home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Engedély nélkül épült lakóházak legalizálása
ALFÁSY Béla okl. mérnök
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
Engedély nélkül épült lakóházak legalizálása

Napjainkban mind gyakrabban esik szó a lakóházak hivatalos bejegyzéséről (legalizálásáról). Ez már a harmadik alkalom, hogy pótoljuk a lakóházunk építése során „elfelejtett” hivatalos kötelezettségünket, azaz hogy engedéllyel, tervrajz alapján építsük fel otthonunkat.

A létesítmények legalizálásáról szóló törvény 2003–ban jelent meg először. Ezt egy szabályzat kísérte, mely megszabta a költségek, térítmények összegét, melyet az önkormányzatok csökkenthettek. Ezt 2009-ben egy újabb szabályozás követte.

Szabadka község Hivatalos Lapjának 2003. okt. 1-jei számában megjelent egy határozat (2012. jún. 30-áig volt érvényben) a földterületek bérleti díjáról és a telekrendezési illetékekről. A díjak nagysága elsősorban az objektum területi elhelyezésétől függött (a város hét zónára volt felosztva), és egyenesen arányos volt a zónák helyzetével.

A második szempont egy-egy épület kommunális ellátottsága volt. (Pl.: Van-e az utcában szabályosan kiépített úttest, gyalogjárda, gáz- és vízvezeték, csatornahálózat, valamint az épület el van-e látva elektromos árammal.)

Mindezek a díjak, illetékek négyzetméterre lettek kiszámolva. Készpénzzel való fizetés esetén a befizető kedvezményben részesült.

Jelen pillanatban az új legalizálási törvényt vesszük figyelembe, mely 2013. nov. 1–jén lépett életbe, ám az építésügyi miniszter még nem konkretizálta alkalmazását (noha a törvény ren szerint ezt 30 napon belül meg kellett volna tennie).

Egy–egy objektum legalizálásának költsége függ: az ingatlan méretétől, az ingatlan elhelyezésétől, a tervezőirodák és a földmérők munkadíjától, valamint a térítményektől.

A helyi önkormányzatok ezek alapján — 90 nap alatt — határozzák meg a helyi kritériumaikat, az illetékeket. Az egyedülállók, a lakhatási gondokkal küzdők vagy a szociális támogatásra szorulók esetében engedményeket tesznek.

Az építkezésre alkalmatlan (pl. mocsaras) területeken épített objektumokat nem lehet legalizálni, továbbá azokat sem, amelyek nem garantálnak tartósságot és biztonságot, valamint az olyan közterületeken vagy középületek építésére szánt telkeken, a törvény által védett területeken (a világörökség által kinevezett területek, katonai objektumok és más, kulturális jelentőségű objektumok közelsége) épült objektumokat sem, amelyeknek a helyzete, a magassága, a szomszédos épülettől való nem megfelelő távolsága zavarja a szomszédokat.

Ez utóbbi esetében tehetnek kivételt, ha a szomszéd jóváhagyja az építkezést.

A hitelesítéshez szükséges dokumentumok: földmérő által készített telekrendezési alaprajz (ingatlan-nyilvántartási hivatal — kataszter), az épület kivitelezett terve három példányban, tulajdonlap a telektulajdonról, telekhasználati díj, valamint a többi előírt illeték befizetéséről szóló elismervény.

Amikor a tervezőmérnök aláírja a kivitelezett tervet, megtörténik az épület használatbavételének engedélyezése, és az ingatlan-nyilvántartó hivatalnál való kataszteri bejegyzés.

Az új áraktól függetlenül — melyek csak a következő hónapokban lesznek ismeretesek — a legalizálás folyamatát február 1-jéig el kell indítani. Jelenleg sok helyen kell kopogtatni és sort várni, megéri azonban, ha figyelembe vesszük a korábbi intézkedéseket (a díjak és a térítmények 60-70%-kal kisebbek voltak, ha a kérvényezők időben befizették őket). Reméljük, hogy ez most sem lesz másként.

Véleményünk szerint senki sem mentesül a fizetés alól. Ez nem is volna igazságos azokkal szemben, akik legális építkezés során minden költséget kifizettek (földmérőt, tervezőmérnököt stb.).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..