home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ennyi megmaradt. Idehaza
Martinek Imre
2019.08.13.
LXXIV. évf. 32. szám
Ennyi megmaradt. Idehaza

Mottó: „Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés. Én csak elkezdhetem.” (Krúdy Gyula)


A szerző felvételei

A monarchiabeli élettérben aktívan tevékenykedő bánságiak közül a szociálpolitika úttörőjének számító Schulpe György (Törökkanizsa, 1867. október 7. — Pozsony, 1936. március 27.) jogász, humanista, író és műfordító is a Tisza menti kisvárosból kiindulva járta be Európát az 1890 és 1898 közötti tanulmányútján.

A már Schulpe-kastély néven emlegetett épület a legnagyobb kastély Törökkanizsán. Ennyi megmaradt. Meg egy, a jelek szerint több agresszív kincskeresés járulékos kárát is (el)szenvedett családi kápolna. A jobb és cudarabb időket megélt, de a közösségi összefogódzás és újrakezdés erejében rendületlenül bizakodó kisváros katolikus temetőjének „vadregényes” szegletében. Idehaza.

Jegyzetünk teljes formátumát a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) készülő, sorrendben negyedik riportkönyvében olvashatják majd.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..