home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Embert kutyájáról
Gazsó Orsolya
2014.06.25.
LXIX. évf. 26. szám
Embert kutyájáról

Alba hároméves, Mázli hét. Mindketten jól nevelt, játékos, illemtudó kutyák. Kiskoruk óta arra hivatottak, hogy segítsék a fogyatékkal élő gyermekek tanulását és tanítását. A két szegedi nőstény eb ugyanis terápiás kutya. Gazdájuk Köböl Erika, az Aura Segítő Kutya Alapítvány önkéntes munkatársa. Erika, Alba és Mázli nemrégiben Topolyára utazott, hogy a Bethesda Szeretetszolgálat napközi otthonának klienseivel, munkatársaival fejlesztő játékok, valamint ismeretterjesztő előadás révén megismertessék az állatasszisztált foglalkozás, terápia és oktatás jótékony hatását.

Köböl Erika gyakorló gyógypedagógusként dolgozik egy szegedi általános iskolában, ahol értelmileg és tanulásban akadályozott, valamint autista gyermekeket tanít, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon pedig gyógypedagógia szakos hallgatókat oktat. Mindemellett terápiáskutya-felvezető a debreceni székhelyű Aura Segítő Kutya Alapítványnál, amelynek munkáját helyben segíti saját terápiás ebeivel.

A topolyai foglalkozáson a Bethesda Szeretetszolgálat kliensei és a Csáki Lajos Általános Iskola diákjai vettek részt. A bemutatott játékok részben a szociális képességeket (köszönés, együttműködés a társakkal és a kutyákkal), a mozgást, a kommunikációt, valamint a kognitív képességeket fejlesztették. Köböl Erika elmondása szerint az állatasszisztált foglalkozások legfontosabb szerepe az, hogy motiválják az oktató feladatok elvégzésére a gyermekeket azáltal, hogy a tanulásban velük van egy kutya, egy macska, egy nyúl, egy rágcsáló vagy akár egy kígyó. A többi tanórán már unalomig gyakorolt feladatok, feladathelyzetek ezáltal érdekessé válnak. Erika elmondta: a motiváció abból ered, hogy az eb nem válogat játszótárs és játszótárs között, a sérült és az egészséges személlyel egyaránt szívesen közreműködik. Az egyenlő bánásmódot a gyermekek megérzik, és értékelik. A kutya segítségével nagyobb kedvvel végzik a feladatokat, így gyorsabban rögzülnek az ismeretek. A nemzetközi irodalomban már konkrét kutatási eredményekkel igazolják e terápia pozitív hatását. Az Aura Segítő Kutya Alapítványnak ugyan konkrét mérései még nincsenek, a boldogság azonban, amely foglalkozás közben kiül a gyermekek arcára, már eredménynek minősül — véli Erika.

Az Topolyán is megmutatkozott, hogy a foglalkozáson részt vevők szívesen dolgoznak állat segítségével. Mindannyian lelkesen elvégezték a rájuk bízott feladatokat, élvezték, hogy játszva tanulhatnak. Alba és Mázli is készségesen teljesítették felvezetőjük parancsait, farkat csóválva lesték gazdájuk utasításait.    

Erika szerint a kutya azért nagyon jó választás állatterápiára, mert — ahogyan a mondás is tartja — az ember legjobb barátja, meg — ahogyan azt a történelemből tudjuk — egyúttal a legrégebbi is. A kutya társállat, háziállat, segítő állat, szívesen dolgozik együtt az emberrel. Érti a testbeszédünket, képes megtanulni számos utasítást, tehát egyszerre két csatornán keresztül kommunikálhatunk vele. A szakember elmondása szerint a kutya méretben is megfelel a tanításhoz. Bármelyik iskolába könnyen bevihető, és otthon is könnyen tartható. Alba és Mázli például gazdijuk családjával egy lakásban él.

Erika szerint sokan azt hiszik, hogy csak a labrador és a golden retriver alkalmas kutyás terápiára, hiszen jelenleg ezek a fajták a legismertebbek és a legdivatosabbak. Vakvezető, illetve mozgássérült-segítő kutyaként is ezeket alkalmazzák. Az azonban, hogy a gyerekek tudását mely kutyával lehet fejleszteni, nem a fajtától, hanem az egyed tulajdonságaitól függ. Mint mondja: az a lényeg, hogy a kutya kiképzése előtt alaposan meg kell figyelni, hogy az állat, amellyel dolgozni szeretnének, agressziómentesen viselkedik-e. Ez a legfontosabb kritérium. A gyermekek általában hangoskodnak, fürgén szaladgálnak a kutya után, érzékeny testrészeit érintik és simogatják, ám a terápiás állatnak ezt jól kell tűrnie, nem szabad fájdalomként megélnie, sőt jó, ha a kutya valósággal élvezi ezeket a helyzeteket. A foglalkozások során a gyermekek véletlenül föl is lökhetik a kutyát, belemarkolhatnak a bundájába és a farkát is meghúzhatják. Egy terápiás állat soha, semmilyen körülmények között nem reagálhat agresszíven. Ez a viselkedés garantálja a gyermekek biztonságát. Erika azt is hozzátette, hogy mozgáskorlátozottak esetében sokat számít a segítő ebek mérete, nem mindegy ugyanis, hogy elég erősek és magasak-e ahhoz, hogy a gazdájukat elhúzzák, a kerekes székét elmozdítsák, ajtót nyissanak vagy csukjanak, elérjenek egy villanykapcsolót, vagy kosarat vigyenek a szájukban. A terápiás kutyák esetében nincsenek ilyen korlátok — véli Erika —, a legkisebb méretű yorkshire terriertől a legnagyobb leonberg fajtáig mindegyik alkalmas lehet a tanításra.

Cipó Rózsa, a Bethesda Szeretetszolgálat vezetője elmondta, hogy nagyon hálás Köböl Erikának és az Aura Segítő Kutya Alapítványnak a bemutatóért, a tájékoztató előadásért, valamint a szakmai támogatásért, mivel a szervezet az egyéb terápiás foglalkozásain kívül ezt is alkalmazni szeretné. Hozzátette, hogy ez egy hosszú, idő- és energiaigényes folyamat. Úgy érzi, a céltól még nagyon messze vannak, ám a Bethesda közössége megtette az első lépést: van egy két hónapos labrador kölykük, Balu, a terápiáskutya-jelölt, melyet Rózsa a szervezet alkalmazottaitól és klienseitől kapott születésnapjára — vele együtt pedig a feladatot és a felelősséget, hogy terápiás párossá váljanak. Mint elmondta, a Bethesda azért szeretne nyitni az állatterápia felé, mert tisztában van az állatoknak a fogyatékossággal élőkre gyakorolt jótékony hatásával, legyen az állatasszisztált foglalkozás, terápia vagy pedagógia. Némi tapasztalata már van az állatasszisztált foglalkozások terén. A szervezet működésének tíz évében spontán kezdeményezésre tartott már kutyás foglalkozást, rendszeresen viszi klienseit az állatkertbe, különféle magánfarmokra, a zobnaticai méntelepre, a Mezőgazdasági Iskola tangazdaságára, és volt már akváriuma, tengerimalaca, teknősbékája is a napköziben.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..