home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Emléktábla Pásztor István tiszteletére
Tóth Tibor
2024.03.16.
LXXIX. évf. 11. szám
Emléktábla Pásztor István tiszteletére

Tiszaszentmiklóson emléktáblát avattak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség tavaly ősszel elhunyt elnöke tiszteletére a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület székházán, a római katolikus temető haranglábánál pedig megemlékeztek a magyar forradalom és szabadságharc 176. évfordulójáról.

A megemlékezés a római katolikus temetőben kezdődött, ahol először Mészáros Attila diakónus tartott rövid istentiszteletet, majd a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a romániai Detta város RMDSZ-es küldöttsége, a VMSZ kishegyesi községi szervezete, a VMSZ törökkanizsai községi szervezete, a VMSZ újvidéki városi szervezete, a VMSZ csókai községi szervezete, a VMSZ tiszaszentmiklósi helyi szervezete és a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület képviselői helyezték el az emlékezés virágait a harang lábánál.

A Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület székházának nagytermében a magyar himnuszt a csókai II. Rákóczi Ferenc MME férfikara és a csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa közösen adta elő, majd Törtei János, a Piros Tulipán MHKE alelnöke, a VMSZ tiszaszentmiklósi helyi szervezetének elnöke emlékezett meg Pásztor Istvánról, aki az elmúlt évtizedek alatt számtalan módon segítette a helyi magyarságot.

— Pásztor István pályája során méltósággal és elkötelezettséggel képviselte a magyarság érdekeit. Fegyveres harc nélkül vívta ki az itteni magyarok jogait és érdekeit. 2006-ban tartományi gazdasági titkárként kiemelkedő szerepet vállalt Vajdaság gazdasági fejlődésében, az általa kezdeményezett felújításoknak köszönhetően olyan projektumok valósultak meg, mint például a Szent József római katolikus templom felújítása a falunkban. 2012-ben, amikor a templomtoronyról a szél lefújta a bádogot, az elnök úr azonnal cselekedett, és tartományi eszközökből a torony felújításra került. Ezzel biztosította a közösség számára a biztonságot és a hagyományok megőrzését.  Az elnök úr segítségével és az önkormányzat támogatásával új haranglábat emeltünk a temetőben az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére. Köszönettel tartozunk Pásztor Istvánnak azért is, hogy 2014-ben ő szólaltatta meg elsőként a harangot, méltósággal és tisztelettel megemlékezve azokról, akik az évek során elmentek közülünk. Hetven év után nekünk, tiszaszentmiklósi magyaroknak újra van egy közösségi terünk, ahol találkozhatunk, megőrizhetjük hagyományainkat és erősíthetjük kapcsolatainkat. Ez a hely a Tiszaszentmiklósi Tájház nevet viseli. Büszkén mondhatjuk, ez a helyi magyarok székháza és otthona. Elnök úrnak ígérem, hogy mindazt, amiről egykor egyeztettünk, folytatni fogjuk településünkön. A ma felavatásra kerülő emléktáblát minden évben augusztus 20-án, Pásztor István születésnapján megkoszorúzzuk, hogy emlékezetünkben és szívünkben örökké éljen — mondta Törtei János.

Az emléktáblát Törtei János és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közösen leplezte le, majd Mészáros Attila diakónus megáldotta a táblát. Dr. Pásztor Bálint megköszönte a tiszaszentmiklósiaknak, hogy az emléktábla elkészült és felavatták, ami megható, és megtiszteltetés mind a család, mind a VMSZ számára.

— Édesapámat Vajdaságban, Magyarországon és a Kárpát-medencében is tisztelték, de emléktáblát Tiszaszentmiklóson kapott. Kossuth Lajos azt mondta: soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újrakezdeni! Ez jellemezte a vajdasági magyar közösséget az elmúlt több mint száz évben, illetve ez jellemezte Pásztor Istvánt is élete során. Mindig azon fáradozott, hogy a magyar közösség számára mindent megadjon, teljesen függetlenül attól, hogy tömbről vagy szórványról, Bácskáról, Bánátról vagy Szerémségről van szó. Természetesen mi, akik itt vagyunk, tudjuk, hogy a szíve mindig Bánát felé húzta, és Bánát volt a szíve csücske, a bánáti szívós, állhatatos, kitartó magyarság. Ezeket a tulajdonságokat hordozta magában, és talán nemcsak a magam, hanem az öcsém nevében is mondhatom, talán át is örökítette ránk ezeket a tulajdonságokat, és megpróbálnánk mi is valami hasonlót a jövőben. Azt is mondta, hogy csak olyan közösségnek lehet segíteni, amely közösség tagjai egy irányba húznak. Az, hogy ma ilyen sokan itt vannak, azt bizonyítja, hogy ez a közösség egy irányba húz. A célkitűzések megvalósulásához közös akarat és a közösség részéről egységes fellépés szükséges. A Piros Tulipán székházának átadásakor mondta, hogy akik itthon maradtunk, hiszünk abban, hogy itt emberhez méltó életet lehet teremteni, kitartunk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy itt is lehessen maradni. Arra kérem önöket, hogy ezt az épületet folyamatosan töltsék meg tartalommal, legyen ez a tiszaszentmiklósi és környékbeli magyarság és nemcsak a magyarság, hanem az itt élő polgárok otthona, ahol nagy álmokat szőnek és valósítanak meg annak érdekében, hogy évtizedek, évszázadok múlva is itt tudjunk maradni a szülőföldünkön — mondta Pásztor Bálint.

Az emléktábla leleplezése után a székházban ünnepi műsor kezdődött, melyben a helyi általános iskola tanulói, a csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa, a dettai Margaréta néptánccsoport, a II. Rákóczi Ferenc MME férfikara, a csókai Móra Ferenc MME Topogó néptáncegyüttese és a Piros Tulipán MHKE néptáncegyüttese lépett közönség elé.

 

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..