home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Emberfarkas vagy farkasember
Molnár Krekity Olga
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám
Emberfarkas vagy farkasember

Kishegyesen talán még a ballagásnál is nagyobb ünnepnek számított az iskola diák-színjátszócsoportjának bemutatója, amely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt felejthetetlen élményt nyújtott.

Rudyard Kipling Dzsungel könyve című műve valamennyiünk kötelező olvasmánya volt egykor. Az immár klasszikusnak tartott ifjúsági regényt napjainkban már számtalan filmváltozatban, színházi adaptációban láthattuk/láthatjuk — sőt még a budapesti nagycirkusz is erre építi egyik műsorszámát —, és a Dés László zeneszerző, Geszti Péter dalszövegíró, Békés Pál szövegíró által életre hívott musical is gyakran szerepel mind a hivatásos, mind pedig az amatőr színjátszók repertoárján. Bizonyára nem véletlenül, hiszen az emberfarkas, Maugli történetének zenés változata még meghatóbb a közönség számára, mint a prózai mű.

A Balassi Intézet támogatásával, Krizsán Szilvia színművésznő rendezésében a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola színjátszó csoportjának tagjai „szólaltatták” meg nemrégiben a színpadon a mesés történetet, és arattak hatalmas közönségsikert. Azt hiszem, nem állítok valótlant, ha kijelentem: a falubéli felnőttek közül sokan most láttak először „igazi színházat” — vagy legalábbis musicalt. Szabadkára vagy Újvidékre ugyanis ritkán vagy egyáltalán nem járnak, színjátszó társulataink viszont az ilyen jellegű előadásaikkal ritkán portyáznak errefelé (kivétel a Tanyaszínház). Gyermekelőadás is régen volt ezen a tájon, és hogy az iskolának ilyen kitűnő, fiatal énekesei vannak — még ha ismeretes is előttünk, hogy Rúzsa Magdi falujáról van szó! —, az is csak a napokban derült ki. Minden dal- és táncbetétet az iskola diákjai adtak elő!

„Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek” — írja Ady Endre A Tűz csiholójában, s talán ez is lehetne a mottója annak, amit az iskola új igazgatója, Hajvert Ákos kezdeményezett a 2013/2014-es iskolaévben. A már említett Balassi Intézet támogatásával ugyanis még hathatósabban felkarolta a versmondó műhelyt, a néptáncos diákokat, egyúttal megmutatkozási lehetőséget adott a diákszínjátszóknak is. Mert az Ady Endre név kötelez — mondhatnánk egyszerűen. Vagy másként: a parázs ott izzik minden gyerekben, csak igazi lánggá kell szítani. Meg azt is állíthatom immár, hogy igenis lehet fából vaskarikát csinálni... Csak hév és akarat kell hozzá. Mindez megvolt abban a 36 tanulóban, aki végül is szereplője lett a musicalnek, és a darab körül bábáskodókban is megvolt a buzgalom, az elszántság: a koreográfiába besegítő Kovács Hanna tanítónőben és néptáncosban, a kishegyesi származású színésznőben, rendezőben, Krizsán Szilviában, valamint a hangfelvételek előkészítésében szerepet vállaló Szarka Lászlóban... Továbbá a szülőkben, akik kifulladáskor tovább bátorították gyermekeiket... Mert az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nagy hóóóórukkban, hajráááában készült a bemutató. Hanna a Cirkalommal „páváskodott”, Szilvia az Újvidéki Színház új produkciójában (III. Richárd betiltva) állta a sarat, a nyolcadikosok érettségiztek, ballagtak, iratkoztak... És lám, mégis mozog a Föld! Sikerült!

Bravóóó lányok, fiúk! Szép hangúak, jó torkúak vagytok, kiválóan formáltátok meg a jellemeteket, elbűvölően táncoltatok — pedig senki sem tanított erre benneteket az elmúlt nyolc év alatt, amíg az iskolapadokat koptattátok. Mi lesz most velünk Bagira (Dudás Nikolett), Ká (Krizsán Kíra), Balu (Bojko Andrej), Sir Kán (Bakorek Balázs) nélkül? Hogyan találja meg majd önmagát a dzsungelben, a farkasok között Maugli (Fodor Gábor)? És ki mondja ki az örök igazságot: hogy farkasok között nem lehet ember az ember, és emberek között nem maradhat farkas a farkas, ha Akela (Magó Áron) társtalan marad? Mert szétszéledtetek a nagyvilágban, és új utakon indultatok el... Reméljük, hogy Tuna (Dudás Leila) vagy Csill (Csincsák Tiffany) hangja visszahív benneteket... 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..