róttak ki senkire - írja a közlemény.
A KONZULTÁCIÓKRÓL VOLT SZÓ. Közleményt adott ki az MNT: ,,A Magyar Nemzeti Tanácsot igazán meglepte és felháborította bizonyos befolyásos médiumok írása dr. Korhecz Tamás, a ,,Tanács elnökének nyilatkozata' kapcsán az újvidéki Jogi Karon állítólag megszervezendő magyar nyelvű oktatásról. A médiumok úgy jelentettek meg önkényesen kiválasztott részeket a Tanács elnökének a Magyar Szó napilapban közölt ,,blogjából', hogy e kérdésekről helyes információért előzetesen megkérdezték volna a Tanácsot. Az elnök szerzői szövege nem volt az újvidéki Jogi Karon történő magyar nyelvű oktatás bevezetésének hivatalos bejelentése - ahogyan sokan értelmezték -, hanem a szerző meg akart osztani egy információt a Magyar Szó olvasóival a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság és a Tanács között kötött együttműködési megállapodásról.
Az említett megállapodás értelmében a Magyar Nemzeti Tanács pénzeszközöket biztosít magyar nyelvű konzultációk (és nem gyakorlatok, előadások vagy vizsgák) megtartására a Tudományos Társaság tagjai által, s az újvidéki Jogi Kar hallgatói önkéntesen, térítésmentesen vehetnek részt rajtuk saját nyelvi készségük fejlesztése végett a jogi szakterminológia terén. A napilapok bizonyos cikkei -- és nem a Tanács elnökének eredeti szövege -- negatív visszhangra leltek a közvéleményben, téves képet festve a szándékunkról és a projektumról általában, valamint kárt okoztak mind a Magyar Nemzeti Tanács tekintélyének, mind az újvidéki Jogi Kar bizonyos előadóinak. Mindezzel egyidejűleg azonban fenntartások nélkül kijelentjük, hogy a Magyar Nemzeti Tanács kész párbeszédet folytatni az Újvidéki Egyetem és a Jogi Kar vezetőivel a magyar nyelvű oktatás különféle új, intézményesített formáinak előremozdításáról, a hatályos jogszabályokkal összhangban' - olvasható a közleményben.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..