home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Emberi Jogi Központ alakult a Délvidéken
2006.02.08.
LXI. évf. 6. szám

A Civil Mozgalom emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó műhelye megalakította Emberi Jogi Központját Szenttamáson. A hivatalos irodaavatóra hamarosan sor kerül, jelenleg a működéshez szükséges technikai feltételek megteremtésén fáradozunk. Már a 2005. október 15-ei szabadkai tiltakozó megmozdulásu...

A Civil Mozgalom emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó műhelye megalakította Emberi Jogi Központját Szenttamáson. A hivatalos irodaavatóra hamarosan sor kerül, jelenleg a működéshez szükséges technikai feltételek megteremtésén fáradozunk.
Már a 2005. október 15-ei szabadkai tiltakozó megmozdulásunk alkalmával is beszámoltunk róla, hogy kiemelten fontos feladatunknak tartjuk a délvidéki magyar közösség jogainak érvényesítéséért folytatott küzdelmet, s ebből kifolyólag minden demokratikus eszközzel élni fogunk, hogy ez a küzdelem minél eredményesebb legyen. Az Emberi Jogi Központ is ezt a célt szolgálja. A központ fő tevékenysége közé tartozik a délvidéki magyarságot ért jogsértések felkutatása és dokumentálása, az aktív médiajelenlét a problémával kapcsolatban, továbbá a nemzetközi jogvédő szervezetekkel való együttműködés. Mindezek mellett, ügyvéd alkalmazásával, ingyenes jogi tanácsadást és jogi képviseletet biztosítunk a nemzeti hovatartozásuk miatt diszkriminált magyar polgárok számára.
A központ emberi jogi aktivistáiként elsősorban terepi munkát végzünk, az aktuális történéseken kívül a már megtörtént atrocitások egy részének is utánajárunk, megvizsgáljuk az esetek körülményeit (pl. hogy született-e ítélet az adott ügyben). Fontosnak tartjuk, hogy a dokumentumok eljussanak különböző nemzetközi emberi jogi szervezetekhez, azonkívül a dokumentumokat eljuttatjuk az Európai Parlament képviselőinek és a szerb kormánynak is. Természetesen attól sem riadunk vissza, hogy az illetékes szerveknél is érdeklődjünk egy-egy etnikai jellegű konfliktussal kapcsolatban.
A jogsértések elleni tiltakozásunk módszerei pedig továbbra is európai szellemiségűek lesznek, legyen szó akár figyelemfelhívó plakátozásról, szórólapozásról vagy más alternatív megoldásokról. Részletesebb tájékoztatást az Emberi Jogi Központ működéséről a hivatalos megnyitó alkalmával adunk, de már most várjuk azoknak a polgároknak a jelentkezését, akiket nemzeti alapon ért negatív diszkrimináció, vagy valamilyen esetről óhajtanak beszámolni. Továbbá szívesen fogadjuk olyan szakemberek segítségét és tanácsait, akik valamilyen módon hozzájárulhatnak a központ munkájának eredményességéhez. Kérjük Önöket, hogy a cm.ejk@delvidek.net e-mail címen, illetve a +381-63-86-62-442-es telefonszámon jelentkezzenek!
Kiss Rudolf, az Emberi Jogi Központ koordinátora
www.delvidek.net/civilmozgalom
www.hhrf.org/osszefogas/atrocitas
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..