Emléktáblát kapott a költőóriás

Emléktáblát kapott a költőóriás

A magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület székházának előcsarnokában felavatták a névadó emléktábláját. Ady Endre költészetéről, gondolatairól, eszméiről Hódi Judit, az egyesület elnökségének tagja beszélt, és alkalmi versek is elhangzottak.

Hódi Judit ünnepi beszédében hangsúlyozta:

— Joggal tehetnénk fel a kérdést, mi kapcsolja össze egy kicsiny falu művelődését a költőóriással? Nos erre Ady költészetében bőven találunk választ. Gondolatai, eszméi itt is, ma is aktuálisak. Haladó szelleműsége, újat akarása, hite abban, hogy kitartással, munkával nagy dolgokra képes az ember, akárhonnan indul is, számunkra is követendő példa. Ady a „Holnap hőse”, a jövendő költője, következésképpen a fiatalok, az ifjúság szószólója is: „Ifjú szívekben élek s mindig tovább, / Hiába törnek életemre / Vén huncutok és gonosz ostobák”.

Elfordul a szürkeségtől, a közönségestől, a maradiságtól, melynek lehúzó ereje sokszor elkeserítette. Nagy tettekre buzdít, korszerűségre tanít, békét, internacionalizmust hirdet, de egészséges magyarságot, amikor körülötte értelmetlen háború dúl és nacionalizmus dühöng. Íme a Magyar jakobinus dala című versének néhány sora: „Mikor fogunk már összefogni? / Mikor mondunk már egy nagyot, / Mi, elnyomottak, összetörtek, / Magyarok és nem-magyarok?”

S végezetül 2014-ben, a nagy parasztlázadás 500. évfordulóján mindenképpen meg kell említeni, hogy Ady magát forradalmárnak, Dózsa György unokájának, „népért síró, bús, bocskoros nemesnek” tartja. S megint kínálja magát a párhuzam: egy kultúregyesület mindenkori feladata a környezetének művelése, felemelése, az ifjúság összetartása és vezetése nemes célok felé — mondta Hódi Judit, a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület elnökségi tagja.

Az emléktáblát Juhász Attila köztársasági mezőgazdasági államtitkár és Lázár András, a helybeli Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke leplezte le, majd ft. Szemerédi Pál plébános áldotta meg.

Az emléktábla-avató után a helybeli közönség nagy sikerű néptáncestet láthatott, amelyen fellépett a magyarcsernyei Tulipán és Százszorszép néptánccsoport, valamint a citerazenekar, az óbecsei Csiperke és Kiscimbora néptáncegyüttes, a Csörögi fiúkórus, valamint a szerbcsernyei és a tamásfalvi néptáncosok.  

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Emléktáblát kapott a költőóriás
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.08.03.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Emléktáblát kapott a költőóriás
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.27.
  • LXXV. évfolyam 30. szám
Facebook

Támogatóink