home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Emlékhelyet avattak Csókán
Tóth Lívia
2021.10.31.
LXXVI. évf. 43. szám
Emlékhelyet avattak Csókán

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület a Magyar Nemzeti Tanács és az önkormányzat támogatásával emlékhelyet hozott létre a katolikus temetőben, a Borbély család sírkertjében.

A négy, márványkőből készült tábla felirata tanúskodik arról, hogy kiknek a tiszteletére emelték: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború áldozatainak, valamint azoknak a csókaiaknak az emlékére, nyugodjanak bárhol is a nagyvilágban, akiknek nem jutott fejfa. Az emlék- és koszorúzási hely kialakítását a Móra Ferenc MME nemzeti történelmi és kulturális örökség szakosztálya, azon belül pedig Csonti István, nyugalmazott építészmérnök, Plakett díjas helytörténész kezdeményezte.

A program Jaksa Dominika versmondó fellépésével kezdődött, majd Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Csonti István a Borbély családról és az ötlet megvalósításáról beszélt, majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez. A felavatásra kerülő emlékhelyet a szülőföldhöz való ragaszkodás példaképének nevezte, amely a valahová tartozás és a sorsvállalás erkölcsi nagyságát példázza.

Az emlékművet Hajnal Jenő, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Kiss Tóth Erika és Csonti István leplezte le, majd Hajdú Sándor, a csókai Szentháromság-templom plébánosa szentelte fel. Az alkalmi összejövetel végén a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait és mécseseket gyújtottak.


Fotó: Pannon RTV

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..