home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Emlékezetes húsz év
DANYI Annabella
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
Emlékezetes húsz év

A Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör és az általa szervezett kézművestábor az idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Két évtizede jelent meg a Bánáti Újság is, mely ugyan a Hét Nap melléklete, de alapítását szintén Tiszaszentmiklóson jegyzik. A kultúrkör kiveszi a részét a nyári újságíró-iskola szervezéséből is, mely rendezvény másfél évtizedes múltra tekint vissza. Az 1994 októberében létrejött civil szervezet a '60-as évek óta a település első magyar kultúrköre. Kezdetben csak táborokat szervezett, majd fokozatosan áttért más tevékenységre is. Reperger Miklós elnökkel a jubileum alkalmából készült a beszélgetés.

* A húsz év alatt melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?

— A legcsodálatosabb élmény az erdélyi utazásunk volt, közvetlenül a megalakulásunk után. Az István, a király rockopera feldolgozását adtuk elő több helyszínen, a többi közt Csíkszeredán és Gyergyószentmiklóson. Nagyon sokan láttak bennünket. 

* Mivel készültek a kerek évfordulóra?

— Egész évben különféle programokat szervezünk. Fellépetek már a nagykikindai és a szajáni amatőr színházi társulat tagjai, valamint a bácskertesi csoportot is szeretnénk meghívni. Bizonyára mindenki számára emlékezetes marad a Tanyaszínház idei előadása is. Meghívtuk a 3 + 2 együttest, és tárgyalunk a Juhász Zenekarral is. Megtartottuk a Szent István-napi műsorunkat, és nem maradtak el a már hagyományos rendezvényeink sem, mint a informatika-, az újságíró- és a kézművestábor. Az utóbbiban eleinte csak nemezelést tanítottak, az évek során azonban a kínálat több népi kismesterség oktatásával bővült.  

*A kultúrkörnek van esetleg néptánccsoportja is? 

— Sajnos nincs elég fiatal és jelentkező, hiányzik az utánpótlás is. Ha például van öt-hat gyerek, akivel fellépésre készülhetnénk, ám kettő elköltözik, vagy a tanulmányai elszólítják a faluból, akkor már nem vagyunk elegen. Csizmadia Berák Benitta vezetésével működik az alsós kisdiákok alkotta Sóvirág tánccsoport, és szorgalmasan gyakorol a vegyes kórusunk is, melynek szintén Sóvirág a neve.  

* Lesznek-e fiatalok, akik idővel átveszik ezt a munkát?

— Nagyon remélem, hogy igen, hiszen lassan abba a korba lépek, amikor fel kell hagynom ezzel a tevékenységgel. Az utánpótlás hiánya nagy gond. Egyébként sok fiatal megfordul a kultúrkörben, erre a kérdésre azonban csak a jövő adhat választ. 

* Milyen terveik vannak?

— A táborok megmaradnak, és szeretnénk a régi csoportokat is felújítani, állandósítani. Szükséges, hogy a településen minél többen ápoljuk kulturális értékeinket.

* Van-e a kultúrkörnek segítője, támogatója?

— A Bethlen Gábor Alap, a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi közösség, az önkormányzat és a tartományi titkárságok segítik a munkánkat. Persze a támogatások a benyújtott projektumok alapján valósulnak meg — minden alkalmat megragadva folyamatosan pályázunk.

(A beszélgetés a Bánáti Újság nyári újságíró-iskolájában készült.)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..