home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Engedjük be az őszt az otthonunkba
Szakáll Laura
2021.10.30.
LXXVI. évf. 43. szám
Engedjük be az őszt az otthonunkba

Vaníliás-fahéjas tökös pite — sokak számára ennek az egyszerű süteménynek az illata jelzi az ősz kezdetét. Az évszak egyik jelképe nem csak kiváló és egészséges alapanyag, ezzel a terméssel ugyanis könnyedén hangulatossá tehetjük otthonunkat.

Az angolszász területeken a halloween, valamint az amerikai ünnep, a hálaadás elmaradhatatlan jelképe a tök, tökvicsorit viszont a nagyanyáink is készítettek. A Kárpát-medence egyes pontjain a farsangi időszakban faragtak tököt, máshol közvetlenül a betakarítás után vagy mindenszentek környékén. Napjainkban a tökkel való lakásdíszítés egyre népszerűbb, a klasszikus sütőtök mellett a változatos termésű dísztökök is keresettek.

Papp Horváth Csilla az adai Szarvas Gábor Könyvtár munkatársa. Moholon él, ahol a családjával együtt dísztököt termeszt.

— Öt évvel ezelőtt született meg az ötlet, amikor feltűnt, hogy az ismerőseim a közösségi felületeken keresik a faragni való tököket. Apu földműveléssel foglalkozik, nem idegen számunkra a konyhakertészet sem. A családdal közös projektumként tekintek a töktermesztésre. Az ötlet tőlem származott, de egyedül nem tudnám csinálni. A magok beszerzése az én feladatom, ma már a férjemmel, Zsolttal közösen választjuk ki azokat a fajtákat, amelyek nekünk is tetszenek, amelyekre nagyobb érdeklődés volt. A föld előkészítését viszont teljes mértékben az apukám végzi, a növényvédelem szintén az ő területe. Ahogy elkezdenek kibújni a növénykék a földből, onnantól az egész család kijár a határba, figyeli, követi a tökök fejlődését. Ebben nagy segítséget nyújtanak a testvérem kicsi gyerkőcei is. A betakarítás szintén családi program. Az értékesítés, a marketing viszont az én feladatom.


Papp Horváth Csilla és a férje, Zsolt

* Milyen fajta tökökkel foglalkozik a család, és mekkora területen?

— Az első évben csak ötven magot ültettünk el, azóta folyamatosan növeljük ezt a mennyiséget. Először kizárólag puha héjú, faragni való, narancssárga tökökkel foglalkoztunk, de hamar rájöttünk, hogy a kicsi dísztököket is keresik a vevők. Ehető fajtákat nem termesztünk. Ahhoz, hogy jó minőségű, formás terméseink legyenek, elkerülhetetlen a kezdeti befektetés. Már nem mi vagyunk az egyetlen töktermesztők a környéken, ezért a minőséggel és a széles kínálattal próbálunk kiemelkedni a többiek közül. Így, hogy a munka fizikailag nehéz részét főleg más végzi el helyettem, azt mondom, nem bonyolult a termesztés. Munka mellett is tudunk ezzel foglalkozni, de ehhez szükségem van arra a családi háttérre, amely szerencsére megvan. Ez a szezonális hobbi kitölti az őszi időszakunkat. Logisztikailag kemény dolog megszervezni, hogy a betakarításnál legyen elég segítő kéz, traktor, pótkocsi, az időjárásról nem is beszélve.

* Mik a legnépszerűbb, legkeresettebb fajták?

— A legnépszerűbbek a narancssárga faragni való tökök, a legtöbben ezeket keresik, vásárolják. Az idén újítottunk, és fehér színű, puha héjú halloweentökök is bekerültek a kínálatunkba. A személyes kedvenceimért szerencsére nemcsak én rajongok, hanem a vevőim is: ezek a tenyérnyi dísztökök, hangsúlyos barázdákkal, jellegzetes formában. Bevallom, ilyenkor az én nappalimban, ebédlőmben is halomban állnak a tökök, nagyjából márciusig.

* Mennyire terjedt el nálunk a tökkel való díszítés?

— Az emberek szerencsére szeretik természetes anyagokkal, termésekkel körülvenni magukat. A dísztök tartós, mondhatni, igénytelen dekoráció, mégis mutatós, hangulatos. Akár a karácsonyi díszítés része is lehet, nálam például ez nem okoz gondot. De küldtek már nekem fotót újragondolt tökökről is: karácsonyi festést kaptak, így lett belőlük hóember vagy karácsonyfagömb.

* Te hogyan díszíted ősszel az otthonod?

— Tökkel. Sok-sok tökkel. Minden alkalommal találok a dísztököcskék között is újabb gyönyörűséget, ilyenkor ezek bekerülnek a házba. Igyekszem kerülni a műanyag tárgyakat. A sok tök látványa megnyugtat. Ha rájuk nézek, tudom, hogy sikeres évet tudhatunk magunk mögött, tevékenyek voltunk. Számomra a tök varázsa a változatosságában rejlik. Figyelni, ahogyan fejlődik, látni a virágokat, a pici terméseket. A betakarításnál a sok szín, a formák bűvölnek el. Októberi gyerek vagyok, a narancssárga, citromsárga, sötétzöld szín mindig jöhet. Őszinte leszek, féltem attól, hogy egy kisebb közösségben milyen fogadtatása lesz annak, hogy én halloweentököket kezdek termeszteni és értékesíteni. Eddig szemtől szemben még nem kaptam nagyobb bírálatot, nem szólt meg a falu ítélőbizottsága. A művelődési egyesületekben is minden évben szerveznek tökfaragást a gyerekeknek. Nem tartom ördögtől való dolognak, ettől függetlenül nekem az érintetlen, ép és arányos tökök a legszebbek.

* Az esküvődön tökkel dekoráltatok, őszi díszítést álmodtál meg. Mesélj erről!

— Az esküvőnk szervezése során egyértelmű volt, hogy nem szeretnénk a nyári kánikulában lakodalmat tartani. Az őszi lagzinál meg már magától értetődő volt, hogy a dekorációban megjelenik a tök. Végül nemcsak megjelent, hanem teljesen „át is vette a hatalmat”. A vendégvirágokon, a menyasszonyi csokron is lézervágott, kis fatököcskék voltak, az asztalokon pedig a kedvenc dísztökök, a barázdált, arányos, kis csoda szép termések fehér, narancs, zöld és citromsárga színben. A bejáratot és a főasztalt szintén tökökkel díszítettük, narancssárga és fehér halloweentökök, valamint a csillag alakú patisszonok teremtették meg az igazi őszi hangulatot. A díszítés a vendégek és a járókelők tetszését is elnyerte, de a legjobban a gyerekek élvezték a tökös lagzit.


Lakodalmi dekoráció tökkel 

Fotók forrása: A beszélgetés alanyának felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..