home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Emmy-díjak, 2022: a kisképernyő diadala
Brasnyó Zoltán
2022.09.29.
LXXVII. évf. 38. szám
Emmy-díjak, 2022: a kisképernyő diadala

A Saturday Night Live csapatának állandó tagja, Kenan Thompson vezetésével megtartották a 74. Emmy-díj-átadót.

A Ted Lassóról már a Hét Nap hasábjain is írtam korábban, az Apple TV produkciója másodszor is elnyerte a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat. Az Amerikából érkező, javíthatatlanul optimista fociedző sztoriját imádják a rajongók és a kritikusok is. A széria marcona karaktere, Brett Goldstein pedig ezúttal is megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó tévés díjat. A Ted Lasso a legjobb vígjátéksorozat-rendezésért, illetve a fő- és mellékszereplőért is díjat kapott, ezzel összesen négyet zsebelt be az Apple az idén.

A minisorozatok tekintetében Mike White produkciója, a Fehér Lótusz öt kategóriában is tarolt.

Óriási meglepetésre Bob Odenkirk elképesztően jó alakítása a Better Call Saulban valamiért nem érdemelt Emmyt. Ez a sorozat szinte minden szempontból a csúcs, mind forgatókönyvírásban, mind a színészeket és a rendezést tekintve. 46 jelöléséből egyetlenegyet sem adtak neki 2015 óta, és mivel Saul sztorija véget ért az idén, ezért erre most már nincs sok esély a jövőben. Bob Odenkirköt a hat évadért eddig ötször jelölték színészi teljesítményéért. Mivel valamiért ezúttal is mellőzték, a rajongók látványosan dühöngenek a közösségi oldalakon.

Most azonban ugorjunk a Netflix háza tájára: a tavaly ősszel óriási sikert aratott Nyerd meg az életed! című thrillersorozat főszereplője, Lee Jungjae lett az első ázsiai színész, aki megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Emmyt, illetve Hwang Dong-hyuk lett az első rendező, aki begyűjthette az elismerést.

Zendaya sem tud hibázni: napjaink egyik legfelkapottabb szupersztárja kétszeresen kitüntetett színésznő lett az Emmy-díjak történetében az Eufóriáért.

A legjobb drámasorozat a Brian Cox nevével fémjelzett Utódlás lett, ugyancsak az HBO produkciója. Matthew Macfadyen, az Utódlás férfi mellékszereplője pedig szintén hazavihette a kategória díját, ahogyan a sorozat forgatókönyvének szerzője, Jesse Armstrong is. A talk show-k terén is diadalmaskodott az HBO, hiszen a Last Week Tonight With John Oliver az idén is kivívta a zsűri elismerését.

Az idei Emmy-gála több szempontból is rendhagyó volt, egy héttel korábban ugyanis a technikai kategóriák nyerteseit ismertették, akik között ott van Rév Marcell operatőr is, aki az Eufória című HBO-s sorozatban végzett munkájáért kapta meg a legjobb tévés díjat. Rév Marcellt nem először jelölték, tavaly a Trouble Don’t Last Always című sorozat egyik epizódjáért terjesztették fel. Rév Marcell világhírű operatőr neve nem ismeretlen a filmrajongók körében: harminchét éves korára olyanokkal dolgozott együtt, mint Mundruczó Kornél (Fehér Isten), illetve Enyedi Ildikó (A feleségem története). Munkájával az idén olyan produkciókat utasított maga mögé, mint a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése, a Loki vagy a Nyerd meg az életed.

Érdekesség, hogy az idei Emmy-díj-kiosztón Barack Obama volt amerikai elnök is szobrocskát kapott a Netflix-sorozatának narrációjáért. A legszebb nemzeti parkok című dokumentumfilm ötrészes, és Barack, illetve Michelle Obama produkciós cége, a Higher Ground készítette el. Egyébként nem Barack Obama az első, aki Emmy-díjat kapott az elnökök közül: Dwight D. Eisenhowert még 1956-ban díjazták, amiért úttörő szerepet töltött be a televízió politikai médiumként történő felhasználásában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..