home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Emléktáblát kapott Deák Ferenc Magyarittabén
Kónya-Kovács Otília
2023.03.27.
LXXVIII. évf. 12. szám
Emléktáblát kapott Deák Ferenc Magyarittabén

Magyarittabén hagyománynak számít, hogy az Ittabéi Téli Találkozók rendezvénysorozat záróműsorán a helyi műkedvelők lépnek színre, így volt ez ezúttal, a negyvenedik alkalommal is.


Deák Ferenc emléktáblájának leleplezése

Az egybegyűlteket elsőként Kerekes József tanácselnök köszöntötte.

— A ma esti műsor különleges, mert köszönőleveleket osztunk azoknak, akik éveken át segítették ezt az eseményt, mert nélkülük egy ilyen tartalmas rendezvényt nehéz lenne megszervezni. Elsősorban az egyesületeinknek, melyek mellettünk álltak a negyven év során, másodsorban pedig a támogatóinknak, akik már évek óta hozzájárulnak, hogy ez a programsorozat megmaradjon. A folytatásban leleplezzük a Deák Ferenc-emléktáblát. A kultúrotthonunk 2021 óta Deák Ferenc nevét viseli, de most érkeztünk el ahhoz a pillanathoz, hogy egy méltó emléket állítsunk a falu szülöttjének, aki a kezdeményezője is volt az Ittabéi Téli Találkozóknak — nyilatkozta Kerekes József.


A citerazenekart örömmel fogadta a közönség

Az est keretében Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is mondott beszédet, annak fontosságát hangsúlyozva, hogy a kis és a szórványközösségek megemlékezzenek azokról a személyekről, akik egy-egy településnek a mindennapi, a kulturális vagy művelődési életében jelentős szerepet töltöttek be.

Az ovisok programja

— Azt hiszem, példaértékű, ami ma itt Magyarittabén történik, hiszen Deák Ferencre emlékeznek, aki gyakorlatilag elindította ezt a folyamatot, ezt a kulturális eseménysort. Meg kell becsülni és őrizni azokat a rendezvényeket, amelyek ilyen múltra tekintenek vissza. Nem sok olyan egyesületünk van, amely el tudja mondani azt, hogy a rendezvényeit folyamatosan meg tudta szervezni, akár negyven éven át. Ez egy rendkívül szép jubileum, jó érzés idejönni. Bízom benne, hogy a magyarittabéiak továbbra is ilyen összetartóak lesznek. Mi a Magyar Nemzeti Tanácson belül mindent megteszünk annak érdekében, hogy a civil szervezeteket, a művelődési egyesületeket támogassuk, ezért arra biztatom a szórványban élőket, illetve az itt tevékenykedőket, hogy továbbra is folytassák ezt a munkát. Ahogy láttam, sok fiatal van, ez bizakodásra ad okot, mert az a fontos, hogy a kultúrát, a hagyományőrzést egy-egy egyesületben legyen kinek átadni, legyen egy következő generáció, aki továbbviszi azokat —fogalmazott Fremond Árpád.

Az iskolások tánca

Juhász Sándor egykori tanácselnök, az első találkozók szervezője a múltat is felidézte, visszapillantott arra az időszakra, amikor sikerült Deák Ferenc régi vágyát teljesíteni.

— 1974-ben lettem a helyi közösség tanácsának az elnöke, és abban az időben még létezett a helyi járulék a faluban, vagyis volt pénz, sok mindent terveztünk, nagyon aktívan dolgoztunk, és felvetődött a kultúrának a kérdése is. A művelődési házunk rendelkezésünkre állt, de nem nagyon volt benne élet. Eszünkbe jutott Deák Ferenc, eldöntöttük, hozzá fordulunk, hogy minden kiadott könyvéből adjon nekünk, vagyis a falusi könyvtárnak, hogy megmaradhassanak. Újvidéken találkoztunk, beszélgettünk, és ő vetette fel egy olyan művelődési rendezvénysorozat szervezésének a lehetőségét, amelyet 1976-ban sikerült először megtartanunk. Deák Ferenc nagyon szerette a falut, itt született, a bánáti rónaságot, amikor csak alkalma adódott rá, hazajött, fölkereste a barátokat. A régebbi időkben a legnépszerűbb, ahogy mi itt Ittabén mondjuk, a maszkajárás és a maszkabál volt. Jelmezbe bújva bejártuk a falu utcáit, idősebbek, fiatalok egyaránt. Érdekes volt este a bál, mert aki a jelmezbe öltözött, nem fedhette fel egész nap a kilétét, csak a mulatságon. A téli találkozóval változatosabbá tettük a falu lakosságának a mindennapjait, a hosszú téli napokat, és ez volt a fő cél — mesélte Juhász Sándor.

Néptáncosok fellépése

Patai Attila, a helyi tanács alelnöke idestova húsz éve a szervezők egyike.

— Az Ittabéi Téli Találkozóknak a negyven év során nagyon sok fordulópontja volt, nehezebb és könnyebb évekre egyaránt emlékezünk. Aki itt maradt, nagyon örül ennek a műsornak, mert elfeledteti a gondokat, bajokat. Főleg, ha új előadást is lehet látni. Ezt továbbra is folytatni kell, illetve az utódainknak átadni, hogy ők is ugyanilyen lelkesedéssel szervezzék még legalább negyven évig.

Boros Beáta, a Búzavirág Hagyományápoló Egyesület elnöke örömmel nyugtázta, hogy bővült a rendezvény záróműsora.

— A Búzavirág Hagyományápoló Egyesület minden évben saját programjával zárja le ezt a rendezvénysorozatot, így az idén is az iskolánk diákjaival, valamint az óvodásokkal szerveztünk műsort. A fellépésünk gazdagodott, mivel van egy citerakettősünk és egy citerazenekarunk, melynek öt lány a tagja, de egy énekcsoport is összeállt a jó hangú lányokból. Visszapillantva az utolsó két évre, a COVID megtette a magáét, így nem tudtunk szerepelni ezen a rendezvénysorozaton, sőt, olyan év is volt, hogy kimaradt a manifesztáció, de azt meg kell jegyezni, hogy ez a csipet-csapat mindig lelkesen tette a dolgát, készültünk, mert a falunap mellett ez a legfontosabb rendezvényünk.

Az emléktábláról visszaköszön ránk Deák Ferenc író, Magyarittabé szülötte, aki hacsak tehette, visszajött egy kicsit feltöltődni, beszélgetni a barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel. Az esten egy régi tévés interjút is láthatott a közönség, ebben Deák Ferenc arról vallott, hogyan vált íróvá.

Bezárul a függöny a negyvenedik találkozó végén

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..