home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Emlékezés 44-re és 56-ra
F. C. ZS.
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám
Emlékezés 44-re és 56-ra

Cirkl Rudolf és Zsoldos István az 1956-os emléktábla előtt tisztelegAz 1944/45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatokra és az 1956-os forradalom mártírjaira emlékeztek a múlt pénteken a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. Dr. Karcher Erzsébet alkalmi beszédében egyebek között elmondta: a mag...

Cirkl Rudolf és Zsoldos István az 1956-os emléktábla előtt tiszteleg

Az 1944/45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatokra és az 1956-os forradalom mártírjaira emlékeztek a múlt pénteken a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. Dr. Karcher Erzsébet alkalmi beszédében egyebek között elmondta: a magyarság szembenézve saját nemzettársainak a második világháború során térségünkben elkövetett bűncselekményeivel, ítélkezett az elkövetők fölött. E tény ismeretében jogos a délvidéki magyarság azon elvárása, hogy egyszer s mindenkorra tisztázódjanak a 61 évvel ezelőtt történtek, s az igazság napvilágra hozatala révén megtörténjen a történelmi igazságtétel, amely után e vidék sokat szenvedett polgárai együtt, vállvetve emlékezhetnének az áldozatokra, mártírokra, hősökre. Az 56-os forradalom gyászos kimeneteléről szólva említette meg azt a vélhetően félelemből, s az elnémítás szándékával elkövetett megtorló intézkedéseket, amelyek során évekkel a forradalom után is fiatal életeket oltottak ki, a forradalom azonban a szerencsétlen befejezés ellenére sem volt hiábavaló, mert utána már semmilyen kegyetlenséggel se lehetett kikényszeríteni a korábbi állapotok visszaállítását.
Az 1956-os emléktáblánál ifj. Szabó István és Kollár Béla, a Magyar Polgári Kaszinó vezetősége, Cirkl Rudolf és Zsoldos István pedig a műemlékvédő és hagyományápoló szakkör képviseletében helyezett el koszorút.
A koszorúzást filmvetítés követte. Az idősebb nemzedék mellett a középiskolások is szép számban végignézték a Bolygótűz című, szerb--magyar koprodukcióban készült filmet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..